De symptomen van penopauze die je moet kennen

De symptomen van penopauze manifesteren zich op een bepaalde leeftijd wanneer de testosteronniveaus geleidelijk beginnen af te nemen. Het kan de kwaliteit van leven van veel mannen beïnvloeden.
De symptomen van penopauze die je moet kennen

Laatste update: 15 juli, 2021

Mannen ervaren ook symptomen van iets dat op een menopauze lijkt, die de naam penopauze draagt. Het zijn vergelijkbare processen en beide stadia hebben met leeftijd en de achteruitgang van bepaalde hormonen te maken. De symptomen zijn wel anders.

Penopauze is een daling van de testosteronproductie op een bepaalde leeftijd. Testosteron is het hormoon dat in de testikels en bijnieren wordt geproduceerd en is voor tal van functies verantwoordelijk.

Je weet misschien al dat testosteron helpt om de seksuele drift in stand te houden. Het beïnvloedt ook de gezondheid van de botten en zelfs kracht en energie. In tegenstelling tot de menopauze betekent het begin van de penopauze echter niet dat mannen niet langer vruchtbaar zijn.

Een aantal mannen zijn zich er niet eens van bewust dat ze door dit proces gaan. In het artikel van vandaag leggen we uit wat penopauze is en wat de meestvoorkomende symptomen zijn. De verschillende behandelingen zullen ook besproken worden.

Waaruit bestaat de penopauze?

Zoals we hierboven vermeldden, is testosteron het hormoon dat in de testikels en bijnieren wordt geproduceerd. Veel mensen associëren het alleen met seksuele functies, hoewel het ook bij veel andere delen en functies van het menselijk lichaam betrokken is.

Ten eerste beïnvloedt testosteron de bot- en spiermassa. Het helpt de spiertonus te behouden en geeft een gevoel van energie en welzijn. Het is ook aan de groei van lichaamshaar gerelateerd. Vrouwen hebben ook testosteron, zij het op veel lagere niveaus dan mannen. Dit hormoon begint bij mannen na de leeftijd van 30 geleidelijk af te nemen.

Schattingen geven aan dat de testosteronniveaus op 45-jarige leeftijd voldoende zijn gedaald om enkele symptomen van penopauze op te merken. In feite is de concentratie bijna de helft van die van jongere mannen wanneer mannen op de leeftijd van 50 komen.

Het gaat echter niet alleen om veroudering. Er zijn veel andere factoren die de penopauze kunnen versnellen en verergeren. Zo kan het gebruik van drugs of alcohol een grote invloed hebben. Hetzelfde geldt voor stress of obesitas.

De symptomen van de penopauze

Man en vrouw van middelbare leeftijd

Penopauze is een langzaam en progressief proces. Veel mannen zijn zich er niet eens van bewust en ervaren geen symptomen. Anderen ervaren echter grote veranderingen (Spaanse link). In feite is het gebruikelijk dat ze gevoeliger zijn dan normaal, of een slecht humeur hebben.

Een van de meestvoorkomende symptomen van dit proces is een gebrek aan energie. Mannen zijn vaak vermoeider en hebben minder spierkracht. Het wordt bovendien vaak gevolgd door slaapstoornissen, waardoor deze vermoeidheid nog meer geaccentueerd wordt.

Het is belangrijk om op te merken dat de grootste impact van dit proces meestal in de seksuele sfeer ligt. In feite is dit wat mannen meestal eerst waarschuwt. Het is normaal dat de zin in seks afneemt en een man moeite heeft om een erectie te behouden.

Zelfs ejaculaties zijn meestal kleiner in hoeveelheid. Een aantal mannen ervaren duizeligheid, hoofdpijn en tintelingen in de ledematen. Om deze reden kan een arts hiervoor een behandeling voorschrijven.

Behandeling

De symptomen van penopauze kunnen in een aantal gevallen de kwaliteit van leven sterk beïnvloeden. Hiervoor zijn verschillende behandelmogelijkheden in het leven geroepen (Spaanse link).

Het doel is om voldoende testosteronniveaus te herstellen om de symptomen te verminderen. Dit hormoon kan men op verschillende manieren toedienen: intramusculaire injecties, gels, transdermale pleisters en zelfs pillen.

Het is wel een delicate behandeling. Je moet daarom met andere gezondheidsfactoren rekening houden. De toestand van de prostaat bijvoorbeeld. Dit komt omdat bepaalde prostaatproblemen door een verhoogd testosteron worden beïnvloed.

In het ideale geval moet je altijd een specialist raadplegen, want het is belangrijk om alle symptomen in detail uit te leggen om erachter te komen wat de beste optie voor elk individueel geval is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.