De voordelen en contra-indicaties van Ashwaganda
Ashwaganda (Withania somnifera L.) staat ook bekend als “oroval” en “bufera somnifera” (in het Catalaans). Het is een zeer populair kruid in de Indiase Ayurvedische geneeskunde, gewaardeerd om zijn adaptogene en revitaliserende eigenschappen.
Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het medische tijdschrift Cureus hebben Ashwaganda-extracten positieve effecten bij het verlichten van stress en angst. Daarnaast worden er verschillende gezondheidsvoordelen aan toegeschreven. Laten we het eens nader bekijken.
Wat is ashwaganda?
Ashwaganda wordt in verschillende gebieden en culturen onder verschillende namen genoemd. Sommige zijn fonetisch vergelijkbaar, zoals Ajagandha, Asgandha, of Ashvagandha. Het is echter ook bekend als Ayurvedische Ginseng of Indiase Ginseng, zelfs Cerise d’Hiver en Winter Cherry (winterkers, in respectievelijk Frans en Engels).
Dit is een plant die behoort tot de Solanaceae-familie, waartoe ook tomaten, tabak en aardappelen behoren. Ashwaganda wordt tussen de 60 en 120 centimeter hoog, met halfhoutige stengels, langwerpig-ovale bladeren, en groengele klokvormige bloemen.
De vrucht is bolvormig, klein en helderrood (vandaar enkele van de vele namen). Er worden echter verschillende delen van deze soort gebruikt, waaronder de bladeren, evenals extracten of een poeder gemaakt van de wortel, wat de meest verhandelde vormen zijn.
Ashwaganda cultivars worden meestal gevonden in India en Pakistan; maar zowel supplementen als bladeren van de plant worden nu in veel andere landen verspreid.
Eigenschappen van ashwaganda
Ashwaganda staat bekend om zijn gehalte aan biologisch actieve chemische verbindingen (Engelse link), waaronder alkaloïden, steroïde lactonen en soponinen.
Andere stoffen in deze plant zijn onder andere:
- Triethyleenglycol: in klinische studies (Engelse link) met muizen heeft deze stof interessante effecten laten zien tegen slapeloosheid.
- Flavonoïden: deze staan bekend om hun vermogen de effecten van oxidatieve stress (Engelse link) te remmen.
- Minerale zouten zoals ijzer en kalium.
We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Chinees glidkruid: gebruik en voordelen
Ashwaganda gezondheidsvoordelen
Er zijn verschillende gezondheidsvoordelen van ashwaganda: vele zijn wetenschappelijk bewezen. Zo worden er ontstekingsremmende, kalmerende, antioxiderende, anti-diabetische en revitaliserende eigenschappen aan toegeschreven. Laten we het eens nader bekijken.
1. Het kan de effecten van stress in het lichaam helpen verminderen
Ashwaganda is geclassificeerd als een adaptogeen middel, dat wil zeggen dat het het vermogen heeft om de weerstand van het lichaam tegen situaties van lichamelijke en geestelijke stress te verhogen. Uit onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het Indian Journal of Psychological Medicine bleek dat ashwaganda supplementen helpen het cortisolgehalte te verlagen.
2. Het kan angst helpen beheersen
Vanwege het bovenstaande beschouwen onderzoekers het als een goed supplement tegen episodes van stress en angst. In het bijzonder wordt er een ontspannende werking aan toegeschreven, omdat het de chemische signalering van het zenuwstelsel reguleert (Engelse link) die het gevoel van spanning veroorzaakt.
3. Ashwaganda vermindert de symptomatologie van depressie
Depressie is een geestelijk gezondheidsprobleem dat de tussenkomst van professionals vereist. Daarom moeten kruidensupplementen niet worden beschouwd als een eerste keus-behandeling om de symptomen ervan te beheersen. Toch is gebleken dat sommige planten de stemming bij deze aandoening kunnen verbeteren.
In een gecontroleerde studie , gerapporteerd in het Indian Journal of Psychological Medicine (Engelse link), kregen 64 volwassenen elke dag 600 milligram van een sterk geconcentreerd ashwaganda-extract. Na 60 dagen meldde 79% een vermindering van de symptomen van zware depressie. Desondanks is meer bewijs nodig.
4. Ashwaganda draagt bij aan de regulering van de glucosespiegel
Hoewel het niet wordt beschouwd als een middel om diabetes te bestrijden, is in sommige onderzoeken vastgesteld dat ashwaganda het vermogen heeft om de bloedglucosespiegel te reguleren.
