Een moodboard: wat is het en hoe maak je er een?

Soms is het nodig om al die ideeën die in ons opkomen vast te leggen op een inspiratiebord. Ontdek wat een moodboard is en leer hoe je er een maakt.
Een moodboard: wat is het en hoe maak je er een?

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je wel eens van een moodboard gehoord? Misschien is de naam onbekend, maar je hebt het vast wel eens gezien of met dit concept in aanraking gekomen.

Een moodboard wordt ook wel een “stemmingskaart” of “ideeënbord” genoemd. Maar wat is het en hoe wordt het gemaakt? Het is een hulpmiddel dat, als het goed in elkaar zit, je helpt om een betere visualisatie te krijgen van het doel dat je wilt materialiseren.

Deze kaart kan digitaal zijn, of – als je van knutselen houdt – gemaakt worden met stukjes van verschillende materialen. Het eerste wat je moet doen is bepalen wat je doel wordt – dat wil zeggen een decoratieproject, een bedrijfs- of ondernemersplan, of misschien een bruiloft of feest.

Lees verder om alles te weten te komen wat je daarover moet weten. En laten we aan de slag gaan!

Wat is een moodboard?

Een moodboard is een soort visuele kaart die je onder andere helpt om inspiratie op te doen. Vandaar de naam.

Een inspiratiebord wordt in de creatieve sector veel gebruikt door binnenhuisarchitecten, evenementenplanners, productontwerpers, en andere vakmensen met soortgelijke activiteiten. Dit betekent echter niet dat het niet op verschillende terreinen toegepast kan worden.

Met dit hulpmiddel kun je je een globaal en snel beeld vormen van het project in kwestie, want een moodboard brengt beelden en woorden samen die ermee te maken hebben. Intussen zul je tijdens het maken van het bord ook je ideeën afwijzen en verfijnen om tot een betere realisatie van het plan te komen. We laten je hier zien hoe je er een maakt.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
11 Tips om je huis te organiseren die echt werken

Hoe maak je een moodboard?

Vrouw schildert

Een moodboard is nuttig voor ontwerpers en kunstenaars, maar de toepassingen ervan zijn daar niet uitgeput. Iedereen kan er een gebruiken.

Hoewel er geen grenzen zijn aan de stijl en de materialen die je kunt gebruiken, moet je je wel aan richtlijnen houden, zodat je de bedoeling van deze inspiratiemuur niet verliest. Hier zijn er een paar.

1. Kies een passende titel voor je moodboard

Deze titel moet nauw verband houden met het project. Zo blijf je elke keer dat je een blik op de kaart werpt gefocust en geconcentreerd bent.

Zowel voor de hoofdtitel als voor de trefwoordtitel is een woordlimiet aan te bevelen. Dit moet ongeveer maximaal 5 woorden zijn.

Houd er dus rekening mee dat het belangrijk is dat je niet steeds dezelfde woorden herhaalt. Het gaat erom een holistisch idee van het project te hebben.

2. Verzamel verwante beelden

Check Pinterest als je een digitaal moodboard wilt maken of als je een soort collage wilt. Je moet alleen die beelden zoeken en verzamelen die je mooi vindt en die je inspireren, maar die met je doelen te maken hebben.

Dit is zo bedoeld dat je inspiratiebord zowel de emotie als het verlangen om het plan te materialiseren overbrengt. Er moet een centrale afbeelding zijn; de rest moet om je verbeelding draaien. Speel met ruimten, kleuren, en letters.

Leg echter niets vast tot je er zeker van bent. Vergeet niet door het proces te filteren tot je overhoudt wat echt voor je werkt en wat je zal helpen op koers te blijven.

3. Kies een steun

Omdat dit een creatief proces is, kun je kiezen voor een aantal van de verschillende steunen die op de markt zijn:

  • Karton
  • Kurk
  • Stukjes stof

Sommige mensen bevestigen de elementen direct op de muur of op een deur. Maar als je dat liever hebt, kan je moodboard ook helemaal digitaal zijn.

4. Filter en kies

Een moodboard in een kantoor
Sommige kantoren hebben iets soortgelijks als dit bord, maar dan op de muren en ramen voor hun werknemers.

Als je een flink aantal beelden en letters verzameld hebt waarvan je denkt dat ze je zullen inspireren, is het tijd om de achtergrond van de steun vast te zetten. Doe dit zonder de beelden nog te fixeren. Zo krijg je een betere uitwerking van het concept.

Je kunt er een paar dagen of zelfs weken over doen, want in die tijd vind je interessantere beelden en vervang je de beelden die je al had. Probeer echter een deadline te stellen.

Als de periode voorbij is, is het tijd om alles op te knappen! Laat je creatieve zelf aan de gang gaan en probeer wat ruimte tussen de elementen te laten.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Hoe word je een meer georganiseerd persoon?

Moodboard: Een hulpmiddel om je doelen te bereiken

We hebben veel ideeën en plannen in ons hoofd. En hoewel het goed is om ze in ons hoofd te hebben rondzweven, is het ook geweldig om ze werkelijkheid te laten worden. Dat is wanneer het moodboard in het spel komt. Het is een inspiratiebord dat ons een stukje dichter bij onze doelen brengt.

Het maakt niet uit of het om een reis gaat, een evenement, of zelfs een onderneming. Laat je creativiteit de vrije loop en je bent een stap dichter bij het krijgen van wat je wilt!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.