Hooikoorts: 10 remedies om de klachten te bestrijden

Het is mogelijk om verschillende natuurlijke remedies te combineren om allergische rhinitis te verlichten. Het is van essentieel belang je arts te raadplegen voor je een van deze middelen gebruikt.
Hooikoorts: 10 remedies om de klachten te bestrijden

Laatste update: 28 juli, 2022

Hooikoorts, beter bekend als allergische rhinitis, verwijst naar een reeks symptomen die veroorzaakt worden door de reactie van je lichaam op elementen als pollen, stof, kou, enzovoort. Het kan af en toe voorkomen, hoewel een klein aantal mensen er het hele jaar door last van heeft.

Volgens de American Academy of Allergy, Asthma & Immunology is het een aandoening die 8% van de inwoners van de VS treft. Heb jij er last van?

Hoewel de symptomen van persoon tot persoon kunnen verschillen, meldt de gespecialiseerde site Medline Plus  (Engelse link)meldt dat niezen, verstopte neus en een jeukende huid vaak voorkomen. Het veroorzaakt ook tranende ogen, een jeukende keel, en post-nasal drip.

Remedies bij hooikoorts

Om de hooikoorts symptomen onder controle te krijgen wordt vaak medicatie in combinatie met verandering van levensstijl aanbevolen. Artsen schrijven vaak antihistaminica, oogdruppels, en desensibilisatie-therapie voor. Overleg met een arts is essentieel als je deze aandoening hebt.

Als je eenmaal de instructies van je arts hebt, en alleen als die het goedkeurt, kun je ook enkele natuurlijke remedies gebruiken als aanvulling om het ongemak te helpen beheersen , dankzij de eigenschappen van sommige planten. Hier zijn enkele mogelijkheden.

1. Brandnetels

Brandnetels
Hoewel de werkzaamheid van brandnetel niet bewezen is, gebruikt men het vaak bij rhinitis.

Volgens de traditionele geneeskunde heeft deze plant het vermogen om de negatieve effecten van histamine te blokkeren bij mensen die allergisch zijn voor pollen. Er is echter geen bewijs voor deze wisselwerking.

Maar een studie van onderzoekers in de Nationaal College voor Natuurgeneeskundige Geneeskunde (Engelse link) (1989) stelt dat brandnetel positieve resultaten vertoonde toen het getest werd als behandeling van symptomen van allergische rhinitis, hoewel deze niet doorslaggevend waren.

Als je ervoor kiest het te consumeren, is een mogelijkheid twee infusies of brandnetelsoepen per dag te nemen, of het in te nemen in de vorm van capsules, een extract, of als homeopathisch middel.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in:
Behandeling van rozemarijn en brandnetel voor je haar

2. Honing

De honing die bijen ons geven heeft talrijke gezondheidsvoordelen en is ook een alternatief voor suiker, dat schadelijk is voor de gezondheid. Een van de eigenschappen ervan wordt door medische tijdschriften opgemerkt als een mogelijke behandeling van verkoudheidssymptomen en hoest.

Ondanks dat het een heel smakelijk voedingsmiddel is en aanbevolen wordt bij allergieën, stelt onderzoek, gepubliceerd in de Annals of Allergy, Asthma & Immunology (Engelse link), dat de effecten ervan in dit opzicht niet bewezen zijn.

Er moet echter opgemerkt worden dat recenter onderzoek, gepubliceerd in de Annals of Allergy, Asthma & Immunology  (Engelse link) stelt dat het nuttig kan zijn om allergieën te bestrijden. Annalen van Saoedische Geneeskunde (Engelse link) stelt dat het nuttig kan zijn om deze problemen te bestrijden.

In elk geval moet je weten dat honing niet aan jonge kinderen toegediend kan worden, want dat kan zuigelingenbotulisme veroorzaken.

3. Groene thee

Dit wonderlijke drankje heeft zoveel voordelen dat we allemaal minstens elke dag een groene thee zouden moeten nemen.

In dit geval verhindert dit aftreksel de aanmaak van histamine, en vermindert het de symptomen van hooikoorts. Dit wordt bevestigd door een studie van de Tijdschrift voor Fysiologie en Biochemie (Engelse link).

We kunnen veilig elke dag twee groene theeën nemen; het is over het algemeen aan te bevelen ze apart van de maaltijd te nuttigen, zodat ze de assimilatie van andere voedingsstoffen niet verhinderen.

4. Zoethout

Zoethout wordt heilzaam geacht bij de behandeling van problemen als allergische rhinitis, dankzij zijn ontstekingsremmende eigenschappen, die bewezen worden in een studie gepubliceerd in Antioxidanten (Engelse link).

