De voordelen van je tranen de vrije loop te laten

Huilen helpt om ons beter te voelen. Zelfs als onze problemen er nog steeds zijn, is het de beste manier om het hart te helen. Houd je tranen niet tegen als je ze wilt laten lopen.
De voordelen van je tranen de vrije loop te laten

Geschreven door Óscar Dorado

Laatste update: 11 augustus, 2022

Je tranen de vrije loop laten zal je in moeilijke tijden meer helpen dan ertegen te vechten. Als je ze probeert tegen te houden, ontneem je jezelf een uitweg voor je emoties.

Vandaag analyseren we de voordelen om je tranen de vrije loop te laten. Tranen zijn een manier om negatieve emoties te zuiveren zodat ze zich niet binnen in ons nestelen en dan naar buiten te komen als je last hebt van:

  • stress
  • depressie
  • pijn
  • angst
  • frustratie

Het is waar dat een van de belangrijkste functies van tranen is om de ogen te beschermen tegen irritatie en vuil van buitenaf. Aan de andere kant kunnen de tranen ook een teken van moed, kracht en authenticiteit zijn. Huilen is noodzakelijk om gezond te blijven en stress te verlichten.

Ondanks alle voordelen moet je er rekening mee houden dat niet elke omgeving zich leent om verdriet te verlichten. Maar weet je wat? Je kunt desondanks toch huilen!

Drie soorten tranen

Drie soorten tranen

Tranen bevochtigen onze ogen om ze te beschermen door irriterende middelen te verwijderen. Daarnaast verminderen ze stresshormonen en bevatten ze antilichamen die pathogene bacteriën bestrijden.

Houd dus in gedachten dat er drie soorten tranen zijn:

  • Reflextranen. Reflextranen komen tevoorschijn als er een gevaarlijke situatie is. Ze bevatten antilichamen die ervoor zorgen dat de ogen schadelijke deeltjes verwijderen als ze geïrriteerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan deeltjes die afkomstig zijn van rook, gas of stof.
  • Voortdurende tranen. Dit type tranen komt regelmatig voor om de ogen vochtig te houden. Ze bevatten een chemische stof, lysozym genaamd. Ze hebben ook een antibacteriële functie en beschermen de ogen daardoor tegen infecties.
  • Emotionele tranen. Deze tranen worden veroorzaakt door intense gevoelens zoals geluk, maar ook verdriet. Ze hebben speciale voordelen voor wat betreft onze emotionele gezondheid, omdat ze ons ervan weerhouden intense emoties te onderdrukken die anders tot angstige of depressieve klachten zouden kunnen leiden.

De voordelen om je tranen de vrije loop te laten

1. Het helpt om verbinding met anderen te maken

Verbinding met anderen en je tranen de vrije loop te laten

We weten dat je bij gelegenheid bang kunt zijn om je gevoelens te laten zien aan bepaalde vrienden, vooral als je voelt dat je moet huilen. Je moet je echter realiseren dat huilen de beste manier is om je open te stellen voor een ander.

Als je moet huilen en je voelt je comfortabel genoeg bij die persoon, laat de tranen dan gewoon stromen. Ongetwijfeld zullen goede vrienden je oprechte tranen waarderen.

2. Het haalt spanning weg

Je kunt niet vooruit komen terwijl je je gevoelens altijd verbergt. Het meedragen van al die bagage is schadelijk voor je geestelijke gezondheid. In die zin het het beste om te huilen wanneer dat nodig is.

Hoewel het je problemen niet meteen oplost, geeft het je toch een ander perspectief op de dingen en vind je misschien zelfs een oplossing in moeilijke tijden. Denk eraan, alle problemen hebben een oplossing. In de tussentijd is het belangrijk om alle emoties die je er door ervaart los te laten. Huil zoveel als nodig is en maak je geen zorgen, de tijd heelt alle wonden.

3. Het helpt om met stress om te gaan

Emoties zijn niet altijd logisch. Als je gevangen zit in je emoties, kan het je helpen de reden te vinden waarom je je tranen probeert te verbergen. Op het moment dat je je bewust wordt van een probleem dat je aandacht vereist, zul je een manier vinden om de stress die het veroorzaakt tegen te gaan.

4. Het verbetert je stemming

Huilen is zonder twijfel een uitstekende manier om je humeur te verbeteren gedurende moeilijke tijden. Het is een manier waarop je de pijn van onderdrukte emoties kunt verlichten. Sterker nog, in de meeste gevallen voelen mensen zich veel beter na een potje huilen.

5. Het verandert je perspectief

Het verandert je perspectief

Het is mogelijk dat wanneer je huilt, je je meer bewust wordt van je zwakheden. Vervolgens kun je hiermee je problemen onder ogen zien en een ander en meer geschikt perspectief vinden om met moeilijke situaties om te gaan. Huilen is immers bevrijdend.

6. Het is gezond

Huilen gaat niet alleen over het uiten van je emoties. Het is een expressiemechanisme dat angst en depressie vermindert. Daarnaast geeft het hormonen af die het mangaangehalte verlagen. In grote hoeveelheden kan dit mineraal verantwoordelijk zijn voor:

  • vermoeidheid
  • prikkelbaarheid
  • depressie

7. Het herstelt de emotionele balans

Huilen gebeurt niet alleen als reactie op verdriet of moeilijkheden. Soms kun je ook huilen van geluk, of angst of van de stress. In alle gevallen helpen tranen om het emotionele evenwicht te herstellen.

Dit artikel is ook interessant:
Dingen die je niet wist over tranen en huilen

8. Het laat je groeien

Als je in staat bent om trouw te blijven aan jezelf door je kwetsbaarheid en beperkingen onder ogen te zien, dan ga je vooruit in het leven. Houd in gedachten dat je door huilen je persoonlijke groei kunt bevorderen. Als je jezelf niet toestaat om te huilen, sleep je een stuk bagage vol spanning met je mee, net zolang je het niet loslaat.

Enkele slotbeschouwingen

Tenslotte willen wij van deze gelegenheid gebruik maken om je aan te moedigen om eventuele oude misvattingen die je misschien over huilen hebt geleerd achter je te laten. Het is een feit dat huilen gezond is, omdat het helpt om van verdriet en stress af te komen en het is een manier om geluk te uiten.

Huilen maakt ons niet zwak. Eigenlijk is het juist het tegenovergestelde: alleen degenen die moed genoeg hebben, zijn bereid om zich kwetsbaar op te stellen door hun emoties vrijelijk te uiten. Als je je tranen binnenhoudt, zul je op termijn meer pijn hebben. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fiori, Katherine L., et al. “Crying in context: Understanding associations with interpersonal dependency and social support.” Interpersona: An International Journal on Personal Relationships7.1 (2013): 44-62.
  • Pilkington, Pamela D., Thomas A. Whelan, and Lisa C. Milne. “Maternal crying and postpartum distress: the moderating role of partner support.” Journal of Reproductive and Infant Psychology34.1 (2016): 64-76.
  • Vingerhoets, A. J. J. M., & Bylsma, L. M. (2016). The Riddle of Human Emotional Crying: A Challenge for Emotion Researchers. Emotion Review, 8(3), 207–217.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.