De kenmerken van lineaire keukens en enkele tips

Lineaire keukens hebben aan populariteit gewonnen, samen met de minimalistische stijl. In het artikel van vandaag vind je enkele tips over hoe je dit unieke en praktische ontwerp kunt benaderen.
De kenmerken van lineaire keukens en enkele tips

Laatste update: 09 augustus, 2022

Lineaire keukens passen bij een minimalistische inrichtingsstijl en zijn het perfecte voorbeeld van hoe je het beste uit een kleine ruimte kunt halen. Het belangrijkste doel hier is om alle belangrijke elementen in een rechte lijn te organiseren, op een enkele muur.

Inderdaad, het bovenstaande idee lijkt op het eerste gezicht een beetje saai, maar dit soort keuken is er in een grote verscheidenheid aan stijlen. Er zijn echter veel voordelen aan dit soort keuken, zoals:

Manieren om het beste uit een keukenruimte te halen

Decoratiestijl is een veelvoorkomende overweging bij het verbouwen van een huis. Zoals je waarschijnlijk al weet, is de keuken de plaats waar meer actie is, vooral voor degenen die graag koken.

Lineaire keukens zijn geweldig omdat ze, in tegenstelling tot andere plattegronden, slechts een paar meter van een kamer in beslag nemen. Je kunt er een installeren in slechts drie tot vier meter, de standaard voor het groeperen van de belangrijkste elementen:

 • koelkast
 • gootsteen
 • oven
 • fornuis
 • vaatwasser

Zoals je kunt zien, is het de perfecte keuze voor appartementen waar de ruimte beperkt of open is. Wat de reden ook is, lineaire keukens doen nooit afbreuk aan comfort en zijn een geweldige oplossing voor functionaliteit en snelle toegang.

Tips en ideeën voor lineaire keukens

Je hoeft geen binnenhuisarchitect in te huren om je eigen lineaire keuken te creëren. Gelukkig zet dit alternatief in op een simplistische en discrete stijl. Je hoeft dus alleen maar rekening te houden met een aantal basiszaken. De belangrijkste zijn de volgende.

Neutrale tinten aanhouden

We hebben al benadrukt dat lineaire keukens alle elementen groeperen in een beperkte ruimte. Probeer daarom neutrale kleuren te gebruiken om te voorkomen dat een ruimte die op zich al beladen is, overbelast raakt.

De meest gebruikte kleuren in dit soort keukens zijn wit en grijs. De mogelijke combinaties zijn talrijk, dankzij de tonale variaties. Een subtiel afgestemde kleur zwart is ook een interessante optie in een open ruimte.

Zet in op accessoires van andere kleuren als je afwisseling wilt, maar houd ze in het neutrale kleurenspectrum. Keukengerei in bruin of crème is bijvoorbeeld een goede manier om de monotonie van het hoofdontwerp te doorbreken.

Een opgeruimde keuken

Installeer (hoge) kasten

Deze truc is nuttig als je ruimte te klein is, omdat het gevoel van hoogte het zal tegengaan. De hoogte wordt het middelpunt en verbergt de beperkingen van de ruimte.

Je kunt dit bereiken door horizontale lijnen te gebruiken. De ruimte is beperkt, dus kies voor meubels en kasten met verschillende opbergmogelijkheden.

Kies voor een futuristisch ontwerp in lineaire keukens

Trends veranderen voortdurend, maar de futuristische afwerking is hier om te blijven. Je kunt deze bijzondere stijl in de keuken bereiken met metaalkleurige en metalen details.

Metalen afwerkingen zijn de nieuwste trend in alle soorten keukens en je vindt ze terug in keukengerei, keukengerei en andere elementen. Overlaad de ruimte echter niet met metaal.

Besteed aandacht aan verlichting

Het installeren van hoge kasten is niet de enige manier om ruimtebeperkingen in rechtlijnige keukens te overwinnen. Je kunt dit ook doen door middel van verlichting, zowel natuurlijk als kunstmatig.

Het natuurlijke licht is van grote waarde bij het koken overdag en het kunstlicht komt natuurlijk van pas nadat de zon onder is gegaan. Besteed aandacht aan het volgende:

 • Installeer lichtpanelen in horizontale zones (om het gevoel van ruimtelijkheid over te brengen)
 • Speel met tonale spectrums (LED-lampen zijn hier het beste voor)
 • Installeer spots in de plint of bij de vloer om een zwevende look te creëren.
 • Plaats kleine, zachte lampen in drukke ruimtes om de aandacht weg te nemen

Houd in gedachten dat de lichtarmatuur die je kiest functioneel moet zijn voor het koken, en niet alleen esthetische overwegingen. Dit is belangrijk omdat veel verbouwingsprojecten ten onrechte verlichtingssystemen gebruiken die niet nuttig zijn bij het koken.

