De voordelen van aloë vera
Aloë vera is een van de meest veelzijdige en gezonde geneeskrachtige planten die we kennen. De voordelen van aloë vera zijn talrijk en je kan van deze voordelen genieten zowel door de plant te consumeren als door deze plaatselijk te gebruiken.
Deze voordelen zijn aangetoond in wetenschappelijk onderzoek, maar toch moet je je gezond verstand blijven gebruiken. Raadpleeg altijd eerst je arts voordat je natuurlijke remedies probeert.
Het is natuurlijk wel gemakkelijk aloë vera in verschillende vormen te vinden wanneer je naar natuurlijke winkels, apothekers of zelfs supermarkten gaat. Steeds meer zie je aloë vera ook verschijnen in hydraterende en herstellende crèmes.
In dit artikel gaan we kijken hoe je de gel van aloë vera direct kan gebruiken, zodat we optimaal gebruik kunnen maken van de voordelen die aloë vera met zich meebrengt.
Het extraheren van de gel van aloë vera
Om de gel van de bladeren van aloë vera te extraheren, is het aangeraden dat de plant zo’n drie tot vijf jaar oud is. Zorg er dan voor dat de plant twee tot drie dagen lang geen water krijgt, want op die manier is de gel geconcentreerder.
Start met het knippen van de uiterste en grootste bladeren. Zorg ervoor dat je de bladeren altijd dicht bij de stengel afknipt en dat je recht knipt. Vervolgens knip je een stuk van ongeveer vijf centimeter van het blad.
Dit stuk knip je dan nog eens in tweeën en dan breng je de gel rechtstreeks aan op de zone die je wil behandelen.
Het overschot kan je in de koelkast bewaren in plastic folie, zodat je het later nog kan gebruiken. Onthoud wel dat de geneeskrachtige eigenschappen van de gel afnemen naarmate de tijd verloopt. Je kan de bladeren maximaal twintig dagen bewaren.
Eigenschappen van aloëveragel
- Ontsmettend: de gel vormt een beschermende laag over wonden, waardoor bacteriën deze niet zo makkelijk infecteren.
- Werkt als bacteriocide
- Werkt ontstekingsremmend
- Helpt om de huid te verjongen
Dankzij deze eigenschappen kunnen we aloë vera met andere woorden voor een hele reeks doeleinden gebruiken.
4 manieren om de voordelen van aloë vera te gebruiken
1. Snijwonden, schaafwonden en andere kleine huidletsels
Aloë vera helpt niet alleen om de wonden te genezen, maar zorgt er naar het zchijnt ook voor dat er minder littekenvorming ontstaat.
- Om ervoor te zorgen dat een litteken minder zichtbaar is, breng je tweemaal per dag aloëveragel aan op de getroffen regio.
- Herhaal je dit enkele opeenvolgende dagen (het gaat namelijk om een trage, maar doeltreffende behandeling).
2. Brandwonden
Aloë vera werkt niet alleen als een pijnstiller, maar kan mogelijk ook infecties en littekenvorming voorkomen.
Lees meer:
Zelfgemaakte behandelingen tegen littekens
3. Acne
Een voortgezet gebruik van aloë vera kan ervoor zorgen dat acne verdwijnt en zal mogelijk voorkomen dat puistjes permanente littekens achterlaten.
4. Behandeling van huidinfecties
Aloë vera is erg doeltreffend om hordeolum (strontjes), herpes en voetschimmels te behandelen.
Een ander gebruik van aloë vera is als crème na haarverwijdering, vooral op het gezicht. Je kan de gel rechtstreeks op het gezicht aanbrengen om zo imperfecties, zoals bijvoorbeeld mee-eters, te behandelen en voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Dat, A. D., Poon, F., Pham, K. B. T., & Doust, J. (2014). Aloe vera for treating acute and chronic wounds. Sao Paulo Medical Journal. https://doi.org/10.1590/1516-3180.20141326T1
- Hu, Y., Xu, J., & Hu, Q. (2003). Evaluation of Antioxidant Potential of Aloe vera (Aloe barbadensis Miller) Extracts. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf034255i
- Khedmat, H., Karbasi, A., Amini, M., Aghaei, A., & Taheri, S. (2013). Aloe vera in treatment of refractory irritable bowel syndrome: Trial on Iranian patients. Journal of research in medical sciences : the official journal of Isfahan University of Medical Sciences, 18(8), 732.