5 decoratie-ideeën voor multifunctionele kamers

Als het op multifunctionele kamers aankomt, is de sky de limit. Laat je fantasie de vrije loop en richt in als een expert met deze tips!
5 decoratie-ideeën voor multifunctionele kamers

Laatste update: 01 oktober, 2022

Herinner je je de Kamer van Eisen van Harry Potter? Wel, dit komt het dichtst bij een multifunctionele ruimte. Natuurlijk verschijnt en verdwijnt de ruimte die je thuis hebt niet, maar hij is ingericht voor alle activiteiten die je maar beslist te gaan doen. Dit is precies de reden waarom het zo moeilijk is de inrichting voor multifunctionele kamers te kiezen.

Je bent niet de eerste of de laatste die thuis een kamer heeft die bedoeld is om te ontspannen, te werken, te studeren, te lezen en zelfs muziek te maken. Maar wanhoop niet. Er zijn genoeg leuke inrichtingsideeën te vinden. In dit artikel delen we ze met je.

5 decoratie-ideeën voor multifunctionele kamers

1. Weet je al wat er in je multifunctionele kamer komt te staan?

Kind speelt viool
Als de kamer voor muziek bestemd zal zijn, zal het nodig zijn enkele decoraties voor dit doel aan te passen.

“Het is een multifunctionele kamer, dus ligt het voor de hand dat ik er veel gebruik van zal maken.” Dat is waar. En dat is je goed recht, want het is je huis.

Maar om orde te scheppen en de inrichting goed te regelen, is het van essentieel belang dat je bepaalt welke activiteiten er zullen plaatsvinden. Het maakt niet uit of het er veel of weinig zijn.

Denk na over alles wat je er wilt doen, want elke vierkante meter telt. Een multifunctionele kamer kan een slaapkamer zijn waar je, naast rusten, kunt studeren of televisie kijken. Je kunt er ook een boek lezen, een instrument bespelen, of videospelletjes spelen.

Het kan overdag ook een woonkamer zijn en ‘s avonds een logeerkamer worden. Of een ruimte om te naaien, te breien, en te strijken. De waarheid is dat de mogelijkheden onbeperkt zijn!

2. Verwar het niet met een pakhuis

Zelfs sommige pakhuizen hebben geweldige decoraties. Kortom, wat we willen zeggen is dat je de versiering niet moet verwaarlozen of minimaliseren.

Ja, het is een ruimte waar veel activiteiten samenkomen, maar dat is geen excuus. Integendeel, het is bewezen (Engelse link) dat de inrichting je stemming en bereidheid om taken uit te voeren beïnvloedt.

Dat gezegd hebbende, hou er rekening mee dat het ook afhangt van het gebruik dat je aan je ruimte geeft. Als het bijvoorbeeld een kamer is waar je artistieke en creatieve activiteiten doet, probeer dan foto’s, vinyl platen, of zelfs zinnen aan de muur te hangen.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit te lezen:
Milieuvriendelijk decoreren: duurzame manieren

3. Decoreer met kasten en planken

Laten we aannemen dat je multifunctionele kamer bestemd zal zijn voor naaien, breien en strijken. Voor naaien is het waarschijnlijk dat je, behalve de tafel waarop je de machine zet, ook een plank met organizers nodig hebt, waarop je stoffen, restjes, linten, draden en naalden kunt leggen. Er is echter altijd de mogelijkheid om een naaistation te gebruiken, waarin alles gecombineerd wordt.

Nu geldt hetzelfde voor brei- en strijkgerei en -materiaal. Je moet dus beslissen hoeveel van deze meubelstukken je nodig zult hebben, en ook andere details (plaats, grootte, materiaal, kleur, of ze open of dicht zijn, enz.

4. Benut elke centimeter van de ruimte

Kasten en planken zijn ideaal om de ruimte te benutten, vooral de verticale ruimte. Maar behalve deze oude betrouwbare gimmick zijn er nog andere die veel in logeerkamers gebruikt worden, zoals een slaapbank.

Enkele minder gebruikelijke opties die de inrichting van je ruimte kunnen verheffen zijn opklapbedden. Of je kunt gaan voor een kamer met twee hoogtes – dat wil zeggen, met het bed bovenin, zodat je de ruimte eronder kunt benutten. Het is een feit dat je gasten met een voorstel van deze stijl niets dan complimenten zullen hebben!

5. Houd de kamer georganiseerd

Rommelige kamer
Rommel is niet aan te bevelen, ook niet als je verschillende handelingen in de kamer oefent.

Met zoveel te doen in multifunctionele kamers, is het gemakkelijk om chaos de overhand te laten nemen. Dus, naast gewoontes scheppen en gedisciplineerd zijn, zorg voor organizers!

Het maakt niet uit of het dozen of manden zijn, gekocht of zelfgemaakt. Het gaat erom dat alles op zijn plaats staat.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt het misschien ook leuk om te lezen:
Hoe je woonkamer te decoreren met recycling

Een multifunctionele kamer kan alles zijn wat je maar kunt bedenken

Als we het over een multifunctionele kamer hebben, is het eerste wat in ons opkomt een slaapkamer met een werkruimte, een leeshoek, of een woonkamer. Maar de waarheid is dat de mogelijkheden eindeloos zijn.

De slaapkamer zou ook de ruimte kunnen delen met een kunstgalerie, een fototentoonstelling, en zelfs een serre als je een balkon of terras hebt. Er zijn tenslotte evenveel inrichtingsideeën voor multifunctionele kamers als er toepassingen zijn die je ervoor zou kunnen hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.