De zorg vóór en na een keizersnede
Een keizersnede is een operatie. Het bestaat uit het maken van een incisie in de buik en de baarmoeder om de baby eruit te halen. Tegenwoordig beschouwen specialisten een keizersnede als de veiligste procedure om mogelijke complicaties die tijdens een vaginale bevalling zouden kunnen optreden te voorkomen of op te lossen.
Het is belangrijk om keizersnedes niet te verwarren met een episiotomie. Dat is wanneer de arts een incisie maakt in het perineum om de bevalling te vergemakkelijken. Keizersnedes worden echter bóven het bekken uitgevoerd.
Vroeger werd deze operatie alleen gebruikt in gevallen waarin het leven van de moeder in gevaar was en de baby nog leefde. Artsen begonnen deze techniek echter steeds vaker te gebruiken wanneer een natuurlijke bevalling onhaalbaar was.
Tegenwoordig is het de meest voorkomende verloskundige chirurgische ingreep in de ontwikkelde landen. In de afgelopen paar jaar is het aantal keizersnedes aanzienlijk toegenomen. Tijdens de jaren 60 was slechts 5% van de geboorten via een keizersnede. In de jaren 90 steeg dit percentage tot 25%.
Wanneer hebben vrouwen een keizersnede nodig?
Gynaecologen bevelen een keizersnede aan als een vaginale bevalling riskant kan zijn voor zowel de zwangere vrouw als de baby. Sommige mogelijke complicaties kunnen optreden als de bevalling ingewikkeld en lang is.
- Vrouwen kunnen bijvoorbeeld een abnormaal bekken hebben, uitgeput zijn of misvormingen van de baarmoeder hebben.
- Ook als de baby lijdt kiezen artsen er meestal voor de operatie uit te voeren en over te gaan op een keizersnede.
Een andere reden kan zijn als er complicaties zoals pre-eclampsie of eclampsie optreden. Ze kunnen ook voor deze procedure kiezen als het gaat om de bevalling van bijvoorbeeld een tweeling (of meerdere baby’s) of als de baby zich in een abnormale positie bevindt, zoals met het hoofd omhoog in plaats van naar het bekken gericht.
Andere redenen voor artsen om een keizersnede uit te voeren in plaats van een natuurlijke bevalling kunnen zijn:
- Macrosomie
- Te klein bekken
- Bewijs van een infectie in de baarmoeder
- Falen van het inleiden van de bevalling
Houd er rekening mee dat verschillende specialisten afwijkende meningen hebben over wanneer een keizersnede aan te bevelen is.
Ontdek ook:
7 tips om zwanger te raken
Voorbereidingen voor een keizersnede
Het eerste dat een moeder moet doen voordat ze een keizersnede krijgt, is begrijpen waarom ze deze operatie nodig hebben. De verantwoordelijke arts moet dit daarom duidelijk uitleggen.
Vervolgens moet hij de patiënt een samenvatting van de procedure geven om haar mentaal voor te bereiden. Normaal gesproken volgen bij een keizersnede steeds dezelfde stappen.
Aan de andere kant besluiten sommige moeders om een geplande keizersnede aan te vragen. Het is echter aanbevolen om een vaginale bevalling te plannen tenzij een keizersnede volledig noodzakelijk is. Daarom moet je de risico’s in gedachten houden die bij deze procedure horen.
Naast de risico’s moet de arts ook de voordelen van de procedure aan de patiënt uitleggen wanneer deze absoluut nodig is. Geplande keizersnedes hebben een lager risico op complicaties, zoals infecties.
Het is ook nodig om een plan voor je keizersnede op te stellen met je arts.
- Voordat je de operatie ondergaat moet je namelijk van te voren eerst de juiste medische tests ondergaan.
- De dag voor de operatie moet de vrouw proberen goed te slapen.
- Ze zou haar schaamhaar niet moeten scheren, omdat dit het risico op infectie zou kunnen vergroten.
- Daarnaast, als de patiënt een ijzertekort heeft, kan de arts extra ijzer aanbevelen, hetzij via voedsel of met behulp van supplementen.
Zorg na de operatie
Na de operatie wordt de moeder naar een verkoeverkamer gebracht waar ze vaak acht uur in bed zal blijven liggen om te rusten. Daarna is het beter om rechtop te zitten of in een stoel te gaan zitten.
In het begin is het gebruikelijk om sterke pijn te voelen, die artsen zullen behandelen met pijnstillers. Daarna zullen ze een infuus toedienen om te zorgen dat de vrouw voedingsstoffen binnenkrijgt. Ze kan over het algemeen niet meteen eten of drinken.
In het algemeen brengen vrouwen drie dagen in het ziekenhuis door om te herstellen, totdat het tijd is om naar huis te gaan. Het duurt echter vier tot zes weken voordat ze hun normale activiteiten weer kunnen doen.
- Na een keizersnede moet je het tillen van zware voorwerpen vermijden. Dit kan namelijk bloedingen veroorzaken.
- Gebruik geen tampons of douches totdat het bloeden stopt.
- Vermijd ook seks.
- Het is erg belangrijk om gehydrateerd te blijven door veel water te drinken.
Als je koorts of buikpijn hebt na een keizersnede, raadpleeg dan je arts. Dit zijn namelijk mogelijke symptomen van een infectie.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Van Goethem, B. (2017). Cesarean Section. In Complications in Small Animal Surgery. https://doi.org/10.1002/9781119421344.ch73
-
Guirguis, G. F., & Apuzzio, J. J. (2017). Cesarean delivery. In Operative Obstetrics, Fouth Edition. https://doi.org/10.1201/9781315382739