Eigenschappen van ginkgo biloba

Van Ginkgo Biloba wordt gezegd dat het vele goede eigenschappen voor de gezondheid bezit. In feite wordt het al honderden jaren in de Chinese natuurgeneeskunde gebruikt, maar veel van deze eigenschappen hebben geen wetenschappelijke onderbouwing.
Eigenschappen van ginkgo biloba

Laatste update: 19 januari, 2022

Ginkgo biloba, ook bekend als “de boom der langlevendheid,” is een soort die tot geen enkele familie met levende exemplaren behoort, wat betekent dat hij het enige lid van zijn soort is. Kom meer te weten over de eigenschappen van ginkgo biloba in dit artikel.

De oorsprong ervan is Chinees en het kan veel voordelen bieden aan wie het consumeert, als supplement of als aftreksel.

Als je de eigenschappen en de vermeende gezondheidseigenschappen van ginkgo biloba wilt kennen, lees dan verder! Houd er echter rekening mee dat dit slechts een supplement is en nooit de behandeling kan vervangen die voorgeschreven wordt door een deskundige, die je moet bezoeken als je denkt dat je een gezondheidsprobleem kunt hebben.

Kenmerken van de ginkgo biloba

Eigenschappen van de Ginkgo Biloba

De letterlijke vertaling uit het Chinees is “zilveren abrikoos.” De boom wordt echter ook wel “witte vrucht” genoemd wordt. Ginkgo biloba is een zeer populaire boom in Azië, die tot 35 meter hoog kan worden. Hij heeft dikke takken en lichtgroene bladeren in de vorm van een “waaier”. In dit deel van de wereld zijn er exemplaren bekend die tot wel 2.500 jaar oud zijn.

Door de eeuwen heen heeft deze boom verschillende toepassingen gehad in de traditionele Chinese geneeskunde. Die werden allemaal van generatie op generatie doorgegeven. Bovendien wordt hij in de handel gebracht voor decoratieve doeleinden in tuinen. Het is namelijk een winterharde boom die bestand is tegen verschillende klimaten.

Eigenschappen van ginkgo biloba

Infusie van ginkgo biloba

Jarenlang is deze soort gebruikt voor therapeutische doeleinden en, hoewel er geen sluitende gegevens (Engelse link) zijn rond de eigenschappen, worden ook nu nog de bladeren ervan gebruikt in de kruidengeneeskunde.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste toepassingen ervan in de natuurgeneeskunde. Ook zullen we zien of er een wetenschappelijke basis voor deze toepassingen is.

Ginkgo biloba, een bondgenoot voor ons geheugen

Deze plant wordt vaak gebruikt bij ouderen, omdat men gelooft dat hij kan helpen bij problemen met de irrigatie van de hersenen. Deze problemen kunnen op hun beurt leiden tot geheugenverlies, verwarring, depressie of angst.

Hoewel verschillende onderzoeken (Engelse link) verbeteringen van het geheugen meldden in verband met de consumptie van ginkgo, concludeerde een onderzoek van 8 jaar (Engelse link), gecoördineerd door de Universiteit van Pittsburgh, dat de inname van 120 mg van deze plant tweemaal daags niet effectief was in het verminderen van de incidentie van Alzheimer bij ouderen.

Concluderend zijn er nog steeds geen sluitende gegevens die bevestigen dat ginkgo biloba goed is voor de behandeling van de ziekte van Parkinson , de ziekte van Alzheimer, en dementie.

Aanvullende behandeling voor hersen- en hartproblemen

The Varolio Bridge is a complex and important structure.

Ginkgo biloba bevat flavonoïden. Dit zijn stoffen die, volgens gegevens uit een studie uit 2018 (Engelse link), hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve ziekten zouden kunnen helpen voorkomen. Ze zouden dit doen door de bloeddoorstroming te verhogen en de samenklontering van bloedplaatjes te verminderen. Dat helpt het risico op trombose te verlagen.

Daarom gebruikt men ginkgo biloba vaak voor het herstel van patiënten met beroertes of hartaanvallen. We herhalen echter dat er geen afdoende bewijs is dat het werkt.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in:
Alles over beroertes bij kinderen

Andere voordelen

Bloecirculatie

Om dit gedeelte af te sluiten willen we nog vermelden dat de natuurgeneeskunde beweert dat de bladeren van deze boom het bloed beter naar het hart, de benen en de armen laten circuleren, en zo meer vitaliteit en beweging aan de ledematen bieden. Meer onderzoek is echter nodig.

Ook in verband met de bloedsomloop gelooft men dat het het seksleven zou kunnen helpen, want het zou het verlangen vergroten, de erectie bij mannen en de gevoeligheid bij vrouwen verbeteren. Maar, zoals eerder, is er geen onderzoek om deze beweringen te staven.

Ten slotte zeggen sommigen dat het goed zou kunnen zijn voor mensen die aan depressies lijden, doordat het hen kan helpen een betere stemming te krijgen.

Contra-indicaties van ginkgo biloba

We hebben al gezien dat de eigenschappen van ginkgo biloba, wanneer het als supplement gebruikt wordt, nogal verstrekkend kunnen zijn. Voordat je het echter gaat nemen, moet je eerst je arts raadplegen. Die is het beste in staat je te adviseren over de mogelijke voordelen ervan voor je gezondheid.

Je moet ook voorzichtig zijn als je je in een van de volgende situaties bevindt, want deze plant wordt niet aanbevolen in de volgende gevallen:

 • Mensen die lijden of onlangs geleden hebben aan baarmoeder-, acute maag-, darm- of hersenbloedingen, myocardinfarct, hoge bloeddruk, zwangere of zogende vrouwen, zuigelingen, en jonge kinderen.
 • Diabeten. Er zijn gevallen bekend waarin ginkgo biloba de werking van anti-diabetische medicijnen veranderde, waardoor bijwerkingen ontstonden. Hetzelfde geldt voor patiënten die, ook al hebben ze diabetes, niet insuline-afhankelijk zijn, maar de conditie onder controle houden met dieet en lichaamsbeweging.
 • Ook diegenen die lijden aan stollingsproblemen of stoffen consumeren die dit proces veranderen.

Ginkgo biloba zou interessante eigenschappen kunnen hebben die de gezondheid ten goede kunnen komen. Voor veel ervan is echter geen wetenschappelijk bewijs. Je moet altijd een specialist raadplegen voor je een of ander natuurlijk middel begint te gebruiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Birks, J., & Evans, J. G. (2009). Ginkgo biloba for cognitive impairment and dementia. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003120.pub3
 • Carlson, J. J., Farquhar, J. W., DiNucci, E., Ausserer, L., Zehnder, J., Miller, D., … Haskell, W. L. (2007). Safety and Efficacy of a Ginkgo Biloba-Containing Dietary Supplement on Cognitive Function, Quality of Life, and Platelet Function in Healthy, Cognitively Intact Older Adults. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2006.12.011
 • Diamond, B. J., Shiflett, S. C., Feiwel, N., Matheis, R. J., Noskin, O., Richards, J. A., & Schoenberger, N. E. (2000). Ginkgo biloba extract: Mechanisms and clinical indications. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation. https://doi.org/10.1053/mr.2000.3840
 • Weinmann, S., Roll, S., Schwarzbach, C., Vauth, C., & Willich, S. N. (2010). Effects of Ginkgo biloba in dementia: systematic review and meta-analysis. BMC Geriatrics. https://doi.org/10.1186/1471-2318-10-14
 • University of Rochester. Ginkgo Biloba. https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=GinkgoBiloba
 • National Center of Complementary and Integrative Health. Questions and Answers: Ginkgo biloba for the Evaluation of Memory (GEM) Study. https://nccih.nih.gov/research/results/gems/qa.htm#q1
  • Evid Based Complement Alternat Med. 2011; 2011: 164139. Published online 2011 Aug 18. Examining Brain-Cognition Effects of Ginkgo Biloba Extract: Brain Activation in the Left Temporal and Left Prefrontal Cortex in an Object Working Memory Task. doi: 10.1155/2011/164139
  • Nutrients. 2018 Dec 1;10(12). pii: E1852. The Effects of Flavonoids on Cardiovascular Health: A Review of Human Intervention Trials and Implications for Cerebrovascular Function. doi: 10.3390/nu10121852.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.