De hersenen van je kind stimuleren: 12 manieren
Wat bedoelen we als we het over de gezondheid van de hersenen hebben? Nou, het helpt je kind simpelweg om emotionele en ontwikkelingsstadia te bereiken die voor zijn of haar leeftijd geschikt zijn. Hiervoor is het belangrijk om de gezondheid van de hersenen van je kind