Een aantal remedies voor spit

Maak kennis met de mogelijke oorzaken van spit die ernstige lage rugpijn veroorzaakt. Enkele bekende remedies, zoals plaatselijke warmte, kunnen een grote hulp zijn.
Een aantal remedies voor spit

Laatste update: 25 mei, 2023

Spit is pijn in het lumbale gebied, en dat is dan weer de onderrug. Het kan door verschillende oorzaken ontstaan en de spieren, banden, zenuwen en ook de tussenwervelschijven aantasten. Heb je er ooit last van gehad? Weet je wat de beste remedies voor spit zijn?

Aanvallen van spit worden gekenmerkt door pijn, stijfheid of verminderde beweging. Ze kunnen een paar dagen duren of een chronische aandoening worden die de kwaliteit van leven van de patiënt aanzienlijk aantast. Hieronder leggen we de mogelijke oorzaken uit en natuurlijke remedies om het te voorkomen en de symptomen te verlichten.

Mogelijke oorzaken van spit

Lage rugpijn kan door verschillende factoren (Engelse link) worden veroorzaakt, waaronder:

 • Artritis of artrose
 • Nierziekten
 • Verharde tussenwervelschijf
 • Stress en emotionele overbelasting
 • Constipatie en darmproblemen
 • Spierspanningen en compensaties
 • Afwijkingen van de wervelkolom (lordose, scoliose)

Het is belangrijk om een specialist te raadplegen als de spit niet binnen drie dagen verbetert, want het kan ook verband houden met andere, complexere ziekten. Als gevolg daarvan zal de arts de relevante tests uitvoeren om de diagnose vast te stellen.

Dieetadviezen

Bij een aanval van spit is het essentieel om de instructies van de arts op te volgen en tegelijkertijd een gezonde levensstijl aan te houden. Dit omvat het volgen van een evenwichtig dieet en het vermijden van voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen verergeren, zoals zuivelproducten, witte suiker, rood vlees en geraffineerd meel.

In plaats daarvan wordt aanbevolen om dagelijks voedingsmiddelen te consumeren die ontstekingen helpen verminderen, bijvoorbeeld:

 • Ananas
 • Selderij
 • Meloen
 • Noten
 • Papaja
 • Komkommer
 • Groene thee
 • Gember
 • Chiazaden
 • Natuurlijke vruchtensappen en kruiden

Remedies en behandeling voor spit

1. Arnica

Arnica of valkruid is een plant die ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen heeft. Daarom wordt het gebruikt voor de verlichting van builen en verwondingen in de vorm van onder andere extract, crème, gel en homeopathische bolletjes. In apotheken en parafarmaceuten kun je zelfs verschillende topische producten vinden die arnica bevatten.

Volgens een in 2009 gepubliceerde studie (Engelse link) van onderzoekers in Italië kan dit middel werken als behandeling voor mensen die lage rugpijn hebben.

2. Plaatselijke warmte

Het wordt aanbevolen om het lumbale gebied te verwarmen met een warmwaterkruik, een elektrische deken, of door het te bedekken met een wollen doek.

Als alternatief wordt aanbevolen om de douchestraal rechtstreeks op de lumbale wervelkolom aan te brengen, waarbij de temperatuur geleidelijk wordt verhoogd en de straal gedurende 2 tot 4 minuten van de ene naar de andere kant wordt bewogen.

De combinatie van hydrotherapie met de temperatuur van het water kan verlichting brengen.

3. Infusies

Infusies die kunnen helpen om ontstekingen te verminderen en ongemak te verlichten zijn heermoes en sarsaparilla. Hoewel je ook de klassieke kamille-infusie zou kunnen proberen, die pijnstillende, ontstekingsremmende en verzachtende eigenschappen heeft.

Je kunt een liter infusie bereiden met een van deze kruiden, en die met mate gedurende de dag consumeren. Je kunt wat citroensap en een beetje stevia toevoegen om te zoeten, als je dat liever hebt, maar idealiter consumeer je ze zonder toevoegingen.

Nog een geweldig artikel voor je:
Drie natuurlijke remedies tegen lage rugpijn

Kleikompres

Kleikompres

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat klei werkt als remedie tegen spit. Velen geloven echter dat het kan bijdragen aan verlichting, in milde gevallen, en vooral in combinatie met kurkuma en andere ingrediënten met ontstekingsremmende eigenschappen.

Het kompres wordt als volgt bereid:

 1. Meng eerst warm water met groene of rode klei.
 2. Roer tot je een pasta krijgt die je kunt aanbrengen zonder dat het eraf loopt.
 3. Smeer het dan compact op de huid van de hele onderrug.
 4. Bedek het met een gaasje of doek en ook met een dikke wollen doek voor de warmte.
 5. Laat het minstens een half uur zitten; je kunt het ook een nacht laten zitten.
 6. De klei zal gifstoffen absorberen, ontstekingen verlagen en ook mineralen voor het lichaam leveren.

Cupping therapie voor lumbago

Deze techniek is een oude therapeutische methode die bestaat uit het gebruik van glazen cups om een vacuümeffect te maken om ze op het lichaam te plakken, zuigkracht te creëren op de huid en een deel van de spier, de poriën te openen en ook de bloed- en lymfecirculatie te stimuleren.

In een studie (Engelse link) die in 2013 werd gepubliceerd in het tijdschrift Acupuncture in Medicine, werd vastgesteld dat cupping-therapie effectief zou kunnen zijn voor de behandeling van spit.

Het is raadzaam om naar een therapeut te gaan om deze behandeling uit te voeren, en we raden aan een specialist te raadplegen voordat je met de therapie begint.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.