Het verschil tussen een eeneiige en twee-eiige tweeling

Het kennen van het verschil tussen een eeneiige en twee-eiige tweeling is essentieel om te weten hoe een moeder voor zichzelf moet zorgen tijdens de zwangerschap, zodat haar baby's zich goed ontwikkelen.
Het verschil tussen een eeneiige en twee-eiige tweeling

Geschreven door Daniela Colmenares

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel mensen zouden een tweeling willen, vooral omdat ze hun kinderen samen willen zien opgroeien terwijl ze prachtige momenten delen als broers en zussen. Heb je je echter ooit afgevraagd wat het verschil is tussen een eeneiige en twee-eiige tweeling?

Het belangrijkste verschil tussen de twee is gebaseerd op hoe de eicellen zijn bevrucht:

 • Een eeneiige tweeling komt voort uit de deling van een ei, bevrucht door een enkele spermacel.
 • Een twee-eiige tweeling komt voort uit twee verschillende eicellen en twee spermacellen.

Dit is één van de belangrijkste verschillen tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen. In dit artikel zullen we dit onderwerp eens in detail bekijken.

Waarom is het belangrijk het verschil te weten tussen een eeneiige en twee-eiige tweeling?

Echo aan het begin van de zwangerschap

Het is belangrijk om het verschil tussen een eeneiige en twee-eiige tweeling te weten, omdat de zwangerschappen in beide gevallen verschillend behandeld moeten worden.

Hoewel de meeste van deze zwangerschappen vrij typerend zijn, bestaat de kans dat er zich complicaties voordoen. Bijvoorbeeld het tweelingtransfusiesyndroom of intra-uteriene groeivertraging zijn mogelijke complicaties.

Om deze reden is het essentieel dat je weet welk type zwangerschap je hebt, om een zwangerschap met een tweeling adequaat te kunnen begeleiden.

Normaal gesproken kan de echo in het eerste trimester bepalen of er sprake is van een eeneiige of twee-eiige tweeling. Ook kunnen eventuele foetale anomalieën of andere soorten complicaties tijdig worden opgespoord.

Om te bepalen welk type zwangerschap je hebt, zijn er enkele factoren die je moet overwegen. Ze zijn gemakkelijk te begrijpen en helpen je te bepalen of je zwanger bent van een eeneiige of twee-eiige tweeling.

Verschillende bevruchting als het gaat om een eeneiige en twee-eiige tweeling

Dizygote tweelingen, dat wil zeggen twee-eiige tweelingen, zijn die tweelingen die gemaakt zijn door bevruchting van twee eicellen door twee spermacellen. Op het moment van bevruchting gaven de eierstokken twee eitjes vrij. Omdat er bij mannen miljoenen spermacellen vrijkomen, is het normaal dat beide eitjes worden bevrucht.

Tijdens een zwangerschap met twee-eiige tweelingen heeft elke foetus zijn eigen vruchtzak en placenta. Daarom kunnen ze al dan niet hetzelfde geslacht hebben. Hun gelijkenis is net als die van broers en zussen die na aparte zwangerschappen geboren zijn.

Monozygote tweelingen aan de andere kant, dat wil zeggen identieke of eeneiige tweelingen, ontstaan wanneer één eicel wordt bevrucht door een spermacel. Dit vormt een zygote die zich vervolgens in tweeën deelt en twee foetussen ontwikkelt.

Als de deling plaatsvindt tussen de eerste en vierde dag van de bevruchting, zal elke foetus zijn eigen placenta en vruchtwaterzak hebben. Als het echter gebeurt tussen de vierde en achtste dag, zal elke foetus zijn eigen vruchtwaterzak hebben, maar zullen ze dezelfde placenta delen.

Wat er gebeurt bij identieke tweelingen is een natuurlijke vorm van ‘klonen’. Hoewel iedere baby zich onafhankelijk ontwikkelt, worden ze gevormd door dezelfde ei- en spermacel. Daarom delen ze dezelfde genetische kenmerken en zijn ze fysiek bijna identiek.

Twee-eiige tweelingen kunnen van het tegengestelde geslacht zijn

Het is gebruikelijk dat van elke 100 zwangerschappen van twee-eiige tweelingen, 50 daarvan bestaan uit een jongen en een meisje. Een twee-eiige tweeling van verschillende geslachten ontwikkelt zich anders. Niet alleen omdat ze twee verschillende personen zijn maar ook omdat hun geslacht bepaalde zaken beïnvloedt.