Volg een ononderbroken lijn in een lineaire keuken

Lineaire keukens krijgen hun naam niet alleen omdat ze een enkele keukenwand bezetten. Ze worden ook gekenmerkt door hun ononderbroken lijnen waar elk element is verbonden met een ander. Dit zorgt voor harmonie en evenwicht.

Hoe doe je dat? Het is eigenlijk heel eenvoudig, schik de keukenelementen gewoon zo dat je een rechte lijn volgt van begin tot eind. Je kunt natuurlijk creatief zijn, maar zorg ervoor dat er een lijn is die minstens 3 tot 4 meter lang is.

Houd rekening met de lijnen van de kasten, koelkast, magnetron, en spoelbak. Alles moet deel uitmaken van een geheel. Je wilt de elementen niet willekeurig installeren.

Gebruik lades zonder handgrepen

Om de minimalistische stijl te maximaliseren en een vloeiende esthetiek te bereiken, kunt je overwegen om lades zonder handgrepen te installeren. Zo blijft het lineaire gevoel behouden en wordt de keuken discreter aan de voorkant.

Probeer eenvoudige handgrepen te gebruiken als je ze toch moet gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan handgrepen waarmee je snel bij de binnenkant van de lade kunt, maar die tegelijkertijd het systeem verbergen. Er zijn veel opties op de markt, dus je hoeft er geen fortuin aan uit te geven.

Verander de stijl met behulp van een eiland

Het installeren van een eiland naast je lineaire keuken is eigenlijk een beetje valsspelen. Het hele punt van dit soort keuken is immers om het hele kookproces uit te voeren tegen slechts één muur. Toch is het een goede optie als je veel ruimte over hebt. Het is opvallend in open ruimtes.

Eilanden zijn een grote hulp en voegen extra werkruimte toe om te koken. Je weet misschien al dat bepaalde recepten of een groot aantal eters meer ruimte nodig hebben. Probeer het echter wel af te stemmen op het lineaire concept.

Houd rekening met de verdeling van de elementen in lineaire keukens

Je mag esthetiek niet belangrijker maken dan functionaliteit als het gaat om het organiseren van keukenaccessoires. Ze moeten inderdaad ook passen in een minimalistische lineaire stijl, maar ze moeten ook functioneel zijn tijdens het kookproces en een vloeiende beweging mogelijk maken.

Wees echter voorzichtig met bepaalde combinaties. Plaats de kookplaat bijvoorbeeld nooit in de buurt van de koelkast. Het contrast tussen warm en koud is voor geen van beide apparaten goed.

Een strakke, minimalistische keuken

Lineaire keukens lossen functionele problemen op

De bovenstaande tips zijn essentieel bij het creëren van een lineaire keuken. Houd tot slot het volgende in gedachten als aanvulling hierop:

 • Houd een minimale afstand van een meter tussen iedere keukenmodule.
 • Gebruik een kleinere afzuigkap of een verborgen afzuigkap als je er een gaat installeren.
 • Verdeel de spullen volgens de manier waarop je kookt.
 • Bespaar niet op de kosten als je denkt dat een bepaalde aanpassing een verschil zal maken.
 • Probeer de stijl van de keuken (kleuren, vormen en ontwerp) af te stemmen op andere plaatsen in het huis.
 • Overweeg om een klaptafel of een krukje ter ondersteuning bij de hand te hebben.

Wat professioneel advies over hoe je het meeste uit je ruimte kunt halen of welk soort aanrechtblad je moet gebruiken, kan een groot verschil maken. Wees in dit opzicht niet bang om je te wenden tot een expert in lineaire keukens die je een handje kan helpen bij het verbouwen en het benutten van wat je al hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Felip Guiñón, S. Diseño de interiores. Rediseño y reforma de una cocina. 2018
 • Montes, E., Lloret, I., & López, M. Diseño y gestión de cocinas. Manual de higiene alimentaria aplicada al sector de la restauración. 2009.
 • Ventura, A. T., & González, S. C. Ideas prácticas en decoración. Lexus Editores, Lima (Perú). 2006.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.