Een zak om je bezem doen en andere trucs voor het vegen van je huis

De bezem halen zonder stof op te werpen of sporen van vuil achter te laten is een gemakkelijke taak als je de aanbevelingen die we hier zullen bespreken in praktijk brengt.
Een zak om je bezem doen en andere trucs voor het vegen van je huis

Laatste update: 13 februari, 2023

Hoe laat je de bezem alle pluisjes opvegen? Hoe de vloer borstelen zonder stof op te werpen? Is het mogelijk om de haren die door statische elektriciteit op de vloer achterblijven te verwijderen? Er zijn trucs voor het vegen van het huis die de taak vereenvoudigen, waarbij je jezelf uitrust met gereedschap dat thuis zeker overblijft.

Misschien zal de aanschaf van een robotstofzuiger je tijd besparen tijdens het schoonmaken, maar door de functionaliteit van een traditionele bezem aan te passen, bespaar je het geld dat je aan een apparaat zou uitgeven.

Dit wil niet zeggen dat je de aanschaf van het apparaat het beste helemaal kunt uitsluiten. Maar als de financiën de investering op dit moment bemoeilijken, kun je de strategieën overwegen die we hieronder bespreken. Laten we ons verdiepen in het belang van goed vegen.

Waarom is nauwgezet vegen van je huis zo belangrijk?

Als je het huis veegt, sluit je vuil uit dat niet aan de vloer vastzit. Wellicht lijkt de taak gemakkelijk als je er alleen al aan denkt, maar nadat je de borstelharen over de vloer hebt gesleept om het vuil op één plek op te stapelen, kunnen er stof- en vuildeeltjes achterblijven, zelfs als je het werktuig met veel kracht beweegt.

Als het oppervlak niet goed verzorgd is, hoopt het vuil zich op en de aanwezigheid ervan kan schadelijk zijn voor je gezondheid. De Centers for Disease Control and Prevention benadrukt (Engelse link) dat het regelmatig schoonmaken van oppervlakken een gewoonte is die de verspreiding van ziektekiemen voorkomt en alle onzuiverheden verwijdert, en zo helpt om het gezin gezond te houden.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Wat is “Reinheid” en hoe kun je het toepassen in je huis?

Effectieve trucs voor het vegen van je huis

De vloer vegen
Leer hoe je efficiënt kunt vegen met onze trucs.

Van alle trucs voor het vegen van het huis is de belangrijkste het hebben van een goede bezem. Er zijn verschillende soorten veegborstels met verschillen die bepaald worden door de grootte, de haren, de lengte van de steel en de vorm van de kop.

Voor klussen binnenshuis worden die met rechte haren aanbevolen, omdat die zich gemakkelijk aanpassen aan elk type vloer. Probeer in krappe ruimtes bezems met smalle koppen, en als de ruimte groot is, zijn bezems met brede koppen beter.

Wat de borstelharen betreft: synthetische glijden soepel over gladde oppervlakken; en die van natuurlijke vezels lopen perfect en duwen meer vuil op hardhouten, betonnen en andere vloeren met structuur. Hoe kun je het werk nu effectiever doen? Pas tips toe zoals de volgende:

Bedek de bezem met een zak

Het is lastig om haren die door statische elektriciteit aan de vloer vastzitten los te maken; hetzelfde gebeurt met haren van huisdieren. Zelfs als het je lukt om het op te pakken, raakt het zodanig in de bezem verstrikt dat het moeilijk is om het los te krijgen.

Het geheim van het opvangen van haar dat op de vloer valt, is een plastic zak om de borstelkop te wikkelen. Bind de hengsels van de zak samen om alle borstelharen te bedekken en ga verder met vegen zoals je normaal zou doen.

Al het haar dat op de oppervlakte ligt zal aan de voering en de rest van het afval blijven plakken. Het volgende wat je moet doen is diezelfde zak gebruiken om het afval in te gooien.

Gebruik een stofsticker

Dit is een val voor zowel stof als ander vuil. Neem stroken dubbelzijdig plakband en plak ze met de uiteinden aan elke kant van de bezem; het enige wat je vrij laat zijn de uiteinden die de vloer raken.

Wat je met deze truc bereikt is dat het vuil niet tegen de borstel omhoog gaat of zich verspreidt, maar zich in plaats daarvan aan de lijm bindt. Als je klaar bent, verwijder en gooi je de plakbandjes weg.

Trucs voor het vegen van je huis: bind een kous

Dit idee is vergelijkbaar met de zakjestactiek. Recycle een oude nylon sok en knip in beide zijden een gat; steek de sok door de bezemsteel en wikkel hem helemaal om de vezels. Door statische elektriciteit (Engelse link) verzamelt het textiel stof en vuil.

Bevochtigen met kranten

Een andere efficiënte methode voor het vegen van het huis is het vooraf bevochtigen van het stof. Dit bereik je door vellen bevochtigde krant op de vloer te leggen; het doel is om het vuil aan de vellen te hechten en een eventuele verstuiving te voorkomen wanneer je de bezem schuift.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Hoe en hoe vaak kun je herbruikbare waterflessen schoonmaken?

Hoe vul je de trucs om het huis te vegen aan?

Bezem
Het huis regelmatig vegen is belangrijk om bacteriën te elimineren.

Huisstof bestaat uit onzichtbare en schadelijke bestanddelen. Als je overgevoelig bent voor dit element, moet je zorgvuldig vegen om de deeltjes niet te verstoren en je aan een reactie bloot te stellen. In deze gevallen is het relevant om naast borstels ook hulpmiddelen te gebruiken.

In dit verband stelt het American College of Allergy, Asthma, and Immunology voor om schoon te maken met handschoenen en maskers. Ook wordt gesproken over aanvulling met een stofzuiger waarvan het filter of deeltjesverzamelaar van hoge efficiëntie is (HEPA).

Vergeet niet de bezem schoon te maken! Het is een van de beste trucs voor het vegen van je huis

Ook optimaliseer je het vegen door de bezem na gebruik te ontsmetten. Hiervoor is het gepast om een pluizenverwijderende kam en handschoenen te hebben om hardnekkig vuil van het gereedschap te helpen verwijderen. Vergeet niet om een masker te dragen, vooral als je allergisch bent voor stof.

Het is essentieel om de borstel een paar minuten te weken in een emmer zeepsop, dan uit te wringen en te wachten tot hij droog is voordat je hem weer gebruikt. Maak tot slot de steel schoon door water en ontsmettingsmiddel te mengen. Met deze trucs is de bezem klaar om perfect te vegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.