 • Als ze eenmaal zijn geboren, ontwikkelen de jongens hun fysieke vaardigheden vaak beter. Dat wil zeggen, ze leren eerder te kruipen en dan te rennen en springen.
 • Meisjes daarentegen zijn communicatiever. Voordat ze gaan kruipen of lopen zeggen ze meestal hun eerste woordjes.

Eeneiige tweelingen zijn praktisch gelijk

Monozygote tweelingen hebben hetzelfde erfelijke materiaal, omdat beide baby’s geboren werden uit hetzelfde bevruchte eitje dat na de bevruchting in tweeën was gedeeld. Elk verschil dat tussen hen bestaat zodra ze eenmaal geboren zijn, wordt veroorzaakt door externe factoren zoals:

 • voeding
 • ziektes
 • lichaamsbeweging

Hoewel ze fysiek op elkaar lijken, zijn er veel dingen die niet identiek zijn, bijvoorbeeld hun vingerafdrukken. Wanneer identieke tweelingen zich ontwikkelen, raakt ieder de vruchtwaterzak op verschillende plaatsen aan, wat verschillende lijnen op hun vingers genereert. Als gevolg hiervan hebben ze niet dezelfde vingerafdrukken.

Tweelingen reageren op elkaar in de baarmoeder, ze zoeken elkaar instinctief op. Terwijl ze in de baarmoeder zitten, zoeken ze de ander op en raken de ander vaker aan dan zichzelf. Tijdens deze tijd die ze samen doorbrengen binnenin hun moeder, creëren ze een onbreekbare band.

Twee-eiige tweelingen delen slechts 50% van hun DNA

DNA van tweelingen

Genetisch gezien hebben alle levende wezens twee exemplaren van elk gen. Dit omvat één die is geërfd van de moeder en één die is geërfd van de vader. Dit wil zeggen dat de helft van de genen uit de eicel komt en de andere helft uit de spermacel.

Daarom delen twee-eiige tweelingen, afkomstig van verschillende ei- en zaadcellen, slechts 50% van hun DNA. Ze kunnen ook verschillende bloedgroepen hebben. Twee-eiige tweelingen zijn dus broers en zussen die op hetzelfde moment worden geboren, maar zonder enige andere gelijkenis.

Conclusie

De conceptie van twee baby’s in de baarmoeder leidt vaak tot verwarring.Het krijgen van een tweeling is niet iets dat geërfd is binnen een familie.

Wat wel erfelijk is, is het vermogen om een tweeling te krijgen. Als er tweelingen voorkomen in een familie, is het zeer waarschijnlijk dat dit iedere twee of drie generaties voorkomt.

Wetenschappers zijn nog steeds niet helemaal zeker van alle factoren die van invloed zijn op de vraag waardoor een vrouw in staat is om twee eitjes tegelijk vrij te geven.

Echter, een studie van Dr. Gary Steinman merkte op dat het consumeren van meer zuivelproducten iemands kansen op de bevruchting van een tweeling zou kunnen verhogen.

Dit werd bepaald na het vergelijken van de statistieken van hoeveel tweelingen werden geboren uit moeders die veganistisch waren en van hoeveel er werden geboren uit moeders met een standaard dieet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gary Steinman. Mecanismos de hermanamiento: VII. Efecto de la dieta y la herencia en la tasa de hermanamiento humano. J Reprod Med. 2006 mayo; 51 (5): 405-410. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16779988
 • E. Albert Reece, John C. Hobbins. Obstetricia clinica / Clinical Obstetrics. Ed. Médica Panamericana, 2010.
 • Galsworthy, MJ, Dionne, G., Dale, PS y Plomin, R. (2000). Diferencias de sexo en el desarrollo cognitivo verbal y no verbal temprano. Ciencia del desarrollo, 3 (2), 206–215. https://doi.org/10.1111/1467-7687.00114
 • Srihari, Sargur & Srinivasan, Harish & Fang, Gang. (2008). Discriminability of fingerprints of twins. Journal of Forensic Identification. 58. 2008. 109.https://www.researchgate.net/publication/228866108_Discriminability_of_fingerprints_of_twins
 • María Sol Leira Permuy (2011). Manual de bases biológicas del comportamiento humano. Comisión Sectorial de Enseñanza (CSE) de la Universidad de la República.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.