Eet mandarijnen om vet te bestrijden

Wanneer je gewicht wilt verliezen is te allen tijde suiker vermijden een fundamentele strategie. Dus wat is beter dan de hunkering naar zoetheid te bevredigen met een natuurlijk substituut, zoals mandarijnen?
Eet mandarijnen om vet te bestrijden

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 24 augustus, 2022

Mandarijnen zijn een standaard vrucht, dat gelukkig perfect past bij een dieet om vet tegen te gaan. Ze zijn bovendien zoet genoeg om als een snack of dessert te eten, wat ze een geweldig substituut maakt voor zoetigheden die veel calorieën bevatten. Dus zoals je kan zien zou je mandarijnen moeten eten om vet te bestrijden.

Voordelen voor je gezondheid

Zoals alle citrusvruchten zijn mandarijnen bekend om vol met vitamine C (27 mg per 100 gram) te zitten. Dit is vooral goed voor rokers, die veel meer vitamine C nodig hebben om zichzelf te beschermen tegen longkanker. Daarbij zijn mandarijnen ook een bron van foliumzuur voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Hiervan is bekend dat het aangeboren afwijkingen aan de ruggenmerg voorkomt.

Daarnaast bevatten mandarijnen meer dan 150 verschillende fytochemicaliën, waarvan meer dan 60 flavonoïden zijn. Flavonoïden beschermen bloedvaten, remmen ontstekingen en zijn sterke antioxidanten. Polyfenolische stoffen zijn antioxidanten die helpen om kanker en hartziektes te voorkomen.

Op het moment worden polyfenolen onderzocht voor hun rol in het functioneren van het geheugen en de hersenen. Bij een andere groep fytochemicaliën, flavanonen genaamd, is vooral hesperidine interessant, omdat het ontstekingen, de bloeddruk en het cholesterol in je bloed kan verlagen. Hesperidine kan in de witte pulp van de vrucht gevonden worden. Daarom raadt men aan om zoveel mogelijk witte membraan te eten als je smaakpapillen aankunnen.

De kracht van mandarijnen tegen vet

mandarijn2

Een onderzoek uitgevoerd aan de University of Western Ontario laat zien dat nobiliten, een flavonoïde die in mandarijnen zit, de ophoping van vet in de lever voorkomt. Dit doen ze doordat ze de genen stimuleren die helpen bij het verbranden van overtollig vet. Bovendien onderdrukken ze de genen die verantwoordelijk zijn voor het maken van lipiden.

Dit onderzoek is gedaan door het team dat ook een flavonoïde in granaatappels, naringenine genaamd, ontdekte. Deze flavonoïde biedt een vergelijkbare bescherming voor obesitas en andere tekenen van een metabool syndroom.

Wat volgens Murray Huff zeer interessant is, is dat de beschermende effecten van nobiliten tien keer zo krachtig zijn als die van naringenine en nobiliten heeft ook de mogelijkheid om je tegen verkalking van de slagaders te beschermen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Assini, J. M., Mulvihill, E. E., & Huff, M. W. (2013). Citrus flavonoids and lipid metabolism. Current opinion in lipidology, 24(1), 34-40.
  • E Mulvihill, E., & W Huff, M. (2012). Citrus flavonoids and the prevention of atherosclerosis. Cardiovascular & Haematological Disorders-Drug Targets (Formerly Current Drug Targets-Cardiovascular & Hematological Disorders), 12(2), 84-91.
  • Mulvihill, E. E., Assini, J. M., Lee, J. K., Allister, E. M., Sutherland, B. G., Koppes, J. B., … & St-Pierre, P. (2011). Nobiletin attenuates VLDL overproduction, dyslipidemia, and atherosclerosis in mice with diet-induced insulin resistance. Diabetes, DB_100589.
  • Gimeno Creus, E. (2004). Compuestos fenólicos. Un análisis de sus beneficios para la salud. Retrieved 25 February 2020, from https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-compuestos-fenolicos-un-analisis-sus-13063508
  • GÓMEZ-ÁLVAREZ SALINAS, P. (2003). La nutrición del fumador. Consejo farmacéutico. Retrieved 25 February 2020, from https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-la-nutricion-del-fumador-consejo-13050137
  • Granados Loarca, E. (2003). Uso de flavonoides (hesperidina) en el tratamiento de venas varicosas vesicales sangrantes. Actas Urológicas Españolas, 27(9). doi: 10.4321/s0210-48062003000900012

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.