7 dingen die niet in je keuken mogen staan
In dit artikel hebben we het over de dingen die niet in je keuken mogen liggen. De keuken is een van de plaatsen in huis die we het meest gebruiken en waar de meeste dingen worden opgeborgen.
Daarom is het aan te raden ze georganiseerd te houden en te voorzien van de juiste dingen die je nodig hebt om maaltijden te bereiden. Behalve dat je je keuken goed georganiseerd kunt houden, helpt het ook om dingen op de juiste manier op te bergen en om besmetting van voedsel en ziekten te voorkomen.
Om een gezonde en veilige keuken te hebben, is het van essentieel belang om tips te kennen over hoe je producten en gereedschap goed kunt gebruiken. Het maakt niet uit of je een kleine, middelgrote of grote keuken hebt. Voor de veiligheid, de netheid en het praktische nut volgen hier enkele suggesties van dingen die je er beter niet in kunt opbergen.
7 dingen die niet in je keuken mogen staan
1. Giftige en schoonmaakmiddelen
Schoonmaakmiddelen, zoals die met bleekmiddel, zeep, en wasverzachter, alcohol, ontvetters, of plantenmest, mogen niet in de keuken bewaard worden. En al helemaal niet in dezelfde la of kast als voedsel. Enerzijds zouden ze bij een ongeluk ingeslikt kunnen worden of je voedsel kunnen verontreinigen.
Anderzijds zijn sommige ervan vaak ontvlambare producten. Ze bewaren in een ruimte waar vuur is, is gevaarlijk.
Het advies is om alleen afwasmiddel, schuursponsjes, en wat schoonmaakdoekjes voor het fornuis en de aanrechten te hebben. Als je om een of andere reden besluit schoonmaakmiddelen te bewaren, zorg er dan voor dat ze in een lade liggen die gescheiden is van voedsel.
2. Medicijnen
Medicijnen mogen om verschillende redenen niet in de keuken bewaard worden. Ten eerste kunnen ze beschadigd raken als ze in de buurt van de oven, het fornuis, of een andere warmtebron worden bewaard.
In feite wordt in hun gebruiksaanwijzing vaak aanbevolen ze op een koele plaats te bewaren. Zo wordt bovendien voorkomen dat ze per ongeluk worden opgegeten of met voedsel vermengd, vooral als er kinderen in de buurt zijn.
3. Gebruikte bakjes en verpakkingen
Bij verschillende gelegenheden, als je thuis boodschappen opbergt bestelt, is het mogelijk de bakjes te bewaren waarin het voedsel komt. Dit resulteert echter vaak in een heleboel bakjes die nooit gebruikt worden. Het is beter niet eens in de verleiding te komen om ze op te stapelen…
Glas, plastic en karton dat je al jaren niet meer gebruikt, moet je weggooien. Als je ze naar een recycle-inrichting brengt, zul je geen onnodige voorwerpen ophopen die te veel ruimte in de keuken innemen.
Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
6 dingen in je kast die je nu meteen moet weggooien
4. Verlopen voedsel
We raden je aan regelmatig de kast te controleren. Dit om te voorkomen dat je producten hebt waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is en die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Ook als je producten in bulk koopt of kruiden en andere boodschappen in glazen potten herverpakt, schrijf je ergens de vervaldatum op.
Anderzijds is het ook raadzaam regelmatig in de koelkast te kijken om te controleren of vlees, zuivelproducten, fruit en groenten niet bedorven zijn. In dit verband stelt de U. S. Food and Drug Administration (FDA) dat voedsel dat er verdacht uitziet of verdacht ruikt weggegooid moet worden.
Ook wijst de FDA erop dat veel ziekteverwekkers in rauw of onbereid vlees, schaal- en schelpdieren en zuivelproducten kunnen zitten, zodat ze goed gekoeld moeten worden.
Lees altijd het etiket voordat je voedsel eet. Van de dingen die niet in je keuken mogen liggen, zijn producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken een van de meestvoorkomende. Dit gebeurt vaak door onvoorzichtigheid.
5. Gereedschap in slechte staat
In alle keukens is het verplicht scherp gereedschap (messen, scharen, pincetten en vorken) te hebben. Bijvoorbeeld voor het hanteren en snijden van vlees, vis en ander voedsel. Het is belangrijk om de toestand en scherpte van deze gebruiksvoorwerpen te controleren. Merk je dat ze verslechteren, dan kun je ze beter vervangen.
Glazen, potten, schorten, en alles waarvan je merkt dat het kapot, verbrand, bevlekt of versleten is, kun je beter wegdoen. Dit voorkomt opeenhoping en ongelukken. Het is een goed idee om ook de materialen van keukengerei te controleren. Er zijn namelijk materialen die giftige stoffen afgeven die men met ziekten in verband brengt, zoals PFA of BPA.
6. Planten en versieringen
Mode en commercie bieden ons een keur aan overbodige versieringen. Hoewel het mogelijk is een mooie en versierde keuken te hebben, kan een overdaad averechts werken. Het is raadzaam na te gaan om te evalueren of we alles wat we hebben echt nodig hebben.
Het is een goed idee om te zoeken naar voldoende ruimte om de apparatuur en al het keukengerei op te bergen. Op die manier draagt het ook bij tot een keuken met een goede esthetiek.
Wat de planten betreft, alvorens ze aan te schaffen, is het beter na te denken of ze echt nuttig zullen zijn en enig nut zullen hebben voor onze keuken. We hebben veel vrije ruimte nodig voor het hanteren en koken van voedsel.
7. Huisdieren
Wat huisdieren betreft, het is beter ze te trainen en eraan te laten wennen dat ze niet in de keuken komen. Allereerst is dit van cruciaal belang om de aanwezigheid van haren te voorkomen die het voedsel kunnen verontreinigen.
Zorg er ook voor dat de ruimte vrij is om rond te lopen en het keukengerei te gebruiken. Wat katten betreft, je moet voorkomen dat ze op meubels en aanrechtbladen klimmen vanwege het gevaar voor overdracht van toxoplasmose.
We denken dat je dit misschien ook interessant vindt om te lezen:
6 veelgemaakte fouten bij het inrichten van de keuken
Wees voorzichtig met je kinderen
Nu je de dingen kent die niet in je keuken mogen staan, moet je ook het volgende weten. Als je baby’s en kinderen in huis hebt, het ook raadzaam is de ruimte zo aan te passen dat je kleintjes niet aan gevaar worden blootgesteld. In die zin is het het meest raadzaam om alle scherpe voorwerpen uit de onderste laden te verwijderen.
Het is ook een goed idee om elektrische apparaten die warm worden of pijn kunnen doen buiten hun bereik te houden. Maar het is ook belangrijk om het weghalen te vergezellen van een uitleg waarom je voorzichtig moet zijn. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen.
Het is echter niet helemaal aan te raden om ze uit de keuken te verbannen. Je kunt de ruimte delen en ze zelfs klusjes geven. Ze kunnen zelfs een la toegewezen krijgen waarin ze gezonde snacks kunnen vinden als ze honger hebben.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Are there “Forever Chemicals” in Your Kitchen Counter? (s/f). Green Science Policy Institute. Recuperado el 18 de mayo de 2022, de https://greensciencepolicy.org/news-events/blog/are-there-forever-chemicals-in-your-kitchen-counter
- Center for Food Safety, & Applied Nutrition. (2021, septiembre 3). ¿Está almacenando los alimentos en forma segura? U.S. Food and Drug Administration. https://www.fda.gov/consumers/articulos-en-espanol/esta-almacenando-los-alimentos-en-forma-segura