Hoe word je een meer georganiseerd persoon?

Georganiseerd worden en de dag wat beter en vlotter laten verlopen is mogelijk. Wij vertellen je wat georganiseerde mensen doen en hoe jij een van hen kunt worden!
Hoe word je een meer georganiseerd persoon?

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 24 augustus, 2022

Organisatie is de sleutel om onze routine efficiënt te maken. Maar daarvoor moet je leren hoe je een meer georganiseerd persoon kunt zijn. Mensen die georganiseerd zijn, wijken niet af van wat ze in hun agenda schrijven. Daarin houden ze nauwgezet bij wat ze moeten doen.

In die zin nemen zij, wanneer de dag ten einde loopt, 10 minuten de tijd om de activiteiten van de volgende dag te plannen en de zaken te markeren die prioriteit hebben. Bovendien zijn ze niet alleen ordelijk in hun aantekeningen, maar ook in hun werk- of studieruimten.

Raak jij gefrustreerd aan het eind van de dag als je je realiseert dat je maar twee van de tien activiteiten die je gepland had hebt kunnen afmaken? Het is heel gewoon om het gevoel te hebben dat er niet genoeg uren in een dag zitten. Lees verder voor meer tips.

Tips om meer georganiseerd te zijn

We gaan een aantal tips met je delen die je kunnen helpen om wat meer georganiseerd te zijn en het gevoel te hebben dat de dag productief is geweest. We moeten verduidelijken dat je ze op elk gebied kunt toepassen, of het nu je huis, je werk of je leven in het algemeen is.

Gebruik lijstjes

Hoe word je een meer georganiseerd persoon

Het maken van to-do lijstjes is een heel goed begin om een meer georganiseerd persoon te worden. Er bestaan toepassingen om lijsten te maken met classificaties, kleuren of prioriteiten. Het gebruik van een klassiek notitieboekje is echter altijd een goede keuze.

Tegelijkertijd is het belangrijk om vast te stellen welke activiteit het dringendst is en welke het vervelendst om eerst te volbrengen. De wereldberoemde spreker Brian Tracy stelt in zijn boek Eat That Frog! (eet die kikker) dat als je eenmaal datgene wat je hebt uitgesteld wegwerkt, alles veel sneller begint te stromen.

Je moet er ook voor zorgen dat je niet probeert te vertrouwen op je geheugen. Hoe goed je geheugen ook is. Het is altijd beter om alles op te schrijven, zodat je jezelf niet afvraagt: “Wat had ik nog meer moeten doen?”. Door aantekeningen te maken, verminder je misverstanden en verwarring.

Houd alles op zijn plaats

Je zou verbaasd zijn als je de tijd telde die we verspillen met het zoeken naar onze autosleutels omdat we ze niet op hun plaats hebben gelegd. Opladers, mobiele telefoons, papieren, pennen, kleren, speelgoed in huizen waar kinderen zijn… alles moet een eigen plaats hebben, die moet worden gerespecteerd. Anders ben je de hele dag aan het zoeken.

Een van de tips van Marie Kondo, de expert in het opruimen van het huis, is dat wanneer je van de ene kamer naar de andere gaat, je iets mee moet nemen. Dat wil zeggen dat je van de verplaatsing gebruik moet maken om bijvoorbeeld de kleren die in de keuken waren blijven liggen mee te nemen naar de slaapkamer. Het is heel eenvoudig en je zult er veel tijd mee besparen.

Ruim je computer op om meer georganiseerd te zijn

Als je met een computer werkt, moet deze georganiseerd zijn, met een opgeruimd bureau en met informatie die direct beschikbaar is. Maak gebruik van mappen en submappen om je documenten te ordenen.

Hetzelfde geldt voor browserbladwijzers. Het is essentieel om mappen te hebben van websites die kenmerken gemeen hebben of die soortgelijke informatie bevatten. Bijvoorbeeld nieuws, leveranciers, klanten, betalingsplatforms, banken, films, enz.

