De 5 beste natuurlijke remedies voor een pollenallergie

Hooikoorts veroorzaakt door pollen kan buitengewoon vervelend zijn. Daarom willen we je vertellen over de vijf beste natuurlijke remedies voor de behandeling van een pollenallergie, die allemaal worden ondersteund door onderzoek.
De 5 beste natuurlijke remedies voor een pollenallergie
Sergio Alonso Castrillejo

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Laatste update: 10 maart, 2021

Veel mensen krijgen last van hooikoorts als ze deeltjes inademen, zoals pollen. Wanneer dit gebeurt, geeft hun lichaam chemicaliën af, wat resulteert in vervelende allergieën. Dus als je op zoek bent naar natuurlijke remedies voor een pollenallergie, ben je hier aan het juiste adres.

In dit artikel willen we de 5 beste natuurlijke remedies delen die je kunt gebruiken om door pollen veroorzaakte hooikoorts te behandelen. Verschillende onderzoeken bevestigen de effectiviteit ervan, wat betekent dat je ze naast medische behandelingen kunt gebruiken.

De 5 beste natuurlijke remedies voor een pollenallergie

1. Probiotica: een van de beste natuurlijke remedies voor een pollenallergie

5 beste natuurlijke remedies voor een pollenallergie zoals kefir

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zich positief uitgesproken over probiotica. Deze levende micro-organismen verbeteren de darmmicrobiota en bevorderen de algehele gezondheid wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden toegediend.

Allereerst hebben wetenschappelijke bevindingen aangetoond dat probiotica een nuttig therapeutisch middel kunnen zijn voor de behandeling van allergieën voor pollen en andere stoffen (Engelse link). De effectiviteit ervan hangt echter af van verschillende factoren, zoals het type bacterie, dosis en voedingsstof.

Wetenschappers onderzoeken nog welke probiotische stam het meest effectief is bij het voorkomen en behandelen van deze allergieën. Onderzoek heeft echter al aangetoond dat ze kunnen helpen de symptomen bij zowel kinderen als volwassenen te verlichten.

Naast het feit dat ze als supplement kunnen worden ingenomen, zijn bepaalde voedingsmiddelen rijk aan probiotica. Denk bijvoorbeeld aan kefir, zuurkool, kombucha en andere voedingsmiddelen die het resultaat zijn van een natuurlijk fermentatieproces.

2. Quercetine

Ten tweede hebben we quercetine, een soort polyfenol, of met andere woorden, een antioxidant. Quercetine is aanwezig in bepaalde voedingsmiddelen, zoals:

 • uien
 • broccoli
 • appels
 • peren
 • groene thee
 • wijn

Deze stof is effectief tegen allergieën omdat het het immuunsysteem stimuleert (Engelse link), de afgifte van histamine remt en ontstekingseigenschappen vermindert.

Daarom is het niet alleen een van de beste natuurlijke remedies voor een pollenallergie, maar het helpt ook bij astma en bepaalde anafylactische reacties. Veel allergieverlichtende geneesmiddelen en supplementen bevatten dan ook quercetine-extract.

3. Zoethoutwortel  voor de behandeling van een pollenallergie

Zoethout kan ook helpen bij pollenallergieën

Zoethoutwortel bevat glycyrrhizine, een actief ingrediënt met ontstekingsremmende, antivirale, antitumorale, antioxiderende en hepatoprotectieve eigenschappen. De meest recente onderzoeken vermelden ook de immunomodulerende verdiensten.

Het consumeren van zoethoutwortel kan de symptomen van pollenallergieën verlichten, waaronder niezen en een verstopte neus. Deze remedie kan echter ook de arteriële druk verhogen.

Daarom, als je lijdt aan een hoge bloeddruk, mag je zoethout alleen onder toezicht van een medische professional gebruiken. Of probeer een andere optie uit onze lijst met natuurlijke remedies voor een pollenallergie.

Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om zoethout te consumeren, zoals in snoepvorm, als zuigtabletten, infusies, een extract, enzovoort. Of je kunt de ouderwetse methode kiezen om op een stukje zoethout te kauwen om de componenten ervan eenvoudiger te extraheren.

Ook interessant om te lezen:
Hoestsiroop maken van tijm en zoethout

4. Brandnetel, een van de beste natuurlijke remedies voor een pollenallergie

De bladeren van deze medicinale plant bevatten serotonine, acetylcholine en histamine. Dit laatste onderdeel kan je verrassen en zelfs laten twijfelen. Verschillende technieken op basis van deze verbinding zijn echter al intraveneus gebruikt voor verschillende aandoeningen.

Studies tonen zelfs aan dat de ernstigste reacties te maken hebben met lage histamineconcentraties in bloedplasma. Daarom kan deze verbinding een natuurlijke oplossing zijn als het gaat om pollenallergieën.

Er zijn veel manieren om brandnetel te consumeren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • capsules
 • brandnetelextract
 • tabletten
 • homeopathische medicijnen
 • enzovoort

Je kunt het ook consumeren in soepen, sappen en smoothies. Je moet echter de juiste voorzorgsmaatregelen nemen als je ervoor om het zelf te plukken.

5. Spirulina

Spirulina is een alg

Spirulina is een alg die aan populariteit wint als voedingssupplement dankzij de complete en gevarieerde componenten. Het is een uitstekende natuurlijke remedie om enkele van de meestvoorkomende aandoeningen te helpen voorkomen.

Verder helpt spirulina het immuunsysteem te reguleren en het slijm, congestie, jeuk en niezen te verlichten die kenmerkend zijn voor pollenallergieën. Het vermindert ook het gehalte aan histamine en immunoglobulinen die deelnemen aan allergische processen.

Spirulina vind je zowel als poeder als in tabletvorm. In het algemeen is de aanbevolen startdosering tussen de 3 en 5 gram. We raden echter aan om het alleen onder medisch toezicht in te nemen.

Conclusie

Je kent nu dus de 5 beste natuurlijke remedies voor een pollenallergie, zowel wat de behandeling betreft en wat preventie betreft. We raden je echter aan om met een arts te praten om te bespreken hoe je je behandeling het beste kunt begeleiden en je kwaliteit van leven kunt verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.