3 effectieve tips om je kamerplanten schimmelvrij te houden
Om je kamerplanten schimmelvrij te houden, moet je preventief zorgen of direct handelen, zodra je veranderingen in de plant opmerkt. Het is het binnen hebben van deze planten die de voorwaarden schept voor deze problemen.
Maar hoe doe je dat? In dit artikel delen we enkele tips en aanbevelingen. Maar, voordat we aan de slag gaan, is het goed om te weten welke schimmels veel voorkomen in dit soort planten en welke signalen je op hun aanwezigheid zullen attenderen.
Soorten schimmels die veel voorkomen in kamerplanten
Omdat het planten zijn die in huis worden gehouden, ontwikkelen zich micro-organismen in de potten door de ophoping van vocht in het substraat en het mengsel van sporen en aarde. Beetje bij beetje tasten ze geleidelijk de bladeren, stengels en wortels aan.
Het is waar dat sommige kamerplanten op balkons of terrassen staan, maar andere staan in gesloten kamers, waar de omstandigheden tegen hen kunnen werken. De gevolgen zijn verwelking of dood.
Maar welke schimmels tasten planten aan?
- Botrytis (Grauwe schimmel): dit is een grijze, harige schimmel, een product van kou en overmatige vochtigheid, die meestal oudere planten aantast.
- Witte schimmel: dit staat bekend als Sclerotinia spp. Hoewel gezegd wordt dat het niet al te ernstig is, is het een waarschuwing dat de soort niet in zijn behoeften wordt voorzien.
- Roest: dit is een plantenziekte die typisch is voor vochtige omgevingen. De bladeren zien er gelig, bruin of zelfs zwart uit. Bovendien vertonen de achterkant van de bladeren microbultjes. Hoewel de planten die deze parasieten herbergen zelden sterven, wordt hun uiterlijk sterk aangetast.
- Valse meeldauw is de schimmel die zichtbaar is op de bovenkant van de bladeren. Het zijn witachtige, poederachtige vlekken die zich ook uitbreiden naar jonge stengels, vruchten en bloemen, waardoor ze stokken en vallen. Deze coating bestaat uit mycelium en kleurloze sporen, die allemaal lijken op een melige coating.
- Negrilla: een andere naam is “fumagine” en het manifesteert zich als een zwart poeder dat de vegetatie verzwakt, zowel binnen als buiten. Het gevolg is het belemmeren van de doorgang van licht, wat de fotosynthese beïnvloedt.
Lees ook dit artikel:
10 oranjebloeiende tuinplanten en hun verzorging
Tips om je kamerplanten vrij te houden van schimmels
Als je weet hoe deze micro-organismen eruit zien, kun je ze gemakkelijker opsporen en bestrijden. Om je kamerplanten schimmelvrij te houden, is het raadzaam de volgende aanbevelingen in praktijk te brengen.
1. Spuit natuurlijke fungiciden
Natuurlijke middelen zijn voordelig, zowel voor de plant als voor degenen die ermee leven. Door deze producten te gebruiken, word je niet blootgesteld aan chemische geuren en hun mogelijke bijwerkingen.
Sommige studies over de schimmelwerende werking van natuurlijke extracten, zoals die welke in het tijdschrift Saber worden besproken, benadrukken dat schimmelbestrijdingsmiddelen bereid met Melissa officinalis de groei van de schimmel Aspergillus flavus remmen.
Van de verschillende mogelijke ingrediënten zijn melk, gember en munt goede keuzes. Andere effectieve natuurlijke fungiciden om kamerplanten schimmelvrij te houden zijn degene die we nu zullen onthullen.
Knoflookoplossing
Knoflook, gepoederd of geplet, en gegoten in een liter water is een van de aanbevelingen tegen valse meeldauw of echte meeldauw. De essentie van deze bollen is allicine, gekoppeld aan antimicrobiële en schimmelwerende eigenschappen.
Het Nationaal Instituut voor Landbouwtechnologie (Spaanse link) in Argentinië, benadrukt op zijn beurt knoflook als een insectenwerend middel met schimmelwerende eigenschappen, ideaal om schimmels in planten te bestrijden.
Mengsel van azijn en water
Volgens een publicatie (Engelse link) van Postharvest Biology and Technology , is bamboeazijn versmolten met perzikgom effectief bij de bestrijding van grijsrot. Hoewel het experiment werd uitgevoerd op bosbessenplanten, is het mogelijk om het te repliceren op siergewassen.
Wat betreft azijn als fungicide, het International Journal of Molecular Sciences (Engelse link) de werkzaamheid van houtazijn tegen Botrytis cinerea onderzocht. In hun proeven ontdekten ze dat de verdunning van pyroleenzuur de groei van de schimmel remt, wat suggereert dat deze stof zou kunnen dienen om planten te beschermen tegen pathogene aanvallen.
Het doel van het zuur is om de pH van de micro-organismen te wijzigen. Infusies voor dit doel bevatten minstens 3 eetlepels azijn in 1 liter water.
Baking
soda
Combineer 1 eetlepel baking soda met 1 liter water en spuit de oplossing op de bladeren, boven en onder. Het is een thuisrecept met positieve effecten tegen schimmels.
