De voor- en nadelen van hardhouten vloeren

Het artikel van vandaag gaat over hardhouten vloeren. Zoals je weet is het belangrijk om de meest geschikte te selecteren vanwege het onderhoud dat dit met zich mee kan brengen. In dat opzicht zijn hier enkele voor- en nadelen van dit soort materiaal.
De voor- en nadelen van hardhouten vloeren

Laatste update: 08 april, 2021

Hardhouten vloeren hebben evenveel aanhangers als tegenstanders. Dit komt omdat er een aantal schaduwzijden zijn die verband houden met de overmatige zorg die het vereist.

Het gaat verder dan de bescheidenheid en schoonheid die het aan een ruimte kan toevoegen. De beste manier om dit op te lossen, is door de voor- en nadelen te kennen om een eerlijke beoordeling te maken.

Voordelen van hardhouten vloeren

Hout is een materiaal dat veel aandacht trekt, omdat het goed past bij de meeste meubelstijlen en bijdraagt aan hoe deze eruitzien. Er zijn echter nog andere voordelen waardoor het constant opvalt, en dit al vele decennia heeft gedaan. Lees verder om erachter te komen over welke voordelen we het hier hebben!

1. Thermische isolatie

Hardhouten vloeren zijn geweldig bij koud weer, gezien de benijdenswaardige thermische isolatiecoëfficiënt. Dit betekent dat het de warmte in huis behoudt, ondanks de lage buitentemperaturen.

2. Duurzaamheid

De levensduur is hoog en kan bij een juiste behandeling generaties lang intact blijven. Ook is de dikte van de vloer evenredig met de duurzaamheid.

3. Hypoallergeen

Hardhouten vloeren veroorzaken geen allergieën (Spaanse link) omdat er geen stof, pollen en andere middelen op vast komen te zitten, die gewoonlijk tot nasaal ongemak leiden. Met andere woorden, ze nemen geen vuilcomponenten op en vergemakkelijken de reiniging in het algemeen.

Hardhouten vloeren zijn ideaal voor mensen met allergieën

4. Luchtzuiverheid

De kwaliteit van de lucht in huizen met hardhouten vloeren neemt toe en bevordert opvallende psychologische en fysiologische effecten wanneer je je in een stadium van herstel bevindt.

5. Esthetiek

Dit soort vloer is een onderscheidende factor voor welke ruimte dan ook. Het benadrukt de ruimte namelijk en het creëert een gunstige esthetische omgeving voor de rest van de objecten die in dezelfde ruimte aanwezig zijn. Bovendien maakt de verscheidenheid aan ontwerpen en afwerkingen het in het oog springend.

Nadelen van hardhouten vloeren

De nadelen van hardhouten vloeren moeten ook worden geanalyseerd om de levensvatbaarheid ervan voor elk huis te bepalen. Daarom hebben we in dit gedeelte de belangrijkste nadelen op een rijtje gezet.

1. Installatie

Je moet het zorgvuldig installeren, want elke kleine fout kan in de loop der jaren verschillende problemen veroorzaken met betrekking tot de duurzaamheid van de hardhouten vloer. Om deze reden kun je het beste een specialist op dit gebied inschakelen, om een optimale afwerking te garanderen.

2. Onderhoud van hardhouten vloeren

Dit materiaal vereist meer onderhoud dan de meeste materialen. De reden is dat factoren als vochtigheid, overmatig zonlicht en krassen door contact met andere objecten hier invloed op hebben. Om deze reden vereist de zorg ervan periodieke toewijding.

3. Kleurveranderingen in de loop van tijd

Dit soort vloeren verliest in de loop van de jaren kleur, vooral als het ene gebied meer aan de zon wordt blootgesteld dan het andere. Helaas kan het leiden tot een ongewenste vervorming die in strijd is met een gevoel van perfectie.

4. Prijs van hardhouten vloeren

Dit is een van de grootste beperkingen bij het kiezen van hout, aangezien de gemiddelde prijs meestal hoger is dan andere opties die op de markt verkrijgbaar zijn. Maar, gelukkig zijn er verschillende soorten om uit te kiezen, waardoor je ook verschillende prijsklassen hebt. Specialisten zien het in ieder geval als een vastgoedinvestering voor de lange termijn.

5. Geluid

Hout heeft niet de beste geluidsisolatiewaarden en lawaai verplaatst zich vaak op een ongewenste manier. Daar is een oplossing voor met een extra isolatielaag, al is dat uiteindelijk een forst kostenpost.

Als kinderen op de vloer spelen kan dit lawaaierig zijn

Ecologische voordelen van hardhouten vloeren

Hoewel het kappen van bomen een destructieve actie is, is het zo dat de regelgeving bedrijven dwingt om een hoger aantal aan te vullen in verhouding tot wat ze uit de bossen halen. Tegelijkertijd zijn de energiekosten om hout te verwerken veel lager dan die van andere materialen, zoals beton of kunststof.

Ook verminderen houten vloeren de kooldioxide in de lucht, wat het broeikaseffect vermindert, door middel van het kooldioxide-zinkeffect. Verder kunnen stukken vloer die om een of andere reden worden weggegooid worden gerecycled voor een nieuw doel.

Een hardhouten vloer kiezen is niet iets wat te licht genomen moet worden

Dit is een perfecte optie voor mensen die bereid zijn om een grote investering te doen, regelmatig onderhoud te plegen en eventuele preventieve maatregelen te nemen, zodat het niet wordt beïnvloedt door vocht of zonlicht.

Nu je weet wat de voor- en nadelen zijn, is de volgende stap om de ruimte te bestuderen waarin je de vloer wilt plaatsen en de haalbaarheid ervan in te schatten op basis van het beoogde gebruik.

Kortom, vat de keuze van de vloer van je huis niet te licht op, want het zou een leven lang mee moeten gaan. De belangrijkste aanbeveling is daarom dat je zeker bent van wat je wilt voordat je ermee aan de slag gaat.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.