Dit is waarom kinderen geen energiedrankjes moeten consumeren

Energiedrankjes hydrateren kinderen niet goed en tasten hun zenuwstelsel en hart- en vaatstelsel aan. Bovendien bieden ze slechts een tijdelijke stimulans.
Dit is waarom kinderen geen energiedrankjes moeten consumeren

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

De consumptie van energiedrankjes is de laatste jaren exponentieel toegenomen onder kinderen. Deze producten zijn voor niemand gezond, maar bij minderjarigen hebben ze nog ernstiger gevolgen. Helaas wordt geschat dat ongeveer de helft van de regelmatige consumenten jonger is dan 18 jaar.

Energiedrankjes bevatten stimulerende middelen. Ze bevatten enorme hoeveelheden suiker, cafeïne, en taurine, een versterker van cafeïne zelf. De stoffen die in energiedrankjes zitten kunnen de gezondheid van kinderen en adolescenten schaden. Daarom mogen minderjarigen dit soort producten uit medisch oogpunt nooit consumeren. In dit artikel leggen we uit waarom.

Wat zijn energiedranken?

Het eerste dat gezegd moet worden is dat energiedranken niet hetzelfde zijn als sport- of isotone drankjes. Atleten gebruiken de laatste om na een veeleisende lichamelijke activiteit weer te hydrateren en suiker en mineralen aan te vullen.

Energiedranken daarentegen hebben een hoog gehalte aan stimulerende stoffen. In het bijzonder bevatten ze veel cafeïne. In feite bevat elk flesje tussen 27 en 164 milligram cafeïne.

Deze drankjes bevatten ook verbindingen als taurine en guarana, die de effecten van cafeïne versterken. Er wordt ook aan toegeschreven dat ze de cognitieve functie of atletische prestaties kunnen verhogen. Er is echter geen degelijk wetenschappelijk bewijs om dit te bevestigen.

Iets anders is dat het stimulerende effect van deze producten deze sensaties opwekt. Hoe het ook zij, energiedranken bevatten onveilige cafeïne en kruidensupplementen die ook stimulerende effecten kunnen hebben.

De nadelige gezondheidseffecten van energiedranken

Energiedranken
Bij adolescenten worden energiedranken vaak gecombineerd met alcohol vanwege de sociale druk en de aanzet tot drinken.

 

 

Deze dranken hebben nadelige effecten op zowel het zenuwstelsel als het cardiovasculaire systeem. In het algemeen zijn de onmiddellijke gevolgen meestal een verstoord slaappatroon en, paradoxaal genoeg, een verhoogd gevoel van vermoeidheid.

Taurine wordt in verband gebracht (Spaanse link) met een verhoogde hartslag en onrust. Ook als er sprake is van een eerdere angstige of manische stoornis, worden de symptomen verergerd. Anderzijds kan het hoge suikergehalte in energiedranken de insulineresistentie verhogen.

Dit artikel zal je zeker ook bevallen:
Bingewatchen door kinderen: wat kun je doen?

Waarom worden energiedranken afgeraden voor kinderen?

Kinderen en adolescenten zijn individuen in ontwikkeling. De effecten van deze drankjes kunnen voor hen dus ernstiger zijn. In het algemeen loopt deze leeftijdsgroep een groter risico op nadelige gevolgen van het gebruik van deze producten en gevolgen op lange termijn. Laten we eens kijken wat die zijn.

De onmiddellijke nadelige effecten

De bijwerkingen van deze drankjes komen meer voor bij kinderen en adolescenten. Het gaat om klachten zoals hoofdpijn, hartkloppingen, misselijkheid, braken, diarree, slaapproblemen en toevallen.

In een studie (Engelse link) die het Telethon Kids Institute in Australië uitvoerde, werd vastgesteld dat 55,4% van de kinderen die regelmatig energiedrankjes gebruikten bijwerkingen had die medische aandacht vereisten.

Gedragsproblemen

Wanhopig kind
Stemmingsstoornissen komen vaker voor bij kinderen die energiedrankjes consumeren.

Een andere studie (Engelse link) die gepubliceerd werd in Neuroscience Biobehavior meldde gedragsproblemen bij kinderen en adolescenten die regelmatig energiedrankjes consumeren. In het algemeen hebben ze de neiging hyperactief te zijn en zich met riskant gedrag in te laten.

Bovendien hebben ze ook meer problemen met gedragsregulatie en ontwikkelen ze zelfdestructief gedrag. Anderzijds hebben ze meer kans om alcohol en psychoactieve stoffen te consumeren als gezelschap of als mengsels.