Onderzoek (Spaans artikel) beoordeeld door de Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas analyseerde de effectiviteit van kaliumbicarbonaat als schimmeldodend middel. In het experiment mengde men deze stof met kaliumfosfiet en vond men een aanzienlijke vermindering van het voorkomen en de ernst van valse meeldauw.
2. Verwijder zieke bladeren
Het afknippen van zieke bladeren is de snelste en meest voor de hand liggende manier om je kamerplanten schimmelvrij te houden. Gebruik een tuinschaar, knip de besmette delen af en gooi ze weg. Vergeet niet het gereedschap voor en na gebruik te desinfecteren, en handschoenen te dragen terwijl je ze vasthoudt.
3. Verander van pot
Net zoals het verwijderen van bladeren een goede manier is om van schimmel op kamerplanten af te komen, is het verplaatsen naar een andere pot ook een uitstekende optie. Verplaats ze en zorg voor nieuwe grond.
Maak het exemplaar voor het planten goed schoon, van de bladeren tot de wortels. Als je fungicide spuit op de basis van de pot, zullen de schimmelsporen zich niet meer verspreiden.
Lees hier meer:
9 fouten die schimmel in je huis veroorzaken
Wat te doen na het elimineren van schimmels bij kamerplanten?
Als je klaar bent met het desinfecteren van de plant, kijk dan of je hun omgeving kunt aanpassen ten gunste van hun gezondheid. Dat wil zeggen, plaats de soort in een ruimte waar ze voldoende ventilatie en licht krijgt; beide omstandigheden zullen haar helpen om te groeien. Zorg ervoor dat er geen andere planten in de buurt staan, althans voor een tijdje.
Controleer ook of de pot het water goed afvoert en of hij schoon is. Geef ze ‘s morgens water, want ‘s nachts duurt het langer voordat de grond droog is. Met al deze aanbevelingen weet je zeker dat je je kamerplanten schimmelvrij zult houden en dat ze goed zullen gedijen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Briseño Sara, et. al. (2013). Actividad antifúngica y antiaflatoxigénica de extractos de Melissa officinalis (LAMIACEAE) sobre Aspergillus flavus. Saber, 25(2), 185–192. https://www.mendeley.com/catalogue/8511dfb2-82df-3653-b3d7-2b93d28c4a8f/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Bd2e50db6-5071-42a1-9890-ae8818ec1533%7D
- Delucchi, A., Zapata, R., & Quiroga, M. (2012). Uso de productos naturales alternativos para el manejo sustentable de Oidium sp. Avances En Energías Renovables y Medio Ambiente, 16, 113–120. https://www.mendeley.com/catalogue/fa6e506d-2570-35d6-b28f-36d33cfc991e/?
- Juárez-Segovia, K.G., Díaz-Darcía, E.J., Méndez-López, M., Pina-Canseco, M.D., Pérez-Santiago, A.D., & Sánchez-Medina, M.A. (2019). Efecto de extractos crudos de ajo (Allium sativum) sobre el desarrollo in vitro de Aspergillus parasiticus Y Aspergillus niger. Polibotánica, 47,99-111. https://www.semanticscholar.org/paper/EFECTO-DE-EXTRACTOS-CRUDOS-DE-AJO-(Allium-sativum)-Ju%C3%A1rez-Segovia-D%C3%ADaz-Darc%C3%ADa/9f4bfb3e0f48ca8457f3cb5d5f261b9272b29026
- Guerra, F., & Pescio, F. (2020). El ajo como repelente de insectos. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. https://inta.gob.ar/noticias/el-ajo-como-repelente-de-insectos
- Mildiu polvoriento. (s.f.). Extensión de la Universidad de Illinois. Consultado el 11 de abril de 2023. https://web.extension.illinois.edu/focus_sp/pm.cfm
- Pertile, G. y Frąc, M. (2023). El efecto antifúngico del ácido piroleñoso sobre el hongo fitopatógeno Botrytis cinerea. Revista Internacional de Ciencias Moleculares, 24 (4), 3080. MDPI AG. Obtenido de http://dx.doi.org/10.3390/ijms24043080
- Pundt, L. (2019). Enfermedades de la roya en cultivos ornamentales. Programa de Manejo Integrado de Plantas. https://ipm.cahnr.uconn.edu/wp-content/uploads/sites/3216/2022/08/Enfermedades-de-la-Roya-en-Cultivos-Ornamentales.pdf
- Shi, Z., Deng, J., Wang, F., Liu, Y., Jiao, J., Wang, L., & Zhang, J. (2019). Individual and combined effects of bamboo vinegar and peach gum on postharvest grey mould caused by Botrytis cinerea in blueberry. Postharvest Biology and Technology, 155, 86–93. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2019.05.016
- Yáñez Juárez, M. G., León de la Rocha, J. F., Godoy Angulo, T. P., Gastélum Luque, R., López Meza, M., Cruz Ortega, J. E., & Cervantes Díaz, L. (2018). Alternativas para el control de la cenicilla (Oidium sp.) en pepino (Cucumis sativus L.). Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 3(2), 259–270. https://doi.org/10.29312/remexca.v3i2.1461