Druivenpitolie: voordelen en toepassingen
Dankzij zijn fruitige aroma en smaak wordt etherische olie van druivenpitolie veel gebruikt bij de mals maken van vlees en de bereiding van vinaigrettes. Het is ook populair in de cosmetica-industrie vanwege het hoge gehalte aan linolzuur, een omega 6-vetzuur dat de gezondheid van de huid kan verbeteren.
Deze olie wordt gewonnen uit de zaden die in de vrucht van de wijnstok worden aangetroffen en hij dankt zijn populariteit aan de hoge concentraties aan chemische verbindingen die het bevat. Deze omvatten meervoudig onverzadigde vetten en vitamine E. Hoe verwerk je druivenpitolie? Wat is de samenstelling ervan? Welke toepassingen heeft het? Kom alles te weten in dit artikel.
Hoe wordt etherische olie van druivenpitolie gewonnen?
Essentiële olie van druivenpitolie wordt verkregen uit de zaden van deze vruchten, die worden beschouwd als een bijproduct van wijnbereiding. Duizenden jaren lang wisten wijnmakers niet wat ze ermee aan moesten. Dankzij de technologie konden ze echter een proces ontwikkelen waarbij ze olie uit de zaden halen.
Om dit te doen, verpletteren ze de zaden en gebruiken ze oplosmiddelen. Er is echter bezorgdheid over het gebruik van deze stoffen, aangezien sommige, in dit geval hexaan, verband houden met schadelijke effecten op de gezondheid. Oplosmiddelen verdwijnen echter meestal tijdens het productieproces en er is geen wetenschappelijk bewijs dat hexaanresten in olie op korte of lange termijn schade veroorzaken. Natuurlijk kan de impact op het milieu zorgwekkend zijn.
Zorg er in die zin voor dat het van de etherische olie van druivenpitolie die je koopt, duidelijk hoe deze is verwerkt. Anders moet je ervan uitgaan dat het door een chemisch proces is gegaan.
De samenstelling van druivenpitolie
Volgens onderzoek gepubliceerd in Nutrition and Metabolic Insights, heeft druivenpitolie fenolische verbindingen en onverzadigde vetzuren. Deze geven het ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Over het algemeen worden de vetzuren in deze olie als volgt verdeeld:
- 10% verzadigd
- 16% enkelvoudig onverzadigd
- 70% meervoudig onverzadigd
De meeste van deze meervoudig onverzadigde vetten bestaan uit omega 6-vetzuren. Volgens studies is het gerelateerd aan een toename van de ontsteking van het lichaam in vergelijking met omega 3-vetzuren. Dit wordt ook gerapporteerd in ander onderzoek dat een hoge inname van omega 6-vetzuren koppelt aan een verhoogd risico op het ontwikkelen van chronische ziekten.
Er is echter wetenschappelijk bewijs dat stelt dat linolzuur de bloedspiegels van ontstekingsmarkers niet verandert. In dit kader kan niet worden gegarandeerd dat een dieet met veel omega 6-vetzuren de oorzaak is van pathologieën. We hebben nog meer onderzoek nodig om tot definitieve resultaten te komen.
Aan de andere kant is druivenpitolie ook een bron van vitamine E. Een enkele eetlepel van 3,9 milligram vertegenwoordigt 19% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Welke andere toepassingen heeft het?
Hoewel we weten dat druivenpitolie de gezondheid van de huid kan verbeteren door acne te bestrijden, een vette huid te behandelen en huidweefsel te verjongen, zijn dit niet de enige toepassingen. We kunnen het ook gebruiken bij koken en aromatherapie, dus laten we hieronder meer details bekijken:
In de keuken
Omdat het een hoog verbrandingspunt heeft, kunnen we druivenpitolie gebruiken om te bakken en te roerbakken. Het wordt echter niet aanbevolen omdat het een bron van meervoudig onverzadigde vetten is. Volgens een studie gepubliceerd in Vascular Pharmacology, hebben deze soorten vetten de neiging om bij hoge temperaturen ongunstig te reageren op zuurstof. Ze kunnen gemakkelijk schadelijke verbindingen en vrije radicalen produceren.
Gebruik deze olie daarom niet om te frituren, maar gebruik hem in plaats daarvan als saladedressing, voeg hem toe aan het bereiden van mayonaise, of gebruik hem in gebak of bij het bereiden van vlees.
