Dermale vullers: voordelen, risico's en complicaties
Esthetische geneeskunde is een groeiende business en er zijn steeds meer mogelijkheden om de tekenen van veroudering uit te stellen zonder dat een operatie nodig is. Dermale vullers ook wel fillers genoemd, zijn daar een voorbeeld van. Het gebruik van deze vullers wint aan kracht, en confronteert rimpels, camoufleert littekens en verhult hyperpigmentatie.
Als het om ons gezicht gaat, zoeken mensen naar mogelijkheden die minder risico’s met zich meebrengen en een natuurlijk resultaat bieden. Dit soort behandelingen onderscheidt zich door hun vrijwel onmiddellijke effecten en door hun niet-invasieve karakter.
Wat zijn dermale vullers?
Dermale vullers voor het gezicht of fillers zijn een soort esthetische procedure met als doel het gezicht te verjongen, waarbij speciale bestanddelen worden geïnfiltreerd om expressielijntjes weg te werken, het uiterlijk van de lippen te veranderen en de huidskleur te uniformeren.
Door het aanbrengen van bepaalde producten worden gebreken in de zachte weefsels gecorrigeerd, aldus de International Society for Aesthetic Plastic Surgery. Ze zijn door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) goedgekeurd voor gebruik bij mensen boven de 22 jaar.
De FDA omschrijft ze (Engelse link) als implantaten die helpen het uiterlijk van het gezicht gladder te maken. Voor dit doel brengen ze opneembare of tijdelijke materialen over in huidinjecties. Dermale vullers zijn ook nuttig in de rug van de handen.
Ontdek hier meer:
Wat is de huidbarrière en hoe kun je die verzorgen?
Soorten gezichtsvullers
Naast merknamen worden dermale vullers ingedeeld naar hoe lang ze op de huid blijven zitten:
- Tijdelijk
- Semi-permanent
- Permanent
Een andere indeling reageert op de formules, die meestal ingrediënten gebruiken zoals hieronder gepresenteerd. Lees verder voor meer informatie.
Collageen
Door gezichtsvullers met deze stof is het mogelijk om de natuurlijke collageenproducerende vezels te stimuleren, zodat bijwerken minder nodig zal zijn om de elasticiteit van de huid te behouden.
Het tijdschrift Dermatología Argentina wijst erop dat collageen een structureel eiwit van het bindweefsel is en dat de functie ervan is om mechanische steun te bieden; een doel dat versterkt wordt door de infiltratie van de gel.
Hyaluronzuur (HA)
Dit glycosaminoglycaan heeft een hoog moleculair gewicht en is aanwezig in alle lichaamsvloeistoffen en weefsels, waarbij de huid het meest uitgebreide reservoir is, zoals uitgelegd (Spaanse link) door Actas Dermo-Sifiliográficas.
HA werkt als vochtinbrenger en om flexibiliteit te geven. Het is geschikt als je beginnende rimpels wilt verbergen of volume wilt toevoegen. Het grote voordeel is dat het door het lichaam wordt opgenomen.
Polymelkzuur (PLA)
Om volume te creëren wordt PLA ingespoten vlak onder het gebied met onvolkomenheden. Dit zuur is een tijdelijk en biologisch afbreekbaar vulmiddel.
Sculptra®, een van de merken die het product op de markt brengt, wijst erop dat het vaak wordt voorgeschreven voor de correctie van onvolkomenheden van oppervlakkig tot diep in de nasolabiale plooi en om andere rimpels af te zwakken.
Calciumhydroxyapatiet
Calciumhydroxyapatiet is een biocompatibel materiaal met uiteenlopende toepassingen in de geneeskunde. Op esthetisch gebied werkt de component als collageengenerator.
Deze waterige gel wordt meestal geïnfiltreerd om rimpels en gezichtsgroeven op te vullen. Het wordt beschouwd als een langdurig injecteerbaar middel, omdat het botcellen en bindweefsel activeert.
- ArteFill ® is een gel die bestaat uit miljoenen synthetische microsferen gesuspendeerd in rundercollageen. De filler bevat lidocaïne, zodat de injectie onmerkbaar is.
- ArteFill ® is een niet-resorbeerbare huidoplossing, dus het wordt beschouwd als permanent en met langdurige effecten. Behalve dat het algemene rimpels aanpakt, verdikt het de lippen en bestrijdt het acnelittekens.
Botuline toxine komt niet overeen met deze dermale injecties, omdat het niet vult, maar de samentrekking van gezichtsspieren blokkeert.
Lees ook dit artikel:
Leer meer over de verschillende soorten rimpels
Voordelen van dermale vullers
In het algemeen herstellen gezichtsvullers het volume en de elasticiteit die de jaren aan de huid onttrekken. De voorkeur voor deze behandelingen is grotendeels te danken aan de voordelen ervan.
- Minimale bijwerkingen. De bijwerkingen zijn mild in vergelijking met andere esthetische behandelingen.
- Subtiele uitstraling. Een van de doelen van dermale injecties is om het beeld er natuurlijk uit te laten zien.
- Verhoging van de collageenproductie. Verschillende fillers bevorderen de natuurlijke collageenproductie, wat de gezondheid van de huid bevordert.
- Ze zijn niet-invasief. De naalden waarmee de stoffen worden geïnfiltreerd zijn minuscuul en de procedure is vergelijkbaar met een medicijninjectie. Ze zijn pijnloos en vereisen geen verdoving.
- Ze zijn gepersonaliseerd. De techniek bestaat uit het aanpassen van de vuller aan de behoeften van elke individuele huid. In feite worden veel van de geïnfiltreerde stoffen van nature door het lichaam geproduceerd.
