Drie vrouwelijke seksuele problemen: wat kun je doen?
Hoewel seksuele problemen heel vaak voorkomen, zijn ze nog steeds taboe. Deze problemen kunnen ze zowel mannen als vrouwen treffen. In dit artikel richten we ons echter op vrouwelijke seksuele problemen.
Wat er ook gebeurt, het belangrijkste is om de oorzaak van het probleem te ontdekken. Vervolgens moet dit onder ogen worden gezien en het probleem op de juiste manier overwonnen worden. Hieronder bespreken we de drie meestvoorkomende seksuele problemen bij vrouwen en wat we eraan kunnen doen.
Veelvoorkomende vrouwelijke seksuele problemen
Veel van de meest voorkomende vrouwelijke seksuele problemen houden verband met psychische problemen. In dit opzicht kan de vrouw betrokken zijn bij een vicieuze cirkel van negativiteit.
- Ze kan zich bijvoorbeeld schuldig voelen omdat ze niet van de geslachtsgemeenschap kan genieten.
- Daarnaast kan ze zich zorgen maken dat ze haar partner kan ‘teleurstellen’.
Dit is de reden waarom de meeste behandelingen voor vrouwelijke seksuele problemen therapie omvatten. Vrouwen kunnen zich schuldig voelen door seksueel onvermogen of seksuele problemen. Dat betekent vaak dat hun angst aanzienlijk zal toenemen, waardoor het probleem nog verder verergert.
Bovendien is ook de betrokkenheid van hun partner essentieel. In feite is hun houding ten opzichte van de seksuele problemen van hun partner de sleutel om de problemen aan te pakken. De partner mag dan ook nooit seksuele handelingen eisen of afdwingen.
In plaats daarvan moeten ze begripvol en geduldig zijn. Daarom is de samenwerking en inzet van beide partners essentieel. Dat komt niet alleen omdat het meer stress voorkomt. Het stelt hen ook in staat om samen te leren, te ontspannen en van seks te genieten.
Drie vrouwelijke seksuele problemen en wat je eraan kunt doen
Laten we dan nu eens gaan kijken naar de drie meestvoorkomende vrouwelijke seksuele problemen waarmee vrouwen worden geconfronteerd en wat je eraan kunt doen.
Vaginisme
Vaginisme wordt gekenmerkt door onvrijwillige contracties van de bekkenspieren die de schede van de vagina omringen. Dit veroorzaakt vervolgens (ernstige) pijn tijdens het vrijen omdat de spieren te erg gespannen zijn. Het kan ook tot het onvermogen leiden om echt te vrijen. Artsen noemen dit dyspareunie als er sprake van pijn is.
De gevolgen van deze problemen kunnen leiden tot een negatieve cyclus die de seksuele gezondheid van een vrouw beïnvloedt. De oorzaken van vaginisme kunnen zowel fysiek als psychologisch zijn en omvatten onder andere:
- endometriose
- stijf maagdenvlies
- vaginale stenose
- angst voor penetratie
- slachtoffer zijn van verkrachting of seksueel misbruik
- depressie
In ieder geval zal de gynaecoloog de vrouw vertellen wat zij moet doen en welke behandeling er gevolgd kan worden. Ook kan de arts vertellen of het zinvol is om een psycholoog te bezoeken.
Daarnaast worden eigenlijk altijd kegeloefeningen aanbevolen, om meer controle te krijgen en de spieren van de bekkenbodem te versterken.
Anorgasmie
Zoals de naam al doet vermoeden, is anorgasmie het onvermogen om een orgasme te bereiken. Dit probleem kan zelfs optreden als er een goede stimulatie en seksueel verlangen is. Om deze reden wordt het sterk geassocieerd met mentale problemen zoals:
- depressie
- angst
- seksuele vooroordelen
- taboes
Over het algemeen omvat de behandeling van anorgasmie bepaalde activiteiten om zelfkennis te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan het leren kennen van je eigen lichaam, technieken voor seksuele opwinding en het gebruik van vibrators en spelletjes. Daarnaast kan een speciale vorm van relatietherapie van het paar dit probleem ook helpen oplossen.
Soms is anorgasmie echter gerelateerd aan andere oorzaken, zoals de menopauze. In dit gevallen kan de arts oestrogeencrème voor plaatselijke toepassing voorschrijven.
We raden je aan om ook te lezen:
6 redenen waarom je niet optimaal van seks kan genieten
Hypoactieve seksuele luststoornis (HSDD)
Een hypoactieve seksuele luststoornis wordt in het Engels: Hypoactive sexual desire disorder genoemd en afgekort tot HSDD. Het is het langdurige gebrek aan seksueel verlangen en het gebrek aan interesse in seksueel contact.
In veel gevallen leidt dit gebrek aan verlangen er toe dat mensen die eraan lijden seksuele relaties helemaal vermijden. In tegenstelling tot andere aandoeningen is er bij HSDD geen duidelijke reden of aanleiding waarom diegene niet van seks kan genieten.
De oorzaken zijn meestal psychologisch. Gezien het feit dat er over het algemeen geen duidelijke reden lijkt te zijn voor het gebrek aan seksueel verlangen, voelen veel vrouwen zich erg gefrustreerd. Enkele van de oorzaken die het gebrek aan lust tot seksueel contact kunnen leiden zijn onder meer:
- spanning
- ongerustheid
- depressie
- relatieproblemen
- hormonale onevenwichtigheden
- alcohol- of drugsproblemen
- menopauze
Doordat veel oorzaken tot deze aandoening kunnen leiden, moet de patiënt op de juiste manier worden geëvalueerd. Zo kan het probleem correct worden geïdentificeerd en vervolgens worden behandeld.
Bij vrouwelijke seksuele problemen kan cognitieve gedragstherapie nuttig zijn als de oorzaak psychologisch is. Bovendien kan de sekstherapie van het paar ook helpen om deze problemen te overwinnen.
Dit artikel kan je ook interesseren:
Vijf tips voor een veilig en bevredigend seksleven
Maak tijd, ontspan en ontdek
We kunnen dus stellen dat de meeste vrouwelijke seksuele problemen gerelateerd zijn aan stress, angst of andere psychologische aandoeningen. De uitzondering hierop zijn de periodes die worden gekenmerkt door hormonale veranderingen zoals de menopauze of zwangerschap.
Of de problemen nu ontstaan omdat seksualiteit nog steeds taboe is of door andere redenen, het is het beste om een specialist te raadplegen en vooral de hulp en ondersteuning van je partner te hebben. Sekstherapie is een geweldige manier om relatieproblemen aan te pakken.
Vrouwen mogen nooit de schuld krijgen als er sprake is van een van de meestvoorkomende seksuele problemen. Bovendien mogen ze nooit worden gedwongen iets te doen wat ze niet willen. Dit veroorzaakt namelijk alleen maar meer stress en daardoor verergeren de problemen juist.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bodenmann G et al. “The association between daily stress and sexual activity”, J Fam Psychol. 2010 Jun;24(3):271-9. doi: 10.1037/a0019365.
- Andrea Bradford y Cindy M. Meston, “The impact of anxiety on sexual arousal in women”, Behav Res Ther. 2006 Aug; 44(8): 1067–1077.
- Endocrinol Metab Clin North Am. “Menopause and Sexuality”, Endocrinol Metab Clin North Am. 2015 Sep; 44(3): 649–661, doi: 10.1016/j.ecl.2015.05.009