Een roomwitte vaginale afscheiding: oorzaken en behandeling
In de meeste gevallen hoeft een roomwitte vaginale afscheiding geen reden tot zorg te zijn. Het is meestal het gevolg van veranderingen die plaatsvinden tijdens de menstruatiecyclus. Soms kan het echter een teken zijn van een gezondheidsprobleem.
In dit verband moet het duidelijk zijn dat vaginale afscheidingen normaal zijn. Het probleem begint als er merkbare veranderingen zijn in kleur, textuur en geur. Wees ook alert als het tegelijkertijd optreedt met andere symptomen zoals jeuk, branderigheid of irritatie. Wil je er meer over weten? Lees dan verder en ontdek hoe het zit.
Vaginale afscheiding
De klieren van de vagina en baarmoederhals scheiden dagelijks kleine hoeveelheden vocht af. Dit is wat algemeen bekend staat als “vaginale afscheiding”. Het is meestal helder of wit van kleur en heeft een subtiele geur.
De functie van deze vloeistoffen is het smeren van de vagina, het reinigen en verwijderen van oude cellen, en het voorkomen van infecties. Dit laatste wordt bereikt door het zure milieu dat het in het gebied veroorzaakt, wat leidt tot de eliminatie van infectieuze biologische agentia.
Geschat wordt dat bijna alle vrouwen ongeveer een theelepel vaginale afscheiding per dag afscheiden. Deze neemt toe na de eisprong. De kleur varieert van helder, geel, wit, of zelfs een beetje bruin. Dit hangt grotendeels af van de menstruatiecyclus en wordt als normaal beschouwd. Toch kan de tint ervan gedurende de menstruatiecyclus enigszins variëren.
Lees meer in dit artikel:
Gele vaginale afscheiding: 5 oorzaken en behandeling
Roomwitte afscheiding
Een roomwitte vaginale afscheiding na de eisprong is normaal. Dit gebeurt ongeveer halverwege de menstruatiecyclus. Zoals hierboven opgemerkt is het een teken van tussentijdse vruchtbaarheid.
Aan het begin van de menstruatie is er meestal ook een witte afscheiding, maar die is dunner en minder romig van structuur. Het komt zelfs voor dat ze een gele tint krijgt en er droger uitziet. Dit is de minst vruchtbare fase van de cyclus.
Tegen het midden van de menstruatie, wanneer de eisprong plaatsvindt, wordt de afscheiding transparanter en elastischer. Dit komt overeen met de meest vruchtbare fase. Daarna begint de roomwitte afscheiding.
Deze veranderingen in het uiterlijk van de vloeistoffen hoeven geen reden tot zorg te zijn, want ze maken deel uit van normale processen. Maar als de veranderingen erg merkbaar zijn, en vooral als ze gepaard gaan met irritatie, jeuk, slechte geur, of andere symptomen, is het nodig om een arts te raadplegen.
De belangrijkste oorzaken van roomwitte vaginale afscheiding
Een roomwitte afscheiding vóór de menstruatie is normaal. Het krijgt dit uiterlijk omdat het meer witte bloedcellen, dode cellen en bacteriën bevat dan op andere momenten van de maand. Het is een mechanisme van het lichaam om het gebied te reinigen van micro-organismen en ongewenste stoffen.
Een andere veelvoorkomende reden dat het verschijnt, is zwangerschap. Dit komt door de verhoogde hormoonspiegels die tijdens de zwangerschap optreden. De vochtproductie neemt toe, omdat het een manier is om de bescherming van de baarmoeder en op zijn beurt de baby te vergroten.
In bepaalde gevallen kan het ook verschijnen tijdens of na geslachtsgemeenschap. Dit kan het gevolg zijn van smering van de vagina tijdens de geslachtsgemeenschap, vrouwelijke ejaculatie, of omdat de data dicht bij de menstruatie liggen.
Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Vaginale dermatitis: symptomen en behandeling
Roomwitte vaginale afscheiding: wanneer is het abnormaal?
Als algemene regel geldt dat wanneer een roomwitte vaginale afscheiding een nare geur heeft, dit betekent dat er een gezondheidsprobleem is. Hetzelfde geldt als er andere klinische verschijnselen zijn, zoals jeuk, irritatie of roodheid van het vaginale gebied.
Er wordt bijna altijd gedacht dat dit een teken is van candidiasis (Engelse link), een schimmelinfectie. Dit genereert echter een klonterige, kwarkachtige afscheiding. Mogelijke oorzaken van een abnormale roomwitte afscheiding zijn de volgende.
Bacteriële vaginose
Bacteriële vaginose is een infectie veroorzaakt door bacteriën. Het maakt de roomwitte vaginale afscheiding overvloediger. Ze kan zelfs een grijsachtige tint aannemen met een sterke visachtige geur. Dit laatste is het meest kenmerkende symptoom van de ziekte.
