Voedingsmiddelen die we vaak verkeerd pellen

Wanneer je iets op de verkeerde manier pelt, gaat er vaak een groot deel verloren en doe je er doorgaans langer over. Leer daarom hoe je bepaalde producten efficiënter en effectiever kunt gebruiken.
Voedingsmiddelen die we vaak verkeerd pellen

Laatste update: 27 februari, 2019

In het weekend kunnen we eindelijk lekker genieten van ons huisje en een heerlijke zelfgemaakte maaltijd bereiden. We gaan op zoek naar lekkere recepten en we kiezen er eentje uit die we al een tijdje graag willen proberen. Plotseling denken we: ‘Ik heb helemaal niet zoveel tijd en nu moet ik al deze ingrediënten pellen en snijden om deze maaltijd te bereiden.

Daarnaast denken we aan de producten die we ons hele leven lang al verkeerd pellen en schillen: voedsel dat we verspild hebben en soms voedsel dat ons uitermate irriteert, omdat we niet weten hoe we het op de juiste manier moeten schillen of snijden.

Op wat voor manier hebben we ons eten verkeerd gepeld?

De meest gebruikelijke manier om iets te pellen is niet altijd de meest efficiënte manier, net als vaak het geval is met een hoop andere dagelijkse taakjes die veel handiger zouden kunnen worden uitgevoerd.

In dit artikel geven we je dan ook een paar voorbeelden van ingrediënten die de meesten van ons eigenlijk al ons hele leven lang onhandig pellen en geven we daarnaast advies om hier vanaf nu verandering in te brengen.

Maak gebruik van je creativiteit. Zo heb je bijvoorbeeld helemaal niet altijd een mes nodig om de schil van iets te verwijderen.

Kom van de geur van knoflook af nadat je deze gepeld hebt

Knoflook pellen

Als je eraan gewend bent om knoflook met je handen vast te houden om het te kunnen pellen met behulp van een mesje, dan heb je waarschijnlijk ook wel gemerkt dat de geur van dit heerlijke ingrediënt ongelooflijk aan je handen blijft plakken.

 • Als je knoflook goed wilt pellen, stop dan een paar tenen in een plastic bakje met deksel en schud dit bakje goed heen en weer.
 • Met behulp van deze eenvoudige beweging zul je je doel veel sneller, gemakkelijker en schoner bereiken.

Verspil geen grammetje aardappel meer

De gebruikelijke manier om met een aardappel aan de slag te gaan is om de aardappel te schillen wanneer deze koud is. Doordat aardappelen vrij stug en hard zijn, is dit echter niet de meest handige manier om de schil van aardappelen te verwijderen.

 • Een betere manier is om eerst een paar sneetjes in de aardappelen te maken en deze vervolgens onder te dompelen in kokend water.
 • Je zult verbaasd staan over hoe makkelijk je de schil daarna van de aardappel af kunt trekken.

Een gekookt eitje pellen zonder je handen te gebruiken

Een ei pellen

Hoe vaak ben je wel niet op een stukje eierschaal gestuit tijdens het eten? Dit komt doordat onze handen helemaal niet zo betrouwbaar zijn als we al die tijd dachten.

Probeer deze truc eens en zie zelf hoe makkelijk het kan zijn om een eitje te pellen:

 • Breek een stukje van de schaal af om er een opening in te maken.
 • Blaas vervolgens met je mond in deze opening.
 • Dit is de manier om een vlekkeloos gekookt eitje op je bord te kunnen leggen.

Meer weten over eieren? Lees:
De geweldige voedingswaarde van eieren

Ga geen gevecht aan met je nootjes: maak ze gewoon nat of rooster ze

Vooral amandelen zijn een goed voorbeeld van hoeveel moeite het soms kost om bij je nootje te komen. Zelfs als de noten die je hebt gekocht al gepeld zijn, zit er meestal nog een dun schilletje op waardoor je de nootjes niet goed kunt gebruiken tijdens het koken.

 • Je kunt dit probleem op twee manieren oplossen: probeer ze te wassen of rooster ze.
 • In dit geval moet je zelf bepalen of je de noten het liefst helemaal rauw wilt gebruiken of niet.

Tomaten ontvellen is makkelijk: speel gewoon met de temperatuur van het water

Een tomaat ontvellen

Deze pelmethode is soortgelijk aan de methode om aardappelen te schillen. De schil van tomaten zit vaak stevig vast aan het vruchtvlees. Hierdoor stuiten we vaak op een hoop probleempjes. Vaak worden we bijna wanhopig wanneer we tomaten op de traditionele manier moeten ontvellen.

Er is echter een praktischer manier om tomaten te ontvellen:

 • Maak als eerste kleine sneetjes aan de onderkant van je tomaten.
 • Pocheer ze vervolgens even in kokend water.
 • Leg de tomaten vervolgens in een pan met ijskoud water zodat de tomaten niet gekookt worden.
 • Daarna zal het hartstikke makkelijk zijn om het schilletje te verwijderen.

Gebruik liever een glas dan een mes bij het pellen van harde vruchten

Vooral kiwi’s en mango’s zijn enkele van de moeilijkste vruchten om te schillen: deze vruchten zijn zo sappig dat we vaak helemaal onder worden gespetterd wanneer we de schil willen verwijderen, waardoor dus ook een hoop van deze heerlijke sappigheid verloren gaat.

 • Daarom kan het handig zijn om dit soort vruchten in het vervolg niet te schillen met een mesje. Probeer het in plaats daarvan eens met de opening van een glas.
 • Het vruchtvlees en het sap zullen dan in het glas terechtkomen. Bovendien zul je zelfs niet vies worden en de meeste voedingsstoffen binnenkrijgen.

De perfecte mandarijn in drie sneetjes

Mandarijn pellen

Mandarijnen hebben een sterke geur. Je kunt deze vrucht echter ook op een andere manier pellen dan de manier die doorgaans het meest gebruikelijk is.

Om ervoor te zorgen dat je handen bij het pellen van een mandarijn zo schoon mogelijk blijven, kun je het volgende eens proberen:

 • Net als te zien is op de bovenstaande afbeelding, kan je drie sneetjes in de mandarijn maken.
 • Je zult zien dat de mandarijn dan vrijwel vanzelf opengaat.

Pel een banaan alsof je een zak chips opentrekt

De traditionele manier om bananen te pellen is om te beginnen bij de punt waar je de banaan hebt losgemaakt van de tros. Dit is echter de langzaamste manier om een banaantje gepeld te krijgen.

 • Probeer daarom eens om juist te beginnen bij het onderste gedeelte van je banaan door de banaan vast te houden alsof je een zak chips wilt opentrekken.
 • Hierdoor zul je de banaan met één beweging supersnel uit zijn schil krijgen.

Zoals je ziet zijn er een hoop simpele, dagelijkse taakjes die we eigenlijk juist altijd op de meest lastige manier uitvoeren, door groente of fruit bijvoorbeeld verkeerd te schillen of pellen.

Daarom is het altijd het beste om open te staan voor nieuwe methoden. Hierdoor kan je inzien dat je sommige dingen eigenlijk gewoon altijd verkeerd deed. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.