Wat is het testosterondeficiëntiesyndroom?

Een van de pathologieën die seks aanzienlijk kunnen beïnvloeden, is het zogenaamde testosterondeficiëntiesyndroom. Het kan verschillende oorzaken en gevolgen hebben.
Wat is het testosterondeficiëntiesyndroom?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het testosterondeficiëntiesyndroom (TDS) wordt gekenmerkt door lage testosteronniveaus. Het is normaal dat mannen hun symptomen verwarren met die van veroudering. Daarom is het erg belangrijk dat je je arts bezoekt voor een medische controle, omdat dit een juiste diagnose mogelijk maakt.

Voorheen was een tekort aan testosteron geassocieerd met leeftijd. Het is waar dat de niveaus van dit hormoon beginnen te dalen op 50-jarige leeftijd. Maar het is bewezen dat jonge mannen ook aan dit syndroom kunnen lijden.

Het is niet alleen van invloed op seksueel gebied. Het beïnvloedt namelijk de gezondheid op veel verschillende manieren. Dit syndroom kan dus veel verschillende symptomen veroorzaken. Zonder voorafgaande analyse hebben medische professionals zelf een foutmarge.

Wat zijn de symptomen van en diagnose van het testosterondeficiëntiesyndroom?

Wat is het testosterondeficiëntiesyndroom

Het mannelijke geslachtshormoon en zijn metabolieten werken in verschillende organen. Om deze reden lopen de symptomen van deze aandoening sterk uiteen. Sommige kunnen onopgemerkt blijven of een klein ongemak veroorzaken, terwijl andere ernstiger zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Verminderd seksueel verlangen
 • Erectiestoornissen
 • Vermoeidheid en lage energieniveaus
 • Verminderde botmineraaldichtheid
 • Verlies van lichaamshaar
 • Cognitieve en geheugenproblemen
 • Verhoogde vetmassa
 • Veranderingen in metabolische en insulinegevoeligheid

Medische professionals diagnosticeren de aandoening correct door middel van een bloedtest die de testosteronniveaus van een man laat zien. Lage niveaus van dit hormoon, samen met een evaluatie van de symptomen, stellen de arts vervolgens in staat om deze aandoening te diagnosticeren.

Is er een behandeling voor het testosterondeficiëntiesyndroom?

De behandeling is heel eenvoudig en levert in korte tijd positieve resultaten op. De medische professional schrijft namelijk een hormoonsupplement voor dat intramusculair kan worden toegediend of via een gel die op de huid wordt aangebracht.

De mildere symptomen verdwijnen of verminderen in de eerste weken. Maar de andere, ernstigere symptomen kunnen wel tot drie maanden duren voordat ze verdwijnen (Spaanse link). Het hangt ervan af hoe lang het duurt voordat de man zijn normale testosteronniveau bereikt. In alle gevallen is deze aandoening echter te behandelen zodra de diagnose gesteld is.

De kwaliteit van leven van de man verbetert aanzienlijk met een eenvoudige behandeling. In dit opzicht begint het lichaam een evenwicht te bereiken in zijn vetregulatie, insuline en spierontwikkelingsprocessen. Dit verbetert op zijn beurt de stemming en het gevoel van eigenwaarde van de man.

Ook interessant om te lezen:
Wat zijn geslachtshormonen en wat doen ze?

Wat kan er gebeuren als een testosterontekort onbehandeld blijft?

Erectieproblemen kunnen een resultaat zijn van een testosterontekort

Zoals de symptomen aangeven, kan een tekort aan testosteron veel problemen veroorzaken, vooral bij ouderen (Spaanse link). Lichamelijke en psychische problemen zijn het gevolg van een aanzienlijke daling van het mannelijke geslachtshormoon.

Hier zijn enkele van de gevolgen die kunnen optreden:

 • Energieverlies en vermoeidheid die het levensritme van de patiënt veranderen. Het lichaam kan niet reageren zoals het normaal doet.
 • Verminderde kracht, het product van verminderde spiermassa. De man in kwestie begint zich daardoor zwak te voelen.
 • Seksuele disfuncties, zoals verlies van seksueel verlangen of erectiestoornissen, die relatieproblemen veroorzaken.
 • Werk- en sociale problemen in verband met stemmingswisselingen.
 • Depressie en andere psychische aandoeningen.
 • Andere ziekten, zoals diabetes, cardiovasculaire aandoeningen of botmineraaldeficiëntiefracturen. beginnen te verschijnen.

Het belang van testosteron in het leven van een man

De testikels maken testosteron aan. Het testosterondeficiëntiesyndroom wordt veroorzaakt door een lage of totale uitval van de productie van het hormoon of een slechte reactie erop. Goede eetgewoonten, een trainingsroutine en een klinische behandeling kunnen beide oorzaken helpen omkeren.

Het is essentieel om evenwichtige hormoonspiegels te hebben om van een goede kwaliteit van leven te kunnen genieten. Het bevordert niet alleen seksuele activiteit en verlangen, maar reguleert ook andere lichamelijke processen. Het is dus erg belangrijk om ziektes te voorkomen.

Tot slot, het heeft ook invloed op persoonlijke onderlinge relaties. Humeur is buitengewoon belangrijk in werk- of persoonlijke situaties. Wanneer de testosteronniveaus dalen, treden enkele veranderingen op die de stemming negatief kunnen beïnvloeden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.