Het lijkt voor de hand liggend, maar vaak voegen we een nieuwe bladwijzer toe aan onze favorieten, en dan raakt hij kwijt. Dit vraagt tijd de volgende keer dat we inloggen.

Doe één ding tegelijk

Het is beter (en productiever) om je aandacht op één activiteit tegelijk te richten. Op die manier word je niet afgeleid en verspil je je energie niet door te proberen meerdere taken tegelijk te doen. Dit leidt er namelijk vaak toe dat je ze niet allemaal kunt afmaken.

Handhaaf ordelijke routines

Het leven bestaat uit systemen: werk, klusjes, koken, boodschappen doen. Elk systeem stelt andere eisen aan ons. We stellen voor dat je nagaat welke systemen je in jouw leven hebt. Orden ze vervolgens een voor een, zodat je weet welke activiteiten elk systeem van je vergen.

De voordelen van meer georganiseerd te zijn

Zodra organisatie een deel van je leven is, zul je kunnen genieten van de voordelen van orde. Hier zijn 3 voordelen die zich onmiddellijk zullen voordoen als je je leven op orde hebt.

1. Je bespaart tijd

Je bespaart tijd als je meer georganiseerd bent

Door alles de dag van tevoren te plannen, begin je de dag met minder te doen. Terwijl je ontbijt, kun je je agenda doornemen en beginnen zonder verrassingen, zoals vervaldata die je anders vergeet of achterstallige rekeningen.

Georganiseerde mensen laten ook niets liggen voor de volgende dag. Met andere woorden, ze ruimen hun keuken ‘s avonds op en alles ligt op zijn plaats en klaar voor de volgende dag voordat ze gaan slapen. Geloof ons: je zult je ochtenden met een heel andere blik beginnen!

2. Het leven zal eenvoudiger zijn als je meer georganiseerd bent

Alles komt neer op verminderen en vereenvoudigen (Engelse link). Door bijvoorbeeld één to-do-lijst te hebben, heb je alles op dezelfde plaats en zal je geen verjaardagen vergeten of de elektriciteitsrekening betalen.

3. Je stressniveau zal lager zijn

Alles wat we in dit artikel hebben besproken, leidt ons naar lagere stressniveaus. Op die manier overweldigen we onszelf niet door te proberen dingen te bereiken waarvan we van tevoren al weten dat we ze niet zullen kunnen volbrengen. In plaats daarvan vertrouwen we op de lijst die we hebben gemaakt en houden we ons eraan.

Een meer georganiseerd persoon zijn is de moeite waard is

Het is een van de grootste voldoeningen als je met een stift een activiteit afkruist die je moest doen en die je hebt voltooid. Het geeft een gevoel van grote zelfontplooiing en tevredenheid.

Wees dus lief voor jezelf en stel dagelijkse doelen die je kunt halen. Op die manier vermijdt je de frustratie dat je niet alle taken hebt kunnen volbrengen die je voor jezelf had vastgesteld. Een to-do-list moeten wel geloofwaardig en haalbaar zijn. Heb jij die van jou al klaar voor morgen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kondo, M. (2016). La felicidad después del orden (La magia del orden 2): Una clase magistral ilustrada sobre el arte de organizar el hogar y la vida. Aguilar.
  • Tracy, B. (2017). Eat that frog!: 21 great ways to stop procrastinating and get more done in less time. Berrett-Koehler Publishers.
  • Tracy, B. (2015). Liderazgo(Vol. 1). Grupo Nelson.
  • Tracy, B. (2014). Time Management (The Brian Tracy Success Library).
  • Mortimer, J. T. (2018). Social psychological aspects of achievement. In Generating social stratification(pp. 17-36). Routledge.
  • Olivera, L. M. H. (2019). Marie Kondo. Archivamos, (113), 38-39.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.