De voor- en nadelen van op de grond zitten

Wist je dat op de grond zitten echt goed is voor je gezondheid als je het goed doet? Hier zijn enkele richtlijnen en aanbevelingen!
De voor- en nadelen van op de grond zitten

Geschreven door Ana Luzardo

Laatste update: 24 augustus, 2022

Op de grond zitten is best goed voor je. Hoeveel tijd breng je per dag in een stoel door? Waarschijnlijk veel. In feite zou het niet moeilijk zijn om te berekenen hoe lang je in die positie doorbrengt, reken maar eens uit (Engelse link). Zoals met alles, zitten er aan beide houdingen risico’s en voordelen.

Ja, sommige mensen zitten op de grond. Er zijn zelfs culturen en landen waar deze positie normaal is. Er is echter een hele discussie over houding en het is belangrijk om deze op te splitsen om beter te begrijpen wat de beste manier voor jou is.

De impact van het zitten op een stoel

Zitten heeft een enorme impact op je gezondheid. Houd er rekening mee dat je veel minder energie verbruikt dan wanneer je in beweging bent. Het is precies om die reden dat ziekten zoals obesitas, hypertensie, diabetes en een hoog cholesterolgehalte in verband met te veel zitten worden gebracht.

We hebben meer studies nodig, maar het bewijs toont aan dat bewegen noodzakelijk is (Spaanse link), zelfs als het een lage intensiteit is. Dit komt omdat het het risico op ernstige cardiovasculaire gebeurtenissen, zoals een hartinfarct of beroerte, vermindert.

De gezondheidsvoordelen van op de grond zitten

Er is een constante discussie over op de grond zitten. In het begin is het misschien niet comfortabel, maar het heeft een positieve invloed op het lichaam. Laten we eens naar enkele van de voordelen kijken.

1. Je bent actiever

Vrouw zit gehurkt

Op de grond zitten of hurken activeert meer spieren en voorkomt rugpijn. Het is niet de magische remedie voor lage rugklachten, maar het helpt wel, zolang je de rechtheid van de lichaams-as respecteert.

2. De anatomie van het lichaam geeft aan dat dit de beste manier is om te poepen

Heel veel mensen verdedigen deze verklaring. Het is logisch, omdat hurken een betere hoek tussen de dikke darm, het rectum en de anus mogelijk maakt. Een houding die het gemakkelijker maakt om te poepen, omdat het de positie van de sluitspier en de bekkenbodem in evenwicht houdt.

3. Aanbevolen tijdens de uitdrijvingsfase van de bevalling

Door te hurken is er een grotere opening voor de doorgang van de baby. Deze positie is een van de meest gebruikte in de dierenwereld op het moment van bevallen, omdat de diameter van het bekken dan gemakkelijker uitzet.

Niet alleen dat, maar de zwaartekracht helpt door rechtop te staan en vermindert de inspanningen die een vrouw moet leveren om te persen. Het helpt ook bij de weeën, omdat de positie de druk van de foetus op de baarmoederhals bevordert.

Dit draagt dus aan een gemakkelijkere bevalling bij. Een ander voordeel van deze houding is dat het scheuren van de weke delen aanzienlijk verminderd wordt (Spaanse link).

4. Het verbetert de houding en nekpijn

Squats helpen de druk van de nek te verminderen, omdat op de grond zitten het bindweefsel elastisch en flexibel houdt. Dit in tegenstelling tot zitten in een stoel waardoor ze stijf worden.

Dingen om te overwegen als je op de grond zit

Er zijn enkele nadelen aan het zitten op de grond of gehurkt zitten, omdat dit tot bepaalde soorten problemen kan leiden waar je op moet letten. Laten we eens kijken.

1. Knielen

Dit legt druk op je knieën en enkelgewrichten. Probeer daarom op één knie te gaan zitten met één voet op de grond als je pijn of gevoelloosheid in je ledematen voelt.

2. Balanceren terwijl je op de grond zit

Er is minder stabiliteit bij het knielen, omdat de billen boven de grond blijven. Houd je aan een muur of bank vast en verander van houding als er pijn of stabiliteit een probleem is.

3. Hoe je met gekruiste benen gaat zitten

Met gekruiste benen zitten kan problemen verergeren, zoals lage rugpijn en een slechte houding. Hang echter niet onderuit en houd je wervelkolom in een neutrale positie als je daarvoor kiest. Plaats je gewicht op je heupen in plaats van op je voeten.

Posities om op de grond te zitten

Vrouw zit in het bos op de grond

Er zijn verschillende posities om op de grond te gaan zitten om te zien of dit iets is dat je vaker zou willen doen. Hieronder volgens er een paar die je zou kunnen proberen.

1. Op je knieën

 • Ga staan, steek een been achter je lichaam en verplaats je gewicht naar het voorste been.
 • Laat je achterste knie langzaam naar de grond zakken en houd je tenen op de grond met je enkel gebogen.
 • Breng je schouders over je heupen en laat je voorste knie op de grond zakken.
 • Spreid vervolgens je knieën op schouderbreedte uit elkaar en laat je billen op je hielen rusten.

2. Zittend op de grond met gekruiste benen

 • Ga op de grond zitten.
 • Buig beide knieën en beweeg naar buiten.
 • Plaats een voet onder de andere knie en verplaats je gewicht naar je heupen in plaats van naar je voeten.
 • Je buik moet boven je heupen zijn.
 • Een manier om de druk op de heupen te verminderen, is door op de rand van een opgevouwen deken of op kussens te gaan zitten.

3. Voorover gebogen zitten

 • Deze positie kan bij knie- of enkelaandoeningen helpen.
 • Probeer op de grond te gaan zitten, beide knieën te buigen en je voeten plat op de grond te planten.
 • Plaats je voeten wijder dan heupbreedte uit elkaar en houd je buik boven je heupen.

4. Hurken

 • Sta met je voeten op heupbreedte uit elkaar en plaats ze plat op de grond, laat je billen langzaam zakken tot ze bijna de grond raken.
 • Houd je schouders en borst rechtop.

Zijn er bijwerkingen van op de grond zitten?

Zoals met alles, dien je voorzorgsmaatregelen te nemen of te oefenen terwijl je je bewust bent van de mogelijke problemen die je kunt hebben als je op de grond zit. Het gewicht van het lichaam is op de onderste ledematen gecentreerd, dus er is druk op de knieën en enkels. In feite kan dit gewicht de bloedsomloop in de onderste ledematen verminderen.

Heb je medische contra-indicaties, zoals problemen met de heupen, knieën en enkels? Dan kun je het beste niet op de grond gaan zitten. Dit komt omdat dit de gewrichten verder kan verzwakken. Je zult ook moeite hebben om weer op te staan.

Zoals je kunt zien, kan op de grond zitten goed voor je zijn als je weet hoe je het moet doen en je het als een goede gewoonte aanhoudt om voor je lichaam te zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Laskowski E. ¿Cuáles son los riesgos de estar sentado mucho tiempo? [Internet]. Mayo Clinic. 21/08/2020 [Consultado 24/01/2021]. Disponible en https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/sitting/faq-20058005
 • Lugones M. El parto en diferentes posiciones a través de la ciencia, la historia y la cultura. Revista Cubana de Ginecología y Obstetricia 2012;38(1):134-145.
 • Romero Añanca, Katia, and Milagros Yenifer Vargas Baca. “Relación entre los partos verticales y desgarros perineales en pacientes atendidas en el Centro de Salud de Belenpampa, enero a junio–2018.” (2018).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.