De voordelen van gemberolie en hoe het te bereiden

Gember kan bij spijsverteringsproblemen helpen, artritis verlichten en de huid verbeteren. Ontdek vandaag nog de toepassingen en voordelen van gemberolie!
De voordelen van gemberolie en hoe het te bereiden

Geschreven door Daniela Andarcia

Laatste update: 09 augustus, 2022

Vandaag gaan we de voordelen van gemberolie bespreken. Gember, waarvan de wetenschappelijke naam Zingiber officinale is, is een plant die om zijn medicinale en culinaire toepassingen wordt gewaardeerd.

Het meest gebruikte deel van de plant is de wortelstok, een ondergrondse stengel die horizontaal groeit en wordt gebruikt om thee te bereiden en om door middel van blokjes, poeder of geraspte gember maaltijden op smaak te brengen.

Vandaag willen we het echter specifiek over het gebruik en de voordelen van gemberolie hebben. We zullen je zelfs vertellen hoe je de gemberolie zelf kunt maken!

De meest wijdverbreide therapeutische toepassingen van gember zijn onder meer het behandelen van spijsverteringsproblemen, het verlichten van artritispijnen en het elimineren van misselijkheid veroorzaakt door duizeligheid en zwangerschap. Hier zijn enkele andere manieren waarop gember en gemberolie aan je gezondheid bij kunnen dragen.

Wat is gemberolie?

Gemberolie is een vette vloeistof die wordt verkregen door de wortelstok van de gelijknamige plant aan een distillatieproces te onderwerpen. Over het algemeen is het een geconcentreerde olie met een gele kleur en een sterk en kruidig aroma. Het gebruik en de voordelen van gemberolie zijn zowel medisch als cosmetisch.

Wat zijn de voordelen van gemberolie?

Gesneden gember

Hoewel veel van de voordelen die aan gemberolie worden toegeschreven anekdotisch bewijs zijn, is er ook onderzoek dat aantoont hoe het de gezondheid kan verbeteren. Laten we ze eens bekijken.

1. Een natuurlijke ontstekingsremmer

Een studie gepubliceerd in de Journal of Oleo Science toonde aan (Engelse link) dat gemberolie ontstekingsremmende eigenschappen heeft en in staat is om veranderingen in de nierfunctie die gepaard gaan met ontsteking te voorkomen. Op dezelfde manier zou het de nieren van met cadmium vergiftigde knaagdieren kunnen beschermen.

Tegelijkertijd bleek uit onderzoek bij ratten met reumatoïde artritis dat (Engelse link), hoewel een injectie met gemberolie de acute ontsteking van de gewrichten niet kon verminderen, het wel in staat was om chronische ontstekingen te elimineren.

Tot slot suggereerde een ander onderzoek dat in de Journal of Medicinal Food verscheen (Engelse link) dat het toevoegen van gemberolie-extract aan het dieet van knaagdieren met obesitas gewichtstoename kan voorkomen en markers van ontsteking kan verminderen.

Nu moeten we wel bedenken dat er nog steeds geen menselijk onderzoek is gedaan om de ontstekingsremmende voordelen van gemberolie te ondersteunen.

2. Verlicht misselijkheid

Volgens de traditionele geneeskunde kan het inademen van de damp van gemberolie misselijkheid elimineren. Laten we eens kijken wat de wetenschap erover te zeggen heeft.

Een studie gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine (Engelse link) trachtte de werkzaamheid van deze olie tegen postoperatieve misselijkheid te evalueren. In de resultaten rapporteerden deelnemers lagere niveaus van braken dan degenen die een placebo gebruikten.

Een studie gepubliceerd in BMC Complementary and Alternative Medicine (Engelse link) leverde echter tegenstrijdige resultaten op. Dit onderzoek vergeleek de mate van postoperatieve misselijkheid bij kinderen die een mengsel van oliën (inclusief gemberolie) of een placebo inademden. De resultaten lieten geen verschil zien.

3. Verzorging van huid en gewrichten

Volgens een studie gepubliceerd in de Journal of Cosmetic Science (Engelse link), werkt gemberolie als een krachtige antioxidant die, in combinatie met crème en andere etherische oliën, de ruwheid van de huid kan verminderen.

Onderzoek bij knaagdieren dat in Phytotherapy Research is verschenen (Engelse link), toonde aan dat dagelijkse plaatselijke toepassing van gemberolie, in combinatie met andere etherische oliën, de ernst en ontsteking van artritis kan verminderen. Bij mensen zijn er echter nog meer studies nodig.

Andere voordelen van gemberolie

Gemberolie

Gemberolie heeft nog andere voordelen te bieden. We zullen enkelen van de voordelen van gemberolie hieronder benoemen. De voordelen zijn onder andere de volgende:

 • Natuurlijk afrodisiacum: Volgens een studie gepubliceerd in Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products (Engelse link), werkt gemberolie als een natuurlijk afrodisiacum en een remedie tegen erectiestoornissen.
 • Angst verminderen: voor de Ayurvedische geneeskunde is gemberolie effectief bij het behandelen van emotionele problemen zoals angst, verlatenheid en gebrek aan zelfvertrouwen. Tegelijkertijd heeft een studie gepubliceerd in Bioorganic & Medicinal Chemistry aangetoond (Engelse link) dat het angst kan verlichten.
 • Behandelen van maagklachten en andere spijsverteringsproblemen: de volksgeneeskunde beschouwt etherische gemberolie als een van de beste natuurlijke remedies voor indigestie, diarree en koliek.
 • Bevorderen van de haargroei: traditioneel werd gemberolie in shampoos en andere producten gebruikt vanwege de vermeende effecten op de haargroei. Uit onderzoek bleek echter (Engelse link) dat een van de actieve ingrediënten, 6-gingerol, de haargroei bij dieren onderdrukte.

Hoe gebruik je gemberolie?

Bij het koken wordt gemberolie gebruikt voor het op smaak brengen, verrijken en toevoegen van aroma aan voedsel. Aangezien het vanwege zijn invasieve aard in kleine hoeveelheden moet worden gebruikt, is de algemene aanbeveling om het met andere oliën te combineren, zoals extra vierge olijfolie.

Aromatherapie

Om de voordelen van deze olie door middel van aromatherapie te verkrijgen, kun je een diffuser of spuitbus gebruiken, evenals stomen. Met de diffuser hoef je alleen de instructies van het model dat je hebt te volgen.

Houd er rekening mee dat er gevallen zullen zijn waarin het nodig zal zijn om de olie in een beetje water te verdunnen. Om ermee te stomen, raden we aan om deze stappen te volgen:

 • Verhit eerst water tot het stoomt en giet het in een bakje.
 • Voeg dan 1 of 2 druppels gemberolie toe.
 • Leg vervolgens een handdoek over je hoofd.
 • Sluit je ogen, plaats je hoofd boven de bak en adem dan diep in.

Topisch gebruik

Als je gemberolie op je huid aan gaat brengen, dan moet je deze altijd met een dragerolie verdunnen. Een aantal oliën die deze functie vervullen, zijn amandelolie, kokosolie, jojoba-olie en avocado-olie.

Bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

Gemberolie wordt als veilig beschouwd met weinig bijwerkingen. Je moet bovendien in gedachten houden dat veel van deze bijwerkingen aan onwetendheid te wijten zijn, zoals het geval is wanneer je de olie op de huid aanbrengt zonder deze te verdunnen. Het is altijd een goed idee om eerst een kleine hoeveelheid te proberen.

Aan de andere kant kunnen hoge doses van deze olie verzuring, diarree en mondirritatie veroorzaken. Zwangere en vrouwen die borstvoeding geven mogen het niet consumeren zonder een arts te raadplegen.

Vooral zwangere vrouwen mogen niet meer dan 1 gram per dag innemen. Kinderen ouder dan 2 jaar kunnen het gebruiken om misselijkheid, spasmen en hoofdpijn te verlichten. Overleg met een specialist is echter ook vereist.

Mensen die anticoagulantia gebruiken, mogen het niet zonder professionele supervisie gebruiken, omdat dit het risico op bloedingen verhoogt. Iets soortgelijks gebeurt bij mensen met diabetes en mensen met hypertensie, omdat een combinatie van medicatie en olie de bloedsuikerspiegel en bloeddruk te veel kan verlagen.

Hoe gemberolie thuis bereiden?

Gember en gemberolie

Gemberolie is in de winkel te koop, maar je kunt het ook zelf maken. Je kunt gemberolie met deze ingrediënten en instructies vanuit het comfort van je eigen huis bereiden.

Ingrediënten

 • Verse gember
 • Olijfolie

Instructies

 • Schil eerst de gember, snij het in kleine stukjes en rasp ze.
 • Voeg daarna de geraspte gember aan een kom met olijfolie toe.
 • Mix het vervolgens, doe het daarna in de oven en laat het 2 uur staan.
 • Terwijl het in de oven staat, bereid je een bakje voor dat je met een gesteriliseerde witte doek gaat bedekken.
 • Als de 2 uur zijn verstreken, giet je het mengsel over de doek en knijp je het in de bak.
 • Breng de olie vervolgens over in een glazen bak met een goed sluitend deksel en bewaar deze op een koele, droge plaats.

Wat over gemberolie te onthouden

Gemberolie, gewonnen uit de wortelstok van de gelijknamige plant, is aan zijn sterke en kruidige geur gemakkelijk te herkennen. Het wordt vaak in combinatie met andere oliën gebruikt om salades op smaak te brengen.

Op dezelfde manier kunnen voordelen zoals het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de gezondheid van de huid en het verlichten van angst door lokaal gebruik en technieken zoals aromatherapie worden verkregen.

Wat betreft de bijwerkingen, hoewel het veilig is, moet je het niet overdrijven. Kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, moeten een arts raadplegen voordat ze met de consumptie beginnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Akinyemi, A. J., Faboya, O. L., Paul, A. A., Olayide, I., Faboya, O. A., & Oluwasola, T. A. (2018). Nephroprotective Effect of Essential Oils from Ginger (Zingiber officinale) and Turmeric (Curcuma longa) Rhizomes against Cadmium-induced Nephrotoxicity in Rats. Journal of oleo science, 67(10), 1339–1345. https://doi.org/10.5650/jos.ess18115
 • Funk, J. L., Frye, J. B., Oyarzo, J. N., Chen, J., Zhang, H., & Timmermann, B. N. (2016). Anti-Inflammatory Effects of the Essential Oils of Ginger (Zingiber officinale Roscoe) in Experimental Rheumatoid Arthritis. PharmaNutrition, 4(3), 123–131. https://doi.org/10.1016/j.phanu.2016.02.004
 • Oliveira, C. T., Lacerda, D. R., Zicker, M. C., Martins, L. B., Teixeira, M. M., de Araujo, R., & Ferreira, A. (2019). Ginger (Zingiber officinale Rosc.) Ameliorated Metabolic and Inflammatory Dysfunction Induced by High-Refined Carbohydrate-Containing Diet in Mice. Journal of medicinal food, 22(1), 38–45. https://doi.org/10.1089/jmf.2018.0062
 • Lee, Y. R., & Shin, H. S. (2017). Effectiveness of Ginger Essential Oil on Postoperative Nausea and Vomiting in Abdominal Surgery Patients. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.), 23(3), 196–200. https://doi.org/10.1089/acm.2015.0328
 • Kiberd, M. B., Clarke, S. K., Chorney, J., d’Eon, B., & Wright, S. (2016). Aromatherapy for the treatment of PONV in children: a pilot RCT. BMC complementary and alternative medicine, 16(1), 450. https://doi.org/10.1186/s12906-016-1441-1
 • Leelapornpisid, P., Wickett, R. R., Chansakaow, S., & Wongwattananukul, N. (2015). Potential of native Thai aromatic plant extracts in antiwrinkle body creams. Journal of cosmetic science, 66(4), 219–231.
 • Komeh-Nkrumah, S. A., Nanjundaiah, S. M., Rajaiah, R., Yu, H., & Moudgil, K. D. (2012). Topical dermal application of essential oils attenuates the severity of adjuvant arthritis in Lewis rats. Phytotherapy research : PTR, 26(1), 54–59. https://doi.org/10.1002/ptr.3509
 • Khodaie, L., & Sadeghpoor, O. (2015). Ginger from ancient times to the new outlook. Jundishapur journal of natural pharmaceutical products, 10(1), e18402. https://doi.org/10.17795/jjnpp-18402
 • Nievergelt, A., Huonker, P., Schoop, R., Altmann, K. H., & Gertsch, J. (2010). Identification of serotonin 5-HT1A receptor partial agonists in ginger. Bioorganic & medicinal chemistry, 18(9), 3345–3351. https://doi.org/10.1016/j.bmc.2010.02.062
 • Miao, Y., Sun, Y., Wang, W., Du, B., Xiao, S. E., Hu, Y., & Hu, Z. (2013). 6-Gingerol inhibits hair shaft growth in cultured human hair follicles and modulates hair growth in mice. PloS one, 8(2), e57226. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0057226

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.