- Rust is niet nodig. Je hoeft niet te stoppen met je routine na gezichtsinjecties. Een paar voorzorgsmaatregelen zijn voldoende. Vermijd direct zonlicht en het gebruik van make-up tijdens de door de professional aangegeven dagen. Reinig en hydrateer volgens de instructies.
Risico’s en complicaties van injecteerbare vullers
Dermal filler procedures uitgevoerd onder medische veiligheidsrichtlijnen brengen geen grote risico’s met zich mee. Bijwerkingen zoals roodheid, erytheem of allergieën zijn echter waarschijnlijk. Hoewel deze verschijnselen van korte duur zijn, is het absoluut noodzakelijk een arts te raadplegen als ze verergeren.
Aan de andere kant mogen patiënten met auto-immuunziekten of immunosuppressie, zwangere en zogende vrouwen geen dermale vullers krijgen. Actas Dermo-Sifiliográficas stelt (Engelse link) dat ernstige complicaties van gezichtsverjongingsinjecties ischemisch zijn en kunnen leiden tot blindheid, beroerte of het syndroom van Nicolau.
Zoals het tijdschrift Cirugía Plástica suggereert, moeten de chirurg en de dermatoloog eventuele bijwerkingen (Engelse link) onmiddellijk vaststellen om de juiste medicatie of procedure voor te schrijven om ze tegen te gaan.
Aspecten waarmee men rekening moet houden voordat men dermale vullers toepast
Na overleg en een analyse van het geval zal de specialist het type vuller specificeren dat ingebracht moet worden. Wie ontstekingsremmende medicijnen gebruikt of een geschiedenis van keloïden heeft, moet de arts daarvan op de hoogte stellen, want in hun geval worden deze injecties afgeraden.
Een ander advies is om naar een erkende dienstverlener te gaan die is opgeleid om dermale vullers aan te brengen, ervoor te zorgen dat het voorgevulde spuiten zijn, verzegeld en gelabeld door de gezondheidsautoriteiten van het land, en ook om van de professional te weten welk type product moet worden geïnjecteerd.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bárcena Ruiz E, García Gavín J, Vargas Laguna E. Seguridad en los procedimientos dermatológicos: oclusión vascular por materiales de relleno. Actas Dermo-Sifilográficas. Vol. 112. Núm. 9. pp. 794-797. España; 2021. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1578219021002389?pes=vor
- Cuenca Pardo J, Ramos Gallardo G, Ramos Ramos K, Vélez Benítez E. Seguridad en la aplicación de rellenos faciales. Medicina basada en evidencia. Cirugía Plástica. Vol. 29. Núm. 1. pp. 78-87. México; 2019. https://www.medigraphic.com/pdfs/cplast/cp-2019/cpi191d.pdf
- Dorta L, Lugo D, Martes M, Moreno M. Síndrome de Nicolau: a propósito de un caso. Revista Argentina de Dermatología. Vol. 97. Núm. 2. Argentina; 2016. http://rad-online.org.ar/2016/07/01/sindrome-de-nicolau-a-proposito-de-un-caso/
- García Garduño M, Reyes Gasga J. La hidroxiapatita, su importancia en los tejidos mineralizados y su aplicación biomédica. TIP Revista Especializada en Ciencias Químico-Biológicas. Vol. 9. Núm. 2. pp. 90-95. México; 2006. https://www.redalyc.org/pdf/432/43211937005.pdf
- Glucosaminoglicano. Diccionario Médico. Clínica Universidad de Navarra. España. https://www.cun.es/diccionario-medico/terminos/glucosaminoglicano
- Gómez de la Fuente E, Guerra Tapia A. El ácido hialurónico y sus aplicaciones en dermatología. Actas Dermo-Sifilográficas. Vol. 89. Núm. 9. pp. 435-443. España; 1988. https://www.actasdermo.org/es-el-acido-hialuronico-sus-aplicaciones-articulo-13003360
- Inyecciones de ArteFill. Cirugía Plástica y Estética. Sociedad de Cirugía Plástica. Perú. http://www.sociedadcirugiaplasticaperu.com/inyecciones-artefill.htm
- Liu H, Beynet P, Gharavi M,. Overview of Deep Dermal Fillers. Facial Plast Surg 2019; 35(03): 224-229. DOI: 10.1055/s-0039-1688843
- Pastore F. El colágeno hidrolizado enlentece el envejecimiento cutáneo. Dermatología Argentina. Vol. 27. Núm. 4. Argentina; 2021. https://www.dermatolarg.org.ar/index.php/dermatolarg/article/view/2285
- Qué hacer y qué no hacer con los rellenos dérmicos para las arrugas, los labios y otras partes. Administración de Alimentos y Medicamentos. Estados Unidos; 2022. https://www.fda.gov/consumers/articulos-para-el-consumidor-en-espanol/que-hacer-y-que-no-hacer-con-los-rellenos-dermicos-para-las-arrugas-los-labios-y-otras-partes#:~:text=Los%20rellenos%20d%C3%A9rmicos%20son%20sustancias,rellenos%20d%C3%A9rmicos%20como%20dispositivos%20m%C3%A9dicos
- Rellenos dérmicos. Rellenos de tejidos blandos. Administración de Alimentos y Medicamentos. Estados Unidos; 2021. https://www.fda.gov/medical-devices/aesthetic-cosmetic-devices/rellenos-dermicos-rellenos-de-tejidos-blandos
- Rellenos dérmicos. Sociedad Internacional de Cirugía Plástica Estética. Estados Unidos. https://www.isaps.org/es/procedimientos/procedimientos-no-quirurgicos/implantes-de-rellenolos/
- Sculptra ®. Estados Unidos; 2022. https://www.sculptrausa.com/