In dit verband werd in een reageerbuisstudie (Engelse link), gepubliceerd in het tijdschrift Phytochemistry, waargenomen dat het de insulinesecretie verhoogde en de gevoeligheid voor dit hormoon in spiercellen verbeterde.
Aan de andere kant werd in een klinisch onderzoek, gerapporteerd in het Indian Journal of Experimental B iology (Engelse link), vastgesteld dat extracten van dit geneeskrachtige kruid de regulering van de suikerspiegel bevorderen bij zowel gezonde mensen als mensen met diabetes.
5. Het bevordert de toename van spiermassa
Sport- en fitnessliefhebbers kunnen in ashwaganda een natuurlijk supplement vinden om de spiermassa te vergroten. Zoals een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek in het Journal of the International Society of Sports N utrition (Engelse link) aantoonde, verbetert ashwaganda zelfs de lichaamssamenstelling en vergroot het de spierkracht.
6. Het kan helpen het lichaamsvet te verminderen
Het lijkt zelfs te helpen het percentage lichaamsvet te verminderen. Daarvoor moet het natuurlijk wel worden opgenomen in het kader van een gezond dieet en goede gewoonten, zoals lichaamsbeweging.
7. Het helpt ontstekingen bestrijden
Een groot aantal ziekten wordt toegeschreven aan een ongecontroleerde ontstekingsmarkering. Hierover suggereren dierstudies (Engelse link) dat ashwaganda ontstekingsremmende eigenschappen heeft die helpen het lichaam gezond te houden.
8. Het kan je risico op hartziekten verminderen
In menselijke studies (Engelse link) verhoogden de bestanddelen van de plant de activiteit van immuuncellen die infecties bestrijden en die ook de sleutel zijn tot het reguleren van ontstekingsprocessen. Er is zelfs waargenomen dat het C-reactief proteïne (CRP) – (Engelse link) vermindert, een marker die in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op hartziekten.
9. Het verlaagt cholesterol en triglyceriden
Volgens anekdotische gegevens is een andere reden waarom Withania somnifera L een supplement kan zijn om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen, dat het helpt bij het beheersen van het cholesterol- en triglyceridengehalte in het bloed.
Uit onderzoek bij ratten (Engelse link) bleek dat ashwaganda hielp het totale cholesterol en de triglyceriden te verlagen met respectievelijk 53% en bijna 45%. Ook werd een verlaging van het LDL of slechte cholesterolgehalte waargenomen. Net als in de voorgaande gevallen is meer bewijs nodig.
Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
De beste kruiden voor voetbaden
10. Het heeft antioxidante activiteit
De antioxidante activiteit van ashwaganda helpt zenuwcellen te beschermen tegen de negatieve effecten van vrije radicalen. In onderzoek gepubliceerd in Neurochemica l Research (Engelse link) vertoonden ratten met epilepsie die met deze plant werden behandeld een afname van de achteruitgang van het ruimtelijk geheugen.
11. Ashwaganda draagt bij tot een betere hersenfunctie
In dezelfde geest nam een groep gezonde mannen in een onderzoek in Pharmacogno sy Research (Engelse link) dagelijks 500 milligram gestandaardiseerd ashwaganda-extract. Uiteindelijk rapporteerden ze aanzienlijke verbeteringen in hun prestaties en reactietijd in vergelijking met degenen die een placebo kregen.
12. Het kan helpen bij slaapstoornissen
Vanwege het gehalte aan withanoliden en triethyleenglycol, wordt gesuggereerd (Engelse link) dat de plant helpt bij het verminderen van slaapstoornissen. In het bijzonder vermindert het de herhaling van slapeloosheid.
13. Het kan helpen bij de behandeling van bloedarmoede
In de Ayurvedische geneeskunde wordt ashwaganda gebruikt om toestanden van nerveuze vermoeidheid, zwakte en bloedarmoede door ijzertekort (Engelse link) te verminderen. Blijkbaar helpen de extracten ervan om het niveau van hemoglobine en erytrocyten te verhogen.
14. Het verhoogt de fysieke prestaties
Studies (Engelse link) hebben aangetoond dat ashwaganda kan helpen de ademhalingscapaciteit en spierkracht tijdens intense fysieke activiteit te verhogen.