In aromatherapie
Chronische stress kan een aantal grote huidproblemen veroorzaken, waaronder acne, haaruitval, droge huid, huiduitslag en zelfs vroegtijdige veroudering. Gelukkig verzekeren experts ons dat aromatherapie de angst kalmeert. Ook lijkt het in deze praktijk te kunnen dienen als olie voor bijvoorbeeld massages.
Mogelijke risico’s van druivenpitolie
Voor degenen die niet allergisch zijn voor deze olie, zijn de risico’s klein als je deze op de huid aanbrengt. Als je niet weet of je een allergie heeft of niet, is een eenvoudige test voldoende. Dit bestaat uit het aanbrengen van een beetje olie op een deel van het lichaam, zoals de polsen of enkels, en 24 uur wachten. Als er na deze tijd geen reactie is (puistjes of uitslag), betekent dit dat de huid het kan verdragen.
Volgens het National Center for Complementary and Comprehensive Health (NCCIH) is druivenpitolie voor bepaalde mensen echter geen goed idee. In het bijzonder degenen die aan bloedziekten lijden, degenen die een operatie moeten ondergaan en degenen die anticoagulantia zoals warfarine gebruiken.
Bovendien bleek uit onderzoek gepubliceerd in de Journal of the American Oil Chemists ‘Society dat sommige druivenpitoliën schadelijke niveaus van polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) kunnen bevatten. Dit is een groep van meer dan 100 chemicaliën waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend zijn bij dieren. Voorlopig zijn deze effecten niet waargenomen bij mensen.
Niet iedereen kan druivenpitolie gebruiken
Druivenpitolie is afkomstig van de zaden die in druiven worden aangetroffen. Ze zijn een bijproduct van de wijnbereiding, en om de olie te maken, moeten we ze fijnmalen en oplossen. Sommige mensen zijn het niet eens met dit proces omdat ze het als ongezond beschouwen. Er is echter geen sluitend bewijs om aan te tonen dat oplosmiddelen schade aan het lichaam kunnen veroorzaken.
Wat de voordelen betreft, kunnen we een verbetering van de gezondheid van de huid vaststellen, bijvoorbeeld voor het bestrijden van acne, het behandelen van een droge huid, het verminderen van donkere kringen en het stimuleren van weefselverjonging. Het wordt gebruikt, naast in cosmetica, in de gastronomie en aromatherapie.
Niet iedereen kan deze olie gebruiken. Als je allergisch bent, aan een bloedziekte lijdt, op het punt staat een operatie te ondergaan of anticoagulantia gebruikt, moet je hun consumptie en plaatselijk gebruik vermijden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Garavaglia, J., Markoski, M. M., Oliveira, A., & Marcadenti, A. (2016). Grape Seed Oil Compounds: Biological and Chemical Actions for Health. Nutrition and metabolic insights, 9, 59–64. https://doi.org/10.4137/NMI.S32910
- Simopoulos, A. P. (2006). Evolutionary aspects of diet, the omega-6/omega-3 ratio and genetic variation: nutritional implications for chronic diseases. Biomedicine & pharmacotherapy, 9(60), 502–507. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2006.07.080
- Russo G. L. (2009). Dietary n-6 and n-3 polyunsaturated fatty acids: from biochemistry to clinical implications in cardiovascular prevention. Biochemical pharmacology, 77(6), 937–946. https://doi.org/10.1016/j.bcp.2008.10.020
- Su, H., Liu, R., Chang, M., Huang, J., & Wang, X. (2017). Dietary linoleic acid intake and blood inflammatory markers: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Food & function, 8(9), 3091–3103. https://doi.org/10.1039/c7fo00433h
- Ng, C. Y., Leong, X. F., Masbah, N., Adam, S. K., Kamisah, Y., & Jaarin, K. (2014). Heated vegetable oils and cardiovascular disease risk factors. Vascular pharmacology, 61(1), 1–9. https://doi.org/10.1016/j.vph.2014.02.004
- Moret, S., Dudine, A. & Conte, L. S. (2000). Processing effects on the polyaromatic hydrocarbon content of grapeseed oil. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 77, 1289–1292. https://doi.org/10.1007/s11746-000-0203-5