6 manieren om je huis schoon te maken met uien

Wist je dat je je huis kunt schoonmaken met uien? In feite hebben uien veel populaire toepassingen ver buiten de keuken. Leer er alles over in dit artikel!
6 manieren om je huis schoon te maken met uien

Geschreven door Fernando Clementin

Laatste update: 06 november, 2022

Er zijn voedingsmiddelen en kookingrediënten die beroemd zijn om hun reinigende eigenschappen. Denk aan voedingsmiddelen als citroen, zout, en olijfolie, en ook aan middelen als zuiveringszout. Wist je echter dat je uien kunt gebruiken om je huis schoon te maken?

Je hebt dit voedingsmiddel waarschijnlijk bij de hand in huis en voegt het waarschijnlijk toe aan veel gerechten. Waarschijnlijk heb je er echter nog niet aan gedacht om het als schoonmaakmiddel te gebruiken. Vandaag stellen we je graag zes manieren voor om je huis schoon te maken met uien.

6 manieren om je huis schoon te maken met uien

Hoewel het gebruikelijk is om te klagen dat uien ons aan het huilen maken als we ze snijden, is dit een heel kostbare groente omdat het nut ervan veel verder reikt dan de keuken.

Allereerst zijn uien een basisingrediënt in veel recepten. Het is ook bewezen dat het een voedingsmiddel met geneeskrachtige eigenschappen is, zodat uien in verschillende huismiddeltjes kunnen worden opgenomen. Daarom zijn er mensen die geloven dat de consumptie van uien verschillende interessante gezondheidsvoordelen biedt binnen de context van een evenwichtige, gezonde voeding.

Een van de minder bekende toepassingen van dit voedingsmiddel is echter dat uien gebruikt kunnen worden bij het schoonmaken en andere huishoudelijke klusjes. Hieronder beschrijven we de beste manieren om je huis met uien schoon te maken volgens het volksgeloof (denk: de huismiddeltjes van je grootmoeder!).

1. Maak pannen, potten en grills schoon met uien

De eerste manier om met uien schoon te maken die we willen uitleggen heeft te maken met het verwijderen van vuil uit potten en pannen. Dus, hoe kun je dat doen?

Het is gemakkelijk:

 • Veeg eerst een halve ui over de hele pot of pan waar etensresten of vuil aan vastgeplakt zit.
 • Doe er dan warm water bij en laat het een paar minuten weken zodat de ui kan inwerken.
 • Daarna hoef je hem alleen nog maar af te wassen zoals je gewoonlijk doet en je hebt een glanzende pot of pan in een paar minuten!

Ditzelfde principe kun je toepassen op grills. Als je een barbecue hebt gehad en merkt dat er vleesresten aan het rooster vastzitten als je het weer gaat gebruiken, kun je ui op dezelfde manier gebruiken om ze zonder problemen te verwijderen. Maar waarom geloven sommige mensen dat uien goed zijn om vet te verwijderen?

Zoals veel traditionele remedies is de oorsprong van dit geloof niet erg duidelijk, maar het zou verband kunnen houden met de antimicrobiële eigenschappen (Engelse link) van deze bol. Deze eigenschap kan dus werken om de bacteriën die in pannen, potten en grills aanwezig zijn te elimineren en zo helpen ze schoon te maken.

We weten dat je ook graag zult lezen:
10 dingen in je huis die je niet genoeg schoonmaakt

2. Weerhoud insecten met uien

Hoewel dit niet echt een schoonmaakmethode is, is het wel een van de populairste toepassingen van uien buiten de keuken. Volgens het volksgeloof is de sterke geur van uien nuttig om muggen, mieren en andere insecten weg te houden.

In feite maken sommige bestanddelen zelfs deel uit van sommige insectenwerende middelen, zoals sommige studies (Engelse link) aantonen.

