Een staaroperatie: hoe gaat dit in zijn werk?
Een staaroperatie is nodig wanneer staar zich ontwikkelt in de ogen van de patiënt. Staar bestaat uit de opacificatie (dat wil zeggen de toename van de dichtheid van iets transparants) van de gehele of een deel van de kristallens. De kristallens is een van de lenzen in het menselijk oog.
Door staar wordt het gezichtsvermogen geleidelijk verminderd. En hier zit het probleem: de enige manier om het op te lossen is via een operatie.
Het is een pathologie die vaak wordt geassocieerd met leeftijd. Het kan echter ook aangeboren zijn of veroorzaakt worden door een of ander trauma. Bovendien kunnen bepaalde ziekten of medicijnen de progressie ervan versnellen. Het vordert geleidelijk, dus het kan zijn dat de persoon die eraan lijdt zelfs went aan het slechte gezichtsvermogen.
Staar is de meestvoorkomende oorzaak van verlies van gezichtsvermogen bij mensen ouder dan 40 jaar. Staar is zelfs de belangrijkste oorzaak van blindheid in de wereld. In dit artikel leggen we uit hoe de operatieprocedure voor staar gewoonlijk verloopt.
Wat zijn de symptomen van staar?
Zoals we al zeiden verliest de kristallens met het ouder worden de transparantie (Engelse link). Daardoor vermindert staar geleidelijk de zichtkwaliteit. Het belangrijkste symptoom is het gevoel van wazig zien. Dit maakt eenvoudige activiteiten zoals lezen of televisie kijken moeilijk, en het wordt niet beter met een bril.
Een ander symptoom dat gewoonlijk optreed, is intolerantie voor licht. De persoon die aan staar lijdt, vindt dat lichten te fel of te verblindend zijn. Daarom worden activiteiten zoals autorijden gecompliceerd. Aan de andere kant worden kleuren op een minder intense manier waargenomen.
Staar kan ook leiden tot dubbelzien of ‘s nachts problemen met zien. Als je een van deze symptomen hebt, kun je het beste een oogarts raadplegen. Zij voeren de nodige onderzoeken uit en zullen aangeven of een staaroperatie nodig is.
Een staaroperatie
In het verleden was een staaroperatie een gecompliceerd proces dat specialisten alleen uitvoerden als het verlies van gezichtsvermogen buitensporig was.
Tegenwoordig voeren oogspecialisten het uit wanneer de eerste symptomen optreden, aangezien het een poliklinische operatie is. Het duurt ongeveer 15 tot 30 minuten en de mensen die het ondergaan hebben alleen een plaatselijke verdoving nodig.
Een staaroperatie is dus een snel, en pijnloos proces. Het heeft weinig risico en specialisten kunnen het op verschillende manieren uitvoeren.
Femtoseconde laseroperatie
Allereerst opent de laser de lens in een cirkelvormige beweging. Dit wordt geëxtraheerd met behulp van de femtoseconde laser (Engelse link), waardoor er minder energie wordt gebruikt dan bij traditionele chirurgie. Hierdoor is herstel meestal gemakkelijker. Vervolgens implanteert de specialist een intraoculaire lens die meestal ook andere zichtproblemen oplost.
De voordelen van deze procedure zijn dat het minder oogletsel oplevert. Dit type staaroperatie is nauwkeuriger en met een snelle postoperatieve periode.
Traditionele handmatige staaroperatie
Specialisten kiezen meestal voor de handmatige staaroperatie. Ze maken een micro-incisie die ze gebruiken om de kern van de cataract te fragmenteren. De fragmenten die ervan loskomen, worden naar buiten gezogen. Vervolgens introduceren ze een intraoculaire lens van synthetisch materiaal.
De specialist plaatst de lens in de staarcapsule in de incisie. Deze lens kan helpen bij het corrigeren van andere defecten, zoals astigmatisme of bijziendheid. Er zijn bij deze operatie geen hechtingen nodig.
Lees ook eens:
Verlies van gezichtsvermogen: oorzaken en symptomen
Voordelen van een staaroperatie
Hoewel elke operatie enigszins beangstigend kan zijn, is het in dit geval een eenvoudige procedure. De voordelen van een staaroperatie zijn talrijk, aangezien er weinig risico is en het voordeel enorm is. Het is niet nodig om algemene anesthesie te gebruiken, noch is ziekenhuisopname vereist.
Herstel van het gezichtsvermogen is snel na een staaroperatie. Bovendien heeft de patiënt weinig postoperatieve controles nodig. In het geval van patiënten met speciale medicatie is het zelfs niet nodig om hiermee te stoppen.
Door de staaroperatie kunnen andere gezichtsstoornissen die de patiënt heeft worden gecorrigeerd. Iemand die bijvoorbeeld aan bijziendheid, hypermetropie of astigmatisme lijdt, kan deze problemen ook verhelpen. Het hangt allemaal af van de lens die de oogarts intraoculair heeft geplaatst.
Conclusie
Als je last hebt van staar maar bang bent voor een operatie, hoef je je echt geen zorgen te maken! Een staaroperatie is een eenvoudige operatie die je zicht aanzienlijk kan verbeteren.
De risico’s zijn echt minimaal. Daarom moet je, als je symptomen hebt, naar een oogarts gaan. Deze voert de relevante tests uit, zal de procedure beter uitleggen en zal je helpen bij het nemen van een beslissing.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Michael, R., & Bron, A. J. (2011, April 27). The ageing lens and cataract: A model of normal and pathological ageing. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences. Royal Society. https://doi.org/10.1098/rstb.2010.0300
- Abouzeid, H., & Ferrini, W. (2014, November 1). Femtosecond-laser assisted cataract surgery: A review. Acta Ophthalmologica. Blackwell Publishing Ltd. https://doi.org/10.1111/aos.12416
- Crespeau, H., & Pantier, C. (2017). Cataract surgery. Inter Bloc, 36(4), 212–217. https://doi.org/10.1016/j.bloc.2017.09.001
- Allen, D., & Vasavada, A. (2006). Cataract and surgery for cataract. BMJ, 333(7559), 128–132. https://doi.org/10.1136/bmj.333.7559.128
- Daien, V., & Villain, M. (2017). Complications of cataract surgery. Inter Bloc, 36(4), 218–219. https://doi.org/10.1016/j.bloc.2017.09.002
- Khanna, R., Pujari, S., & Sangwan, V. (2011). Cataract surgery in developing countries. Current Opinion in Ophthalmology, 22(1), 10–14. https://doi.org/10.1097/ICU.0b013e3283414f50