Elf manieren om zakjes silicagel te gebruiken

· 24 mei 2016
Hoewel silicagel zelf niet giftig is, kunnen sommige van de bestanddelen die eraan worden toegevoegd om de werking van de gel te versterken wel schadelijk zijn.

Ook al herken je dit product misschien niet meteen aan de naam, toch kom je silicagel bijna overal wel tegen. Vaak vind je het bijvoorbeeld in dozen van elektronica of in schoenendozen.

Als je niet weet waar de gel voor dient, dan gooi je het zakje waarschijnlijk gelijk weg zodra je het tegenkomt. Silicagel bestaat uit vochtabsorberende kristallen van een silicaat dat synthetisch gemaakt is uit natriumsilicaat, een waterglasbestanddeel.

Deze zakjes worden gebruikt om producten te beschermen tegen vocht wanneer ze voor langere tijd ongebruikt ergens bewaard worden.

De poreuze structuur van deze zakjes zorgt ervoor dat de producten in perfecte staat blijven, in plaats van dat ze misschien tijdens vervoer beschadigd zouden raken.

Fabrikanten raden echter aan om de zakjes meteen weg te gooien zodra je het product in huis hebt. De zakjes zijn namelijk erg zwak en kunnen daarom gemakkelijk openbreken.

Een beetje geschiedenis over silicagel

Silicagel bestaat al sinds 1640 en is een welbekend product binnen de wetenschappelijke gemeenschap. Hoewel het in het verleden voor verscheidene doeleinden gebruikt werd, werd het product in 1919 gepatenteerd door scheikunde professor Walter A. Patrick.

Dit product werd ook gebruikt in de verschrikkelijke gaskamers tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin het diende om gassen en dampen die mogelijk konden ontsnappen te absorberen.

Interessant genoeg werd de gel tijdens de Tweede Wereldoorlog ook gebruikt om penicillinevoorraden droog en in goede staat te houden. Om die reden kun je weer dankbaar zijn dat het product vele levens heeft helpen redden.

Op welke manieren kan silicagel nog meer worden gebruikt?

Silicagel heeft een vochtabsorberende werking en kan daardoor voor allerlei dingen in huis worden gebruikt.

Het is goed om te weten dat de gel zelf niet giftig is. Soms worden er echter bestanddelen aan de gel toegevoegd om de werking te versterken die wel schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid, zoals kobaltchloride.

De korrels die in de zakjes zitten zijn vaak doorzichtig of witachtig van kleur, die blauw of roze wordt wanneer de korrels nat worden. Op het zakje zelf wordt doorgaans aangegeven of de gel giftig is of niet. Laten we echter eens kijken naar enkele alternatieve manieren om dit product te gebruiken:

Silicagel

Bloemen drogen

Stel je voor dat je een perfecte bloem hebt die je graag zou willen bewaren, vanwege sentimentele redenen of gewoon omdat de bloem zo mooi is. Door de bloem te bedekken met silicagel kun je ervoor zorgen dat hij er altijd zo uit zal blijven zien. Zorg ervoor dat de bloem geheel bedekt is met de gel en wacht vervolgens twee tot drie dagen tot de bloem volledig is gedroogd (nooit meer dan vijf dagen).

Houd je zilver glanzend

Zoals je misschien wel weet, zorgt vochtigheid er vaak voor dat zilver dof wordt. Dit probleem kun je vermijden door een zakje silicagel te bewaren in je sierradendoos.

Bescherm oude foto’s

Papieren foto’s kunnen met de jaren beschadigd raken. Dit kun je voorkomen door de foto’s in een doos te bewaren samen met een zakje silicagel.

Zorg ervoor dat kleding niet gaat stinken

Wanneer je naar het zwembad, het strand of de sportschool gaat, stop je na afloop je kleding vaak in je tas wanneer het nog nat is. Hierdoor gaat je kleding vaak stinken. Stop daarom de volgende keer van te voren een zakje silicagel in je tas, zodat dit in het vervolg niet meer gebeurt.

Lees ook: Tips voor zachte en geurloze handdoeken

Houd metalen onderdelen in goede conditie

Vocht zorgt ervoor dat metaal oxideert en gaat roesten. Hierdoor gaan gereedschap en andere metalen voorwerpen met de tijd verloren. Om je gereedschap lange tijd goed te houden, kun je een zakje silicagel in je gereedschapskist bewaren.

Zaden bewaren

Zaden kunnen gaan rotten wanneer ze langdurig worden blootgesteld aan vocht. Dit kun je echter vermijden door de zaden te bewaren naast een zakje silicagel.

Je mobiele telefoon opdrogen

Soms kan je telefoon door kleine ongelukjes nat worden. Misschien ben je gewend om hem in deze gevallen een poosje te bewaren in een plastic zakje met wat rijst, zodat hij weer kan opdrogen. Op deze manier stel je de voorwerpen echter ook bloot aan rijststof. Het is daarom beter om silicagelkorrels te gebruiken, die ook in staat zullen zijn om het vocht waar de elektronica aan is blootgesteld te absorberen.

Nog een paar manieren om silicagel te gebruiken

  • Om het ontstaan van condensatie in je auto te voorkomen, kun je een zakje silicagel bewaren onder je stoel.
  • Kattenbakvulling wordt ook gemaakt met silicagel, vandaar dat de korrels zo absorberend zijn.
  • Je kunt silicagelzakjes gebruiken om voedsel langer vers te houden, zolang de gel niet giftig is natuurlijk. Onthoud wel dat je de gel zelf nooit mag opeten.
  • Je kunt silicagel gebruiken om camera’s en lenzen te beschermen tegen waterschade.

Dit zijn slechts enkele redenen waarom je deze kleine zakjes nooit weg moet gooien, maar juist moet hergebruiken, en er zijn er nog vele meer. Van tijd tot tijd kan silicagel namelijk veel alledaagse problemen uit de weg ruimen.