Tenslotte hebben ze de neiging minder voedzaam te eten en meer stemmingsstoornissen te hebben. Ze kunnen ook minder goed presteren op school en slechtere sociale vaardigheden hebben.

De cardiovasculaire gezondheid

Onderzoek (Engelse link) gepubliceerd door de American Heart Association (AHA) wijst erop dat veelvuldig gebruik van energiedrankjes de elektrische activiteit van het hart verandert. Dit verhoogt onder andere de kans op het ontwikkelen van een afwijking die ventriculaire tachycardie genoemd wordt.

De schadelijke effecten van suiker

Deze drankjes bevatten ook veel suiker. In principe vergemakkelijkt dit het ontstaan van tandbederf. Dit is echter niet het schadelijkste effect. In werkelijkheid maken deze stoffen kinderen vatbaarder voor diabetes en zwaarlijvigheid. Naar schatting zijn er momenteel zo’n 158 miljoen zwaarlijvige kinderen en adolescenten in de wereld.

Vergiftiging

De hoge consumptie van energiedrankjes bij kinderen maakt intoxicatie mogelijk. De gevolgen kunnen ernstig zijn, met bewustzijnsverlies, hallucinaties, stuiptrekkingen, beroertes, en zelfs plotselinge dood. In veel gevallen leidt het opgeven van deze drankjes tot ontwenningsverschijnselen.

Alternatieve drankjes

Veel kinderen en adolescenten en een flink aantal ouders verwarren energiedrankjes met isotone drankjes. Het gaat er in de eerste plaats om de verschillen te begrijpen en je ervan bewust te zijn dat je sportdranken alleen moet drinken na of tijdens intense lichamelijke inspanning.

Dat gezegd hebbende, moet elke jonge atleet kunnen herstellen met zuiver water. Als het in de juiste hoeveelheid geconsumeerd wordt, is er geen gevaar voor uitdroging. Het is het beste om tijdens lichamelijke activiteit elke 15 tot 20 minuten water te drinken. Water is nog steeds het gezondste drankje. Als je kind echter iets anders wil drinken, kunnen dit goede alternatieven zijn:

  • Isotone of sportdranken. Dit zijn drankjes die zowel koolhydraten als elektrolyten bevatten, en dus een aanzienlijke hoeveelheid calorieën.
  • Vitaminewater. Ook deze drankjes bevatten vaak extra calorieën, cafeïne, kunstmatige zoetstoffen, en kruiden. Ze worden niet aanbevolen, maar zijn een iets beter alternatief dan energiedrankjes.
  • Natuurlijke sappen zijn een goede optie, zolang ze weinig suiker bevatten.
  • Vers fruit helpt ook de hydratatie van het lichaam in evenwicht te houden.

We weten dat je dit artikel ook graag zult lezen:
Drankjes met fruitsmaak: alles wat je moet weten

Vermijd reclame voor energiedrankjes voor kinderen

Ten slotte is het van essentieel belang met je kinderarts te overleggen over de drankjes die kinderen en adolescenten gewoonlijk consumeren. Goede informatie is de beste steun om op dit gebied goede beslissingen te nemen.

Fabrikanten van deze drankjes maken namelijk vaak gebruik van zeer overtuigende reclame die op kinderen is gericht. Als de wetgeving daar geen vat op heeft, kun je het beste met kinderen praten, zodat ze goed geïnformeerd zijn en zich niet door deze misleidende boodschappen laten manipuleren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Trapp Et. Al., G. (2018, 5 octubre). Call for a ban on the sale of energy drinks to children (<18 years of age) due to the significant negative impact these drinks have on children’s health. Telethon Kids Institute. https://www.nslhd.health.nsw.gov.au/HealthPromotion/Documents/cs.ccs.074.181005.sub.Telethon+Kids+Institute.pdf.
  • Temple J. L. (2009). Caffeine use in children: what we know, what we have left to learn, and why we should worry. Neuroscience and biobehavioral reviews, 33(6), 793–806. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2009.01.001.
  • Shah Et. Al., S. (2019, 29 mayo). Impact of High Volume Energy Drink Consumption on Electrocardiographic and Blood Pressure Parameters: A Randomized Trial. JAHA. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.118.011318.
  • Contreras, K., & Villada, W. (2017). Efectos médicos del consumo de bebidas energéticas. Revisión de la literatura. Int. J. Med, 4(2), 1167-1173.
  • Manrique, Clara Inés, Claudia Lucía Arroyave-Hoyos, and David Galvis-Pareja. “Bebidas cafeínadas energizantes: efectos neurológicos y cardiovasculares.” Iatreia 31.1 (2018): 65-75.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.