15. Ashwaganda verhoogt het energieniveau
In dezelfde trant als het vorige punt wordt ashwaganda beschouwd als revitaliserend, niet alleen voor sporters, maar ook voor ouderen, en helpt het tegen een laag humeur en vitaliteit.
16. Het kan helpen bij reumatische aandoeningen
Vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen wordt het gebruikt als supplement tegen reumatische aandoeningen, waarbij het de achteruitgang van pezen, banden, gewrichten en botten vermindert. Hoewel dit nog steeds onderzocht wordt.
17. Het is lustopwekkend
In India worden de supplementen (Engelse link) ervan traditioneel gebruikt om de seksuele respons te verbeteren, wat de vruchtbaarheid positief zou kunnen beïnvloeden, hoewel er geen sluitend bewijs is.
18. Het kan helpen bij de productie van schildklierhormonen
Er zijn proeven (Engelse link) gedaan die bevestigen dat de behandeling met Withania somnifera gunstig kan zijn voor het normaliseren van de schildklierindexen bij patiënten met subklinische hypothyreoïdie..
19. Het wordt in verband gebracht met een verhoogde immuniteit
Het wordt toegeschreven aan de ashwaganda een effect op de toename van leukocyten, wat het immuunsysteem zou versterken, waardoor mogelijke infecties kunnen worden voorkomen.
20. Afname van botverlies
In in vitro studies (Engelse link) is vastgesteld dat consumptie van Withania somnifera het botverlies vertraagt, wat bij toepassing op mensen goed nieuws zou zijn voor mensen die lijden aan osteoporose.
21. Het kan veelbelovend zijn voor de behandeling van kanker
Het gebruik van withanolide-extracten (withaferin A) lijkt veelbelovend voor de behandeling van bepaalde soorten kanker door de groei van tumorcellen te remmen. De bevindingen zijn echter nog niet overtuigend.
Contra-indicaties van ashwaganda
Alle van ashwaganda afgeleide kruidenmiddelen moeten met voorzichtigheid worden gebruikt. Net als bij andere planten zijn er risico’s op bijwerkingen en mogelijke interacties. In dit geval maakt het alkaloïdengehalte het onverenigbaar met sommige patiënten en hun medische behandelingen.
In het algemeen is ashwaganda gecontra-indiceerd in de volgende gevallen:
- Zwangerschap en borstvoeding.
- Kinderen jonger dan 12 jaar.
- Hyperthyreoïdie.
- Hemochromatose.
- Gevoeligheid van de maag.
- Behandelingen met antidepressiva zoals zolpidem, clonazepam en sertraline.
- Als je slaappillen gebruikt.
- Medicijnen tegen hoge bloeddruk of hoog cholesterol: hier is het raadzaam een arts te raadplegen voordat je het inneemt.
Dosering en presentaties
Tot op heden zijn er geen gegevens over de exacte aanbevolen dosering van ashwaganda. De extracten van de wortel variëren echter tussen 300 en 500 milligram per dag. In thee wordt meestal 3 tot 5 gram per dag gebruikt. De plant is in elke kruidenwinkel te vinden in de volgende presentaties:
- Gedroogde wortel, gehakt of in poedervorm, voor gebruik in afkooksel.
- Gedroogde of gepoederde bladeren voor infusie.
- Gedroogde of gedroogde bessen (zonder zaden).
- Vloeibare extracten.
- Verpulverd wortelextract.
Wat je moet onthouden over ashwaganda
Ashwaganda is populair in de Ayurvedische geneeskunde vanwege zijn antioxiderende en revitaliserende werking. In de volksgeneeskunde wordt het erkend als een nuttig supplement om stress, angst en andere stemmingsstoornissen te verminderen. Daarnaast wordt het ook aanbevolen om je cardiovasculaire gezondheid te verzorgen en je algehele lichamelijke conditie te verbeteren.
In elk geval moet het niet overmatig worden geconsumeerd, maar het is noodzakelijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Je moet ook in gedachten houden dat er bepaalde gecontra-indiceerde gevallen zijn waarin het schadelijk kan zijn om dit supplement in te nemen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Agarwal, R., Diwanay, S., Patki, P., & Patwardhan, B. (1999). Studies on immunomodulatory activity of Withania somnifera (Ashwagandha) extracts in experimental immune inflammation. Journal of ethnopharmacology, 67(1), 27–35. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10616957/
- Ahmad, M. K., Mahdi, A. A., Shukla, K. K., Islam, N., Rajender, S., Madhukar, D., Shankhwar, S. N., & Ahmad, S. (2010). Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males. Fertility and sterility, 94(3), 989–996. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19501822/
- Akhgarjand, C., Asoudeh, F., Bagheri, A., Kalantar, Z., Vahabi, Z., Shab-Bidar, S., Rezvani, H., & Djafarian, K. (2022). Does Ashwagandha supplementation have a beneficial effect on the management of anxiety and stress? A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytotherapy research : PTR, 36(11), 4115–4124. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36017529/
- Alanazi, H. H., & Elfaki, E. (2023). The immunomodulatory role of withania somnifera (L.) dunal in inflammatory diseases. Frontiers in pharmacology, 14, 1084757. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9992553/
-
Andallu, B., & Radhika, B. (2000). Hypoglycemic, diuretic and hypocholesterolemic effect of winter cherry (Withania somnifera, Dunal) root. Indian journal of experimental biology, 38(6), 607–609. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11116534/
-
Ashwagandha. (s.f.). MedlinePlus. Consultado el 6 de abril de 2023. https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/953.html
- Bonilla, D. A., Moreno, Y., Gho, C., Petro, J. L., Odriozola-Martínez, A., & Kreider, R. B. (2021). Effects of Ashwagandha (Withania somnifera) on Physical Performance: Systematic Review and Bayesian Meta-Analysis. Journal of functional morphology and kinesiology, 6(1), 20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8006238/
- Candelario, M., Cuellar, E., Reyes-Ruiz, J. M., Darabedian, N., Feimeng, Z., Miledi, R., Russo-Neustadt, A., & Limon, A. (2015). Direct evidence for GABAergic activity of Withania somnifera on mammalian ionotropic GABAA and GABAρ receptors. Journal of ethnopharmacology, 171, 264–272. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26068424/
- Chandrasekhar, K., Kapoor, J., & Anishetty, S. (2012). A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian journal of psychological medicine, 34(3), 255–262. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23439798/
-
Choudhary, D., Bhattacharyya, S., & Bose, S. (2017). Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera (L.) Dunal) Root Extract in Improving Memory and Cognitive Functions. Journal of dietary supplements, 14(6), 599–612. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28471731/
- Choudhary, B., Shetty, A., & Langade, D. G. (2015). Efficacy of Ashwagandha (Withania somnifera [L.] Dunal) in improving cardiorespiratory endurance in healthy athletic adults. Ayu, 36(1), 63–68. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4687242/
-
Dongre, S., Langade, D., & Bhattacharyya, S. (2015). Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera) Root Extract in Improving Sexual Function in Women: A Pilot Study. BioMed research international, 2015, 284154. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26504795/
- Durg, S., Bavage, S., & Shivaram, S. B. (2020). Withania somnifera (Indian ginseng) in diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of scientific evidence from experimental research to clinical application. Phytotherapy research : PTR, 34(5), 1041–1059. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31975514/
- Gannon, J. M., Forrest, P. E., & Roy Chengappa, K. N. (2014). Subtle changes in thyroid indices during a placebo-controlled study of an extract of Withania somnifera in persons with bipolar disorder. Journal of Ayurveda and integrative medicine, 5(4), 241–245. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296437/
- Gopukumar, K., Thanawala, S., Somepalli, V., Rao, T. S. S., Thamatam, V. B., & Chauhan, S. (2021). Efficacy and Safety of Ashwagandha Root Extract on Cognitive Functions in Healthy, Stressed Adults: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2021, 8254344. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34858513/
- Gulati, S. U. S. H. E. E. L., Madan, V. K., & JANGRA SS, Y. I. (2017). Determination of total phenolics, total flavonoids and evaluation of DPPH free radical scavenging activity of Ashwagandha (Withania somnifera L.) roots. Asian J Chem, 29(8), 1660-1664. https://www.researchgate.net/publication/317556598_Determination_of_Total_Phenolics_Total_Flavonoids_and_Evaluation_of_DPPH_Free_Radical_Scavenging_Activity_of_Ashwagandha_Withania_somnifera_L_Roots
- Kaushik, M. K., Kaul, S. C., Wadhwa, R., Yanagisawa, M., & Urade, Y. (2017). Triethylene glycol, an active component of Ashwagandha (Withania somnifera) leaves, is responsible for sleep induction. PloS one, 12(2), e0172508. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28207892/
- Kumari, S., & Gupta, A. (2016). Nutritional composition of dehydrated ashwagandha, shatavari, and ginger root powder. International Journal of Home Science, 2(3), 68-70. https://www.semanticscholar.org/paper/Nutritional-composition-of-dehydrated-ashwagandha%2C-Kumari-Gupta/341ca01571bb8f8138f5098dafcb3be85fed7d68
- Lopresti, A. L., Smith, S. J., Malvi, H., & Kodgule, R. (2019). An investigation into the stress-relieving and pharmacological actions of an ashwagandha (Withania somnifera) extract: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Medicine, 98(37), e17186. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6750292/
- Ng, Q. X., Loke, W., Foo, N. X., Tan, W. J., Chan, H. W., Lim, D. Y., & Yeo, W. S. (2020). A systematic review of the clinical use of Withania somnifera (Ashwagandha) to ameliorate cognitive dysfunction. Phytotherapy research : PTR, 34(3), 583–590. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31742775/
-
Palliyaguru, D. L., Singh, S. V., & Kensler, T. W. (2016). Withania somnifera: From prevention to treatment of cancer. Molecular nutrition & food research, 60(6), 1342–1353. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4899165/
- Remenapp, A., Coyle, K., Orange, T., Lynch, T., Hooper, D., Hooper, S., Conway, K., & Hausenblas, H. A. (2022). Efficacy of Withania somnifera supplementation on adult’s cognition and mood. Journal of Ayurveda and integrative medicine, 13(2), 100510. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34838432/
- Salve, J., Pate, S., Debnath, K., & Langade, D. (2019). Adaptogenic and Anxiolytic Effects of Ashwagandha Root Extract in Healthy Adults: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Clinical Study. Cureus, 11(12), e6466. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6979308/
- Sehgal, N., Gupta, A., Valli, R. K., Joshi, S. D., Mills, J. T., Hamel, E., Khanna, P., Jain, S. C., Thakur, S. S., & Ravindranath, V. (2012). Withania somnifera reverses Alzheimer’s disease pathology by enhancing low-density lipoprotein receptor-related protein in liver. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 109(9), 3510–3515. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22308347/
- Sharma, A. K., Basu, I., & Singh, S. (2018). Efficacy and Safety of Ashwagandha Root Extract in Subclinical Hypothyroid Patients: A Double-Blind, Randomized Placebo-Controlled Trial. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.), 24(3), 243–248. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28829155/
- Singh, N., Bhalla, M., de Jager, P., & Gilca, M. (2011). An overview on ashwagandha: a Rasayana (rejuvenator) of Ayurveda. African journal of traditional, complementary, and alternative medicines : AJTCAM, 8(5 Suppl), 208–213. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/
-
Soman, S., Korah, P. K., Jayanarayanan, S., Mathew, J., & Paulose, C. S. (2012). Oxidative stress induced NMDA receptor alteration leads to spatial memory deficits in temporal lobe epilepsy: ameliorative effects of Withania somnifera and Withanolide A. Neurochemical research, 37(9), 1915–1927. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22700086/
- Suen, J., Thomas, J., Kranz, A., Vun, S., & Miller, M. (2016). Effect of Flavonoids on Oxidative Stress and Inflammation in Adults at Risk of Cardiovascular Disease: A Systematic Review. Healthcare (Basel, Switzerland), 4(3), 69. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27649255/
-
Tandon, N., & Yadav, S. S. (2020). Safety and clinical effectiveness of Withania Somnifera (Linn.) Dunal root in human ailments. Journal of ethnopharmacology, 255, 112768. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32201301/
- Visavadiya, N. P., & Narasimhacharya, A. V. (2007). Hypocholesteremic and antioxidant effects of Withania somnifera (Dunal) in hypercholesteremic rats. Phytomedicine : international journal of phytotherapy and phytopharmacology, 14(2-3), 136–142. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16713218/
- Wankhede, S., Langade, D., Joshi, K., Sinha, S. R., & Bhattacharyya, S. (2015). Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12, 43. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26609282/
- Zahiruddin, S., Basist, P., Parveen, A., Parveen, R., Khan, W., & Ahmad, S. (2020). Ashwagandha in brain disorders: A review of recent developments. Journal of ethnopharmacology, 257, 112876. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874119339182