Chlamydia
Chlamydia is een seksueel overdraagbare ziekte die zowel mannen als vrouwen treft. Naast een afscheiding met deze kenmerken veroorzaakt het een vieze geur, een branderig gevoel bij het plassen en pijn bij geslachtsgemeenschap. Als het zich verspreidt, veroorzaakt het pijn in de onderbuik, misselijkheid en koorts.
Vulvovaginitis
Een roomwitte afscheiding die gepaard gaat met ontsteking en gevoeligheid in het genitale gebied kan een teken zijn van vulvovaginitis. Dit woord verwijst naar een ontsteking als zodanig, maar de oorzaak ervan is meestal een schimmel- of bacteriële infectie. In bepaalde gevallen wordt het veroorzaakt door het gebruik van een of andere irriterende stof of kledingstuk.
Trichomoniasis
Bij deze aandoening verandert de afscheiding van kleur. Het verandert van een witte kleur naar een groenige of geelachtige tint. Het is een seksueel overdraagbare infectie die ook slechte geur en vaginale jeuk veroorzaakt.
Fistels
De aanwezigheid van fistels of abnormale openingen tussen het geslachtsorgaan en het darmkanaal leidt soms tot veranderde vaginale afscheidingen. Deze vormen zich door een of meer van de volgende oorzaken:
- Ziekte van Crohn.
- Beschadiging van de vagina tijdens de bevalling.
- Bestraling van het bekken.
- Tumor in het bekken.
- Verwonding tijdens een bekkenoperatie.
Behandeling van roomwitte vaginale afscheiding
Wanneer een roomwitte vaginale afscheiding gepaard gaat met hinderlijke symptomen, kun je het beste een gynaecoloog raadplegen om de redenen te onderzoeken, en ook als er een significante verandering in kleur of textuur is.
De behandeling hangt af van de oorzaak. Vaak zal de arts een eerste gesprek voeren en de medische voorgeschiedenis doornemen. Vervolgens zullen ze een lichamelijk onderzoek en andere aanvullende diagnostische methoden uitvoeren.
Als dit is gebeurd, kunnen ze antibiotische, ontstekingsremmende, schimmelwerende of andere behandelingen voorstellen, afhankelijk van het geval. Dit kunnen tabletten of crèmes zijn, afhankelijk van wat nodig is. Slechts in sommige gevallen worden behandelingen met injecties toegepast.
Definitieve aanbevelingen
Het is bijna nooit nodig om een witte vaginale afscheiding te behandelen. Maar als je vragen hebt of als er symptomen zijn zoals bloedingen, irritatie of pijn, dan kun je het beste een gynaecoloog raadplegen. Hoewel het misschien geen noodgeval is, kun je het beste snel ingrijpen.
Idealiter zou elke vrouw een goede hygiëne in het genitale gebied moeten handhaven, vooral tijdens de menstruatie. Het is belangrijk om veilige seks te beoefenen . Douchen of andere soortgelijke producten mogen niet gebruikt worden, evenmin als nauwsluitende kleding. Dit alles helpt moeilijkheden te voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Centros para el Control y el Diagnóstico de Enfermedades (2016). Vaginosis bacteriana: Hoja informativa de los CDC. Consultado el 02 de marzo de 2023. https://www.cdc.gov/std/spanish/vb/stdfact-bacterial-vaginosis-s.htm
- Clínica Mayo (2020). Fístula rectovaginal. Consultado el 02 de marzo de 2023. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/rectovaginal-fistula/symptoms-causes/syc-20377108.
- Ministerio de Sanidad (2019). Vigilancia Epidemiológica de las Infecciones de Transmisión Sexual en España, 2019. Consultado el 02 de marzo de 2023. https://www.sanidad.gob.es/ciudadanos/enfLesiones/enfTransmisibles/sida/vigilancia/Vigilancia_ITS_1995_2019.pdf.
- Muñoz, P., Abaca, E. P. (2019). Actualización clínica y diagnóstica de vaginosis bacteriana y vulvovaginitis (Doctoral dissertation, Universidad de Talca (Chile). Escuela de Tecnología Médica.).
- Organización Panamericana de la Salud (2018). Tricomoniasis. Consultado el 02 de marzo de 2023. https://www3.paho.org/hq/index.php?option=com_content&view=article&id=14868:sti-trichomoniasis&Itemid=0&lang=es.
- Pappas, P. G., Lionakis, M. S., Arendrup, M. C., Ostrosky-Zeichner, L., Kullberg, B. J. (2018). Candidiasis invasiva. Nature Reviews Disease Primers , 4 (1), 1-20.
- Sanitas. (S.F.). Leucorrea en el Embarazo. Consultado el 5 de marzo de 2023. https://www.sanitas.es/sanitas/seguros/es/particulares/biblioteca-de-salud/embarazo-maternidad/mi-embarazo/leucorrea.html#:~:text=Leucorrea%20es%20el%20t%C3%A9rmino%20con,inodoro%20y%20de%20textura%20viscosa.
- Pappas, P, Lionakis, M., Arendrup, M., Ostrosky-Zeichner, L., & Kullberg, B., (2018). Invasive candidiasis. Nature reviews disease primers. https://www.nature.com/articles/nrdp201826