Om uien als insectenwerend middel te gebruiken, heb je twee mogelijkheden:

 • Eerst kun je de ui fijnhakken en direct op de weg leggen die gebruikt wordt door de insecten die je wilt afschrikken.
 • Ten tweede kun je een ui raspen en in heet water laten wellen. Bewaar de volgende dag het vocht en doe het in een spuitbus om het aan te brengen op de plaatsen die je nodig hebt om insecten af te weren.

3. Verwijder vlekken uit kleren met uien

Uien om je huis schoon te maken

Veel mensen vragen zich af hoe ze zweetvlekken uit kleren kunnen verwijderen. Volgens sommigen kunnen uien bij dit probleem helpen.

Net als waterstofperoxide, gelooft men dat uien het vermogen hebben om in de stoffen van kleding door te dringen zonder ze aan te tasten. Dit kan komen door hun antimicrobiële eigenschappen.

Hier zie je hoe:

 • Rasp gewoon een stukje ui en breng het direct op de vlek aan.
 • Ga dan, nadat je het ongeveer 10 minuten hebt laten inwerken, over tot de machinewas zoals je gewoonlijk doet. Deze stap is heel belangrijk om de uiengeur te elimineren.

4. Elimineer roest

Als je roestige gereedschappen, scharen, stoelen, sieraden of messen hebt, zal deze tip om je huis met uien schoon te maken van groot nut zijn. Wist je dat men gelooft dat dit voedsel je kan helpen roestdeeltjes van het oppervlak van deze elementen te verwijderen?

 • Je hoeft alleen maar een ui doormidden te snijden en ermee over het voorwerp te gaan dat je wilt restaureren.
 • Smeer het daarna in met wat vet en wrijf als laatste stap met een doek over het voorwerp om het helemaal schoon te maken.

5. Weg met een nieuwe verflucht

Moeder en zoon aan het schilderen

Als je onlangs een kamer of je hele huis geschilderd hebt, is de kans groot dat de verfgeur je te pakken krijgt. Ook hier kunnen uien te hulp schieten! Ze kunnen je helpen om gemakkelijk van deze geur af te komen.

Hoe doe je dat?

 • Doe eerst warm water in een kom en doop er een paar uienplakjes in.
 • Laat het dan een nacht in de kamer staan met de deuren en ramen gesloten.
 • Tenslotte zul je de volgende ochtend merken dat de onaangename geur verdwenen is!

6. Maak je huis schoon met uien: Verwijder vuil van een afzuigventilator

Ongetwijfeld zijn afzuigkappen een van de moeilijkste elementen om schoon te maken. De afzuigkap kan immers een echt struikelblok zijn, tenzij je deze eenvoudige populaire truc kent.

 • Neem eerst een halve ui en combineer die met zuiveringszout en water.
 • Breng het dan op de ventilator aan. Laat het een paar minuten zitten.
 • Veeg tenslotte af met een vochtige doek om de resten te verwijderen.

Het is mogelijk dat de antimicrobiële eigenschappen van ui in combinatie met de antibacteriële werking (Engelse link) van zuiveringszout helpen om het vet te verwijderen en de afzuigkap te ontsmetten.

Aanbevelingen om je huis schoon te maken met uien

Met deze aanbevelingen heb je een nieuwe bondgenoot gevonden als het gaat om het ontsmetten en schoonmaken van je huis. Zoals je gezien hebt, is je huis schoonmaken met uien niet alleen mogelijk; er zijn veel manieren om het te doen. Het beste is dat ze allemaal gezond en milieuvriendelijk zijn.

Bedenk echter dat dit trucs zijn die aan de populaire cultuur ontleend zijn, dus het is mogelijk dat ze niet zo effectief zijn als een gespecialiseerd product. In die zin kan het zijn dat je harder en langer moet schrobben om het gewenste resultaat te krijgen. Maar ze kunnen je wel uit de nood helpen als je geen specifiek schoonmaakmiddel voorhanden hebt. Je weet maar nooit!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.