Alvorens het te consumeren moet er rekening mee gehouden worden dat het de bloeddruk kan verhogen. Het is daarom niet aan te bevelen voor mensen met hypertensie. Het kan als infuus of in pilvorm ingenomen worden.

5. Citrusvruchten

Citrusvruchten zoals citroenen, sinaasappels, grapefruit of mandarijnen zijn rijk aan vitamine C, dat een natuurlijk antihistaminicum is. Dat is bevestigd door een studie die gepubliceerd werd in het Tijdschrift van het Amerikaans College voor Voeding (Engelse link).

Een goede optie is het eten van biologische citrusvruchten, zodat je hun schil ook kunt gebruiken in sappen, smoothies, infusies, salades, desserts, enz. Profiteer van alle voordelen ervan!

6. Aloëvera

Aloe Vera.
Behalve zijn traditionele gebruik bij huidletsels, kan aloë vera ook nuttig zijn bij hooikoorts.

Deze plant wordt steeds populairder dankzij zijn vele gezondheids- en schoonheidseigenschappen. Uitwendig verzacht en hydrateert het de huid zonder haar vet te maken, terwijl het tegelijk geneest.

Inwendig verlicht het ontstekingen en ontzwelt het verstopte neuzen, en helpt het ook de darmfunctie te verbeteren. Al deze voordelen zijn gedetailleerd beschreven in een studie uit 2011 van Vertientes Tijdschrift voor Gezondheidswete nschappen (Spaanse link).

  • Je kunt het thuis kweken of de aloëstengels kopen.
  • Je kunt ook de gel ervan in sappen en smoothies gebruiken om de textuur en smaak te verbloemen.

7. Kombucha

Kombucha is een natuurlijk gefermenteerde drank met citroen, rietsuiker, en fermentatie met een gelatine-achtige kolonie bacteriën en gisten. Dit huismiddeltje zou helpen tegen hooikoorts, maar ook tegen ademhalingsproblemen in het algemeen en constipatie.

Het is een wijdverbreid alternatief in de traditionele geneeskunde, maar zonder wetenschappelijke onderbouwing. Hoewel het mogelijk is het zelf thuis te maken, is dit niet aan te raden voor niet-experts, want het zou verontreiniging in de bereiding kunnen opleveren .

Gezien dit gegeven is het beter het reeds gemaakte te kopen in natuurvoedingswinkels.

8. Kurkuma

Dit kruid is zo veelzijdig dat het de reputatie heeft verworven bijna een natuurlijk geneesmiddel te zijn. Het werkt ontstekingsremmend, pijnstillend, antioxidant, spijsverteringsbevorderend, en nog veel meer.

In dit geval kan het effectief zijn bij het verzachten van de symptomen van allergische rhinitis, volgens de gespecialiseerde site WebMD (Engelse link). Verschillende dierstudies hebben aangetoond dat de werking te danken is aan het blokkeren van immunoglobuline E, maar bij mensen is dit nog niet bewezen.

Het kan ingenomen worden in tablet- of capsulevorm, of in kleine hoeveelheden verwerkt worden in allerlei stoofpotten, soepen, crèmes, smoothies, pasta, rijst, enz. De smaak is niet erg sterk en het geeft een smakelijke kleur aan recepten.

9. Echinacea

Echinacea is een geneeskrachtige plant die het immuunsysteem kan versterken, dat – in meer of mindere mate – te lijden heeft onder de gevolgen van allerlei soorten allergieën.

Zijn antibiotische eigenschappen verbeteren de reactie van het lichaam op deze externe agentia. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in Onderzoek naar fytotherapie (Engelse link).

Het is raadzaam met je arts te overleggen voordat je dit kruid consumeert, vooral als je medicijnen gebruikt. Ook mag men de consumptie ervan niet verhogen zonder professionele goedkeuring.

10. Ogentroost

Ogentroost is het natuurlijke geneesmiddel bij uitstek voor de ogen en alle aandoeningen die daarmee te maken hebben. In het geval van hooikoorts helpt het tegen ongemakken aan de ogen zoals roodheid of voortdurend tranen.

Dit gebruik is beschreven in een onderzoek dat gepubliceerd werd in Evidence-Based Complementaire en Al ternatieve Geneeswijzen (Engelse link). Het kan als geneesmiddel worden ingenomen, als oogdruppel worden gebruikt, of een combinatie van beide.

Behandel hooikoorts met een professional

Heb je last van hooikoorts symptomen? Het eerste wat je moet doen is een deskundige raadplegen. Daarna kun je, naast het volgen van de door je arts voorgeschreven behandeling, die ook aanvullen met de hierboven genoemde natuurlijke middelen. Verminder die vervelende symptomen om je beter te voelen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.