De voordelen van lichaamsbeweging
Een bepaalde vorm van lichaamsbeweging doen kan altijd goed zijn voor je gezondheid. Naast goed eten is het belangrijk om te bewegen, om zodoende te helpen een goede balans te behouden. De voordelen van lichaamsbeweging zijn talrijk. Zo houd je je lichaam onder andere actief, wat kan helpen om ziekten te voorkomen.
Bovendien kan het goed voor zijn iedereen, vooral voor kinderen en adolescenten die nog steeds groeien. Daarnaast kan het mensen helpen om slechte gewoonten te vermijden. Bewegen is gekoppeld aan gezond blijven.
Veel studies hebben aangetoond dat het onderhouden van een regelmatige bewegingsroutine een enorme impact kan hebben op ons algemeen welzijn, veel meer dan we ons misschien zelfs realiseren. In dit artikel willen we enkele voordelen van lichaamsbeweging delen.
De voordelen van lichaamsbeweging
1. Het kan helpen bij het verminderen van stress
Bewegen is het beste wat je kunt doen na een lange dag op het werk, waar al je dagelijkse taken mogelijk veel spanning in je spieren hebben veroorzaakt. Lichaamsbeweging kan helpen om de spanning te verminderen.
Regelmatig bewegen kan ook je noradrenalineniveau verhogen. Deze chemische stof kan een signaal naar de hersenen te sturen om je stressreactie te verbeteren. Daarom kan elke dag bewegen helpen om stress uit je leven te elimineren.
2. Je zult er mogelijk beter uitzien
Als je je aan een routine van de juiste oefeningen houdt, dan kan je mogelijk de conditie van je lichaam verbeteren en er daarnaast gezonder uitzien. Naast elke dag bewegen, moet je natuurlijk ook een goed dieet volgen. Als je je fysieke inspanning verhoogt, heeft je lichaam veel meer voedingsstoffen, vitaminen en mineralen nodig.
Je lichaam in vorm houden betekent niet alleen dat het er mogelijk goed uitziet aan de buitenkant. Het betekent ook dat je het in goede conditie kan helpen houden aan de binnenkant. Dit is één van de grote voordelen van lichaamsbeweging.
3. Het kan je helpen zelfverzekerder te zijn
Het is aangetoond dat lichaamsbeweging het zelfvertrouwen van mensen kan vergroten. Ongeacht de soort fysieke inspanning kan dit je helpen met je gevoel van eigenwaarde. Als je een sport beoefent, zul je mogelijk merken dat je je beter voelt en daardoor zul je jezelf misschien ook in een beter daglicht zien.
Deze oppepper van je zelfvertrouwen kan je helpen bij al je dagelijkse activiteiten. Zelfwaardering kan ook helpen om andere problemen te voorkomen, zoals depressie. Daarom is het zeker niet raar om te beweren dat lichaamsbeweging kan helpen om depressie te bestrijden.
4. Het kan een relatie met de natuur opbouwen
Als je buiten aan lichaamsbeweging doet, waar je de frisse lucht kunt inademen, dan kan dit je echt helpen om te ontspannen. Er zijn veel sporten die je in de buurt van de natuur kunt beoefenen:
- zwemmen
- klimmen
- kanoën
- wandelen
- nog veel meer
Naast het mogelijk verlichten van stress en verbeteren van het gevoel van eigenwaarde, kan het ook de opname van vitamine D verhogen. Door langdurig blootgesteld te worden aan zonlicht, kan je huid meer van deze vitamine absorberen. Vergeet niet dat je gedurende de zomermaanden het beste kunt sporten in de vroege ochtenduren of in de late avonduren.
5. Het kan helpen om beter te slapen
Lichaamsbeweging kan je helpen om ‘s nachts beter te slapen. Na het verbranden van zoveel energie moet je lichaam herstellen. Zodoende val je mogelijk sneller in slaap en is je slaap van betere kwaliteit. Als je ‘s nachts mogelijk beter wilt slapen, probeer dan de hele dag door in beweging te blijven!
Ook aanbevolen:
Leer om te ontspannen vóór je gaat slapen
6. Het kan helpen om je verslaving onder controle te houden
Wanneer je je lichaam fysiek actief houdt, komt er een stof vrij in je lichaam die dopamine wordt genoemd. Deze stof kan betrokken zijn bij de reacties van de hersenen op aangename situaties.
Door te bewegen komt er een stof vrij die net als verslavende middelen een aangenaam gevoel kan geven. Zelfs met korte trainingssessies kan je geest afgeleid worden en dit kan helpen om verslavingen en problemen onder controle te houden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- José Armando Vidarte Claros; Consuelo Vélez Álvarez; Carolina Sandoval Cuellar; Margareth Lorena Alfonso Mora (2011). Actividad física: estrategia de promoción de la salud (Colombia). http://www.scielo.org.co/pdf/hpsal/v16n1/v16n1a14.pdf
- José Manuel Aguilar Parra; José Gallego; Juan Miguel Fernández Campoy; Eloy Rafael Pérez Gallardo; Rubén Trigueros; Antonio Alías García; Joaquín Álvarez; Adolfo Javier Cangas (2015). Influencia de programas de actividad física en la calidad del sueño de personas mayores de 55 años (España). https://www.redalyc.org/pdf/2351/235141413012.pdf