De voordelen van citroenwater

Citroenwater is op ieder moment van de dag goed om te gebruiken. Als we citroenwater drinken voor het ontbijt verwijderen we gifstoffen, controleren we ons metabolisme en vermijden we de negatieve effecten van vrije radicalen.
De voordelen van citroenwater

Laatste update: 23 januari, 2019

In het artikel van vandaag gaan we het hebben over de voordelen van citroenwater.

Water is van essentieel belang voor onze lichamen. Een paar dagen zonder water zijn al levensbedreigend. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 75% uit water bij de geboorte en tegen de 60% bij volwassenen. 

Dokters raden aan om minstens twee liter water per dag te drinken (waaronder ook het water uit fruit, sap, en ander voedsel). Dat is enorm belangrijk voor optimale gezondheid en een goed werkend lichaam.

Citroenwater voor het lichaam

citroenen en tekst

Citroenen staan bovenaan de lijst met beschermende fruitsoorten, met dank aan hun hoge gehalte vitamine C (dat helpt om gifstoffen en bacteriën te neutraliseren). Vitamine C versterkt namelijk de natuurlijke bescherming van het lichaam, helpt ziekte te voorkomen en kan zelfs wonden genezen.

Citroenen zijn rijk aan mineralen zoals:

 • Kalium
 • Magnesium
 • Calcium
 • Fosfor

Kalium bijvoorbeeld, is belangrijk voor het leven en enorm sterk bij de behandeling van hoge arteriële bloeddruk. In de toekomst worden citroenen misschien wel aangeduid als ‘medicinaal’, omdat ze helpen bij de behandeling van ongeveer 150 ziekten.

Gifstoffen zijn overal in het lichaam te vinden (in het bloed, de organen en weefsels), maar de citroenen die we eten helpen deze te bestrijden en het lichaam te ontgiften. Als we last hebben van ons spijsverteringskanaal of pijn aan de lever en galblaas, helpen citroenen de verstoorde lichaamsfuncties te herstellen.

Water met citroen is belangrijk voor het ontgiften van het systeem, volgens dr. David Jockers: “Citroenwater bevat citroenzuur, een stof die helpt bij het schoonmaken van de bloedvaten en het voorkomen van kalkafzetting in de bloedvaten. Als die afzettingen opbouwen, kan dat leiden tot hartziektes.”

De voordelen van citroenwater

Citroen en Water
 • Ondersteunt de spijsvertering en het verwijderen van gifstoffen uit het spijsverteringskanaal.
 • Als we misselijk zijn of last hebben van slechte spijsvertering helpt citroenwater om die symptomen te neutraliseren.
 • Versterkt het immuunsysteem met zijn hoge percentage vitamine C.
 • Bevat ascorbinezuur, een stof met ontstekingsremmende eigenschappen.
 • De vitamine C in citroenen helpt bij het reinigen van de huid en de antioxidanten zorgen voor heldere, stralende huid.
 • Citroensap is een effectief middel tegen obesitas.
 • Balanceert het pH-niveau van het lichaam.
 • Helpt de behoefte aan koffie verminderen; na een glas citroenwater neemt de behoefte aan koffie af.
 • Helpt de adem te verfrissen, tandpijn te verminderen en tandvleesontsteking te bestrijden.
 • Het drinken van citroenwater bij je voedsel helpt om de glycemische index te verlagen, waardoor je je langer gevuld voelt; daardoor verlies je dus gewicht.

Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe gebruik je citroen voor een mooie en gezonde huid

Denk eraan…

Water en citroen hebben afzonderlijk veel natuurlijke positieve effecten op de gezondheid. Ze hebben echter nog veel meer potentie als ze worden gecombineerd tot heerlijk citroenwater. Het drinken van citroenwater is een stuk gezonder dan frisdranken (die een negatief effect hebben op je gezondheid).

Neem dus, als je de volgende keer dorst hebt, een glas citroenwater en geniet van de voordelen. Het helpt je om de hitte van de dag door te komen en je lichaam zal je dan dankbaar zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Dhanavade, M., Jalkute, C., … J. G.-B. J. of, & 2011, U. (2011). Study antimicrobial activity of lemon (Citrus lemon L.) peel extract. British Journal of Pharmacology and Toxicology. https://doi.org/10.1002/ajp.21003
 • Kato, Y., Domoto, T., Hiramitsu, M., Katagiri, T., Sato, K., Miyake, Y., … Harada, T. (2014). Effect on blood pressure of daily lemon ingestion and walking. Journal of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1155/2014/912684

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.