Een cuffruptuur: wat je moet weten

Een cuffruptuur veroorzaakt pijn en beperkt schouderbewegingen. In dit artikel bekijken we wat het is en waarom het gebeurt.
Een cuffruptuur: wat je moet weten

Laatste update: 11 juni, 2020

Een gescheurde schouderpees of een cuffruptuur is een verwonding die vaak de schouders van mensen van middelbare leeftijd aantast. Het is daarom momenteel een van de belangrijkste oorzaken van schouderpijn.

De rotatorenmanchet (rotator cuff) is een groep spieren en pezen die zich verankeren aan de schouderbeenderen. Ze zijn verantwoordelijk voor het stabiel houden van dit gewricht en te zorgen dat alle bewegingen correct worden uitgevoerd.

Helaas is de schouder een deel van het lichaam dat de neiging heeft om te atrofiëren en dit leidt vaak tot ongemak. Een blessure in dit gebied is zeer invaliderend en pijnlijk. Daarom leggen we in dit artikel alles uit wat je moet weten over cuffrupturen.

Wat is een cuffruptuur?

Dit type letsel treft ongeveer 4 op de 100.000 mensen per jaar. Je moet er rekening mee houden dat de incidentie toeneemt met de leeftijd. De meeste mensen die eraan lijden zijn tussen de 50 en 60 jaar oud.

Over het algemeen gebeurt dit omdat de verwondingen van dit gewricht nauw verband houden met het verstrijken van de tijd en de slijtage van het lichaam. In tegenstelling tot andere gewrichtsproblemen, veroorzaken harde klappen zelden dit soort problemen.

De meeste gevallen van cuffrupturen komen voor bij mensen die continu schouderbewegingen uitvoeren in hun werk of vrije tijd. Het komt bijvoorbeeld vaak voor bij:

 • Sporters
 • Timmerlieden
 • Schilders

Wat is de rotatorenmanchet?

Een röntgenfoto van de schouder

Zoals we al vermeldden, is de rotatorenmanchet een set spieren en pezen. Ze omringen allemaal het gewricht en houden het opperarmbeen (humerus) op zijn plaats.

Ze stellen je ook in staat om armbewegingen goed uit te voeren, zoals rotatie en verhoging van de arm. Deze spieren zijn klein, maar ze maken de bewegingen nauwkeurig en gecoördineerd. Het zijn de volgende spieren:

 • Supraspinatus
 • Subscapularis
 • Infraspinatus
 • Kleine ronde armspier

Van al deze spieren is de supraspinatuspees het meest vatbaar voor letsel. Dit is degene die verantwoordelijk is voor de laterale verhoging van de arm, zodat beweging pijnlijk en moeilijk wordt als er een blessure in zit.

Wat veroorzaakt een cuffruptuur?

Gewoonlijk treed een cuffruptuur op als gevolg van slijtage van de pees door herhaald gebruik. Bijvoorbeeld door het tillen van zware voorwerpen of het langdurig omhoog houden van de arm.

Het kan echter ook gebeuren als gevolg van een plotselinge blessure. Het komt minder vaak voor maar soms kan een val of onverwachte beweging ertoe leiden. De risicofactoren die het meest verband houden met scheuren in de rotatorenmanchet zijn:

 • Leeftijd. Zoals we eerder vermeldden treft dit letsel vooral mensen tussen de 50 en 60 jaar.
 • Bepaalde beroepen, zoals timmerman of constructiewerker. Dit komt omdat dit beroepen zijn waarbij voortdurend repetitieve bewegingen worden uitgevoerd.
 • Een leven lang sporten zoals bijvoorbeeld tennis of honkbal.
 • Een persoonlijke of familiegeschiedenis van deze aandoening hebben.

Symptomen van een cuffruptuur

Een cuffruptuur veroorzaakt pijn

De symptomen die optreden zijn afhankelijk van de ernst van de blessure. Het overheersende symptoom is echter pijn in de schouder. Daarnaast worden alle bewegingen van dit gewricht beperkt.

Sommige mensen ervaren vooral problemen bij het slapengaan. Ze vinden het bijna onmogelijk om op de geblesseerde kant te slapen. Ook worden taken zoals de haren borstelen, aankleden en zelfs jezelf wassen steeds ingewikkelder.

Een cuffruptuur kan tot ernstige complicaties leiden als deze niet tijdig wordt behandeld. Dit komt omdat een ledemaat dat niet voldoende actief is, nog verder zal verslechteren. Het compliceert dus enigszins de behandeling. Als dit gewricht niet goed beweegt, kan het chronische schouderbeschadiging veroorzaken.

Diagnose

Eerst zal een arts een lichamelijk onderzoek doen om de cuffruptuur te diagnosticeren. Tijdens dit onderzoek zal het bewegingsvermogen, de kracht en eventuele gewrichtspijn onderzocht worden.

Ook gebruikt men aanvullende tests zoals echografie of magnetische resonantie beeldvorming. Dit doen ze omdat echografie hen in staat stelt je pezen en spieren te evalueren terwijl je beweegt. Bovendien is het een betaalbare en niet-invasieve test.

Conclusie

Zoals we in het begin al zeiden, is een cuffruptuur een blessure die vaak mensen van middelbare leeftijd treft. Het is een zeer invaliderende blessure, dus je moet zo snel mogelijk je arts raadplegen als je een van de symptomen hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.