Behandeling van ooracupunctuur voor Parkinson

"Parkinson heeft mijn creativiteit weggenomen," zegt José, een 65-jarige patiënt bij wie deze aandoening is vastgesteld. Lees verder om erachter te komen hoe de behandeling met ooracupunctuur hem heeft geholpen.
Behandeling van ooracupunctuur voor Parkinson
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

José Anibal werd op 65-jarige leeftijd met de ziekte van Parkinson gediagnosticeerd en in plaats van op te geven, besloot hij om eens een behandeling met ooracupunctuur te proberen.

Net als met zijn lage rugpijn aarzelde José niet om zichzelf in de handen van een acupuncturist te plaatsen om zijn klachten te behandelen en zijn welzijn te herstellen. Verbazingwekkend genoeg was het resultaat behoorlijk positief.

Er is nog steeds geen remedie voor neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson, Alzheimer en het rusteloze benensyndroom. Er zijn echter alternatieve behandelingen, zoals auriculotherapie. Ze zorgen er mogelijk voor dat patiënten van een betere kwaliteit van leven kunnen genieten.

Veel wetenschappers, zoals Dr. Werth, blijven proberen om een remedie te vinden. Daarnaast probeert hij om ook andere manieren te vinden om de patiënten een manier te bieden om van de best mogelijke kwaliteit van leven te genieten.

Lees snel verder, want vandaag gaan we je meer over ooracupunctuur vertellen, ook wel als auriculotherapie bekend. Je leert bovendien meer over José, die deze behandeling met de hele wereld wil delen.

Wat is ooracupunctuur en wat zijn de voordelen voor mensen met Parkinson?

Iemand legt parkinson uit

Ooracupunctuur kan een levenslange hulp voor patiënten met Parkinson zijn. Het biedt vaak verlichting van de klachten die patiënten kunnen hebben met ziektes zoals:

Dit komt omdat ooracupunctuur zich richt op het verminderen van de intensiteit van de symptomen. Hierdoor wordt de kwaliteit van leven verbetert van degenen die aan deze aandoening lijden.

Het Center for Neuroscience and Regenerative Medicine (Engelse link), opgericht door de ontwikkelaar van auriculotherapie, Dr. Ulrich Werth, verleent deze dienst al enkele jaren. In feite behandelen ze dagelijks patiënten van over de hele wereld.

Waar draait de behandeling van ooracupunctuur eigenlijk om (Engelse link)? Het is een vorm van acupunctuur die wordt toegepast op de oorschelp, het zichtbare deel van het oor). Het heeft tot doel het lichaam via verschillende reflexpunten te stimuleren, net als andere reflexologietechnieken.

Ooracupuncturisten gebruiken kleine titanium naalden die, wanneer ze subcutaan in het kraakbeen van het oor worden ingebracht, als een continue stimulatie werken. Deze naalden veroorzaken geen pijn. In feite merken de patiënten hun aanwezigheid nauwelijks op.

De verklaring waarom men deze behandeling op de oorschelp toepast is dat er zich een soort ‘kaart’ bevindt die met het hele lichaam (organen, apparaten, systemen) overeenkomt. Dit zelfde principe kan men ook in de voetzolen toepassen.

Wanneer de ooracupuncturist dus een specifiek deel van het oor stimuleert, dan kan dit verlichting van de klachten in een specifiek deel van het lichaam bieden. Bijvoorbeeld in de armen en de benen.

De ervaringen van iemand met Parkinson

Accupunctuur in het oor

José Anibal is een patiënt van het Center for Neuroscience and Regenerative Medicine en hij deelt optimistisch zijn belangrijke ervaringen. Hij zegt dat hij na de inbrengen van de kleine naalden een onmiddellijke verbetering opmerkte.

Hij zei: “Ik liep al stevig toen ik de kliniek verliet en mijn stem was zelfs veranderd. Ik heb direct mijn vrouw gebeld en ze was verbaasd over de kracht van mijn stem.” Hij zegt ook dat hij dankzij deze behandeling zelfs weer een van zijn favoriete hobby’s heeft kunnen oppakken.

“Ik hou van schrijven en Parkinson had me de mogelijkheid om dat te doen ontnomen. Dankzij ooracupunctuur kan ik nu ook weer schrijven en verhalen vertellen.”

José wilde zich natuurlijk niet alleen beter voelen en minder klachten hebben, maar wilde ook een van de activiteiten kunnen doen die hij het leukst vindt. Schrijven is een groot deel van zijn leven, zijn manier om zichzelf uit te drukken.

Zoals je hebt kunnen lezen is een van de belangrijkste doelstellingen van ooracupunctuur het verminderen van de klachten die worden veroorzaakt door bepaalde aandoeningen, zodat mensen van hun dagelijks leven kunnen genieten. Niet alleen dat, maar het stelt hen ook in staat om een deel van hun autonomie terug te winnen. Dat is tenminste waarvan José overtuigd is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.