De 7 moeilijkste hoeken om schoon te maken: hoe maak je ze schoon?

Leer in dit artikel hoe je de moeilijk bereikbare hoekjes in je huis kunt schoonmaken om vuilophoping en kiemgroei te voorkomen.
De 7 moeilijkste hoeken om schoon te maken: hoe maak je ze schoon?
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 28 mei, 2024

Het huis schoonmaken is een heel belangrijke taak, het is echter niet per se gemakkelijk of aangenaam. Soms, als je de technieken niet kent om het goed te doen, kan het stressvol zijn. Daarom vertellen we je in dit artikel hoe je de moeilijkst schoon te maken hoekjes van het huis kunt schoonmaken.

Er is een toenemend besef van de noodzaak om oppervlakken goed schoon te maken om de verspreiding van virussen, bacteriën en schimmels die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid te voorkomen. Bovendien bevordert een schone omgeving het welzijn op alle niveaus.

Over het algemeen is er een schoonmaakroutine om de ruimtes die het meest gebruikt worden schoon te maken. Het is echter ook belangrijk om periodiek een dieptereiniging te doen die de meer verborgen en moeilijke plekken bereikt.

Moeilijk te reinigen hoeken in huis

In alle huizen zijn er bepaalde plekken die de neiging hebben om vuil op te hopen, maar die moeilijk te bereiken zijn bij het schoonmaken. Ze mogen echter niet verwaarloosd worden.

In dit verband zullen we enkele trucs met je delen die het gemakkelijker maken om die hoekjes te bereiken die moeilijker schoon te maken zijn.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Hoe helpt schoonmaken bij het verminderen van stress?

1. Roosters

Radiator
Radiatoren hebben roosters die in de diepte moeilijk bereikbaar zijn.

In huis vind je veel voorwerpen met roosters. De meestvoorkomende zijn de radiatoren van verwarming en airconditioners. Het is belangrijk om ze schoon te maken omdat luchtstromen vuil kunnen verspreiden en soms slechte geuren in huis kunnen veroorzaken.

  • Om het vuil van de roosters te verwijderen, moet je een doekje nemen en die bevochtigen met water en zeep of een goede reiniger.
  • Vervolgens moet je een mes of een tandenstoker in het doekje wikkelen, zodat je gemakkelijk bij het vuile gedeelte kunt komen.

2. Onder het bed

Als we onder het bed kijken, kunnen we een grote verrassing krijgen, die niet altijd aangenaam zal zijn. Dit is een van de plekken waar het meeste vuil zich ophoopt.

Bovendien is het erg moeilijk om daar de bezem of stofzuiger door te laten. Als je lichte slaapkamermeubels hebt, is het gemakkelijk om ze af en toe te verplaatsen om een grondige schoonmaakbeurt te doen. Maar als het bed erg zwaar is, is deze missie bijna onmogelijk.

Als je een robotstofzuiger hebt, moet je die gewoon onder het bed laten gaan en die zal het vuil wegnemen. Zo niet, dan kun je het beste een vochtige doek om de bezem wikkelen en die dan onder het bed laten lopen, waarbij je de vloer schoonmaakt en niet veegt.

3. Toetsenborden

Je zou verbaasd zijn hoeveel vuil toetsenborden kunnen bevatten! Maar omdat dit een delicaat gebied is, kan het gevaarlijk zijn om er producten op te gebruiken.

  • Een eenvoudige truc is om het toetsenbord ondersteboven te draaien en op de achterkant te tikken. Je zult zien hoeveel vuil er dan vanaf komt.
  • Ook zijn er borstels die gemaakt zijn om tussen de toetsen schoon te maken. Maar als je er geen hebt, kun je ook een stuk papier gebruiken en dat opvouwen.

4. Raamkozijnen en schuifdeuren

Deur- en raamkozijnen behoren tot de moeilijkste hoeken om schoon te maken. Veel vuil heeft de neiging zich daar op te hopen, maar het is bijna onmogelijk om ze te vegen of te dweilen.

Bovendien hebben stofzuigers vaak erg grote zuigmonden om deze plekken op te zuigen. Daarom is er een creatieve truc om mondstukken te maken die op deze plekken passen.

Je hebt alleen het karton van een papierrol nodig. Vorm met je handen het ene uiteinde naar de grootte van de ruimte die je wilt opzuigen. Aan het andere uiteinde hoef je het alleen maar door het gewone mondstuk te halen.

5. Jaloezieën

Jaloezieën hopen veel stof op. Ze zijn echter moeilijk schoon te maken omdat ze delicaat zijn en het vervelend is om elk van de lamellen te nemen om het stof te verwijderen. Een geweldige truc is om een grilltang te nemen en om elk uiteinde een vochtige doek te wikkelen. Die kun je dan over elke lamel halen en het stof snel en effectief verwijderen.

6. De oven en afzuigkap

Omdat in de keuken vettig voedsel wordt bereid, komt het vaak voor dat na verloop van tijd alles een laagje plakkerig vuil ophoopt. Omdat dit een olieachtige substantie is, zul je merken dat dit vuil niet goed verwijdert met water.

Je kunt een vetverwijderaar, afwasmiddel of alcohol gebruiken om vet uit de afzuigkap te verwijderen. Vergeet niet dat ze meestal verwijderbare filters hebben die apart gewassen kunnen worden.

In het geval van de oven kun je, omdat die in contact komt met voedsel, het beste een natuurlijk mengsel gebruiken dat zuiveringszout, citroen en azijn bevat. Dit zijn stoffen met antibacteriële en ontvettende eigenschappen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
White Stone, The Trendy Product for Home Cleaning

7. Hoeken in de douches

Citroen en zuiveringszout
De combinatie van zuiveringszout en citroen is een klassieker voor huishoudelijke reiniging. Vooral in moeilijke ruimtes.

De hoeken van de douche zitten meestal na verloop van tijd vol met zeep, roest, vocht, kalk en schimmel. Daarom is het belangrijk om er een vloeistof in te doen om het vuil te helpen verwijderen voordat het gaat plakken en moeilijker te verwijderen wordt.

Net als bij de oven is een uitstekend recept om citroen en zuiveringszout te gebruiken. Als de ruimte erg klein is, kun je jezelf helpen met een reinigingsdoekje.

Waarom je deze hoekjes niet over het hoofd moet zien

Een gids van het Ministerie van Volksgezondheid van de regering van Chili (Spaanse link) wijst erop dat er in huis een groot risico kan bestaan op overdracht van infecties. Er zijn micro-organismen die enkele maanden overleven.

In die zin kan het laten ophopen van vuil in de hoeken van het huis een broedplaats worden voor micro-organismen die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Een plek vol stof kan de ideale plaats zijn voor huisstofmijt om zich te ontwikkelen. Daarnaast kunnen zich in vochtige en vuile ruimtes ziekteverwekkende schimmels ontwikkelen.

Hoewel er apparaten en meubels zijn die erg zwaar zijn om te verplaatsen tijdens een routine schoonmaakbeurt, is het belangrijk om deze meubels minstens twee keer per jaar te verplaatsen om eronder schoon te maken. Veel vuil heeft de neiging zich in deze ruimtes op te hopen en blijft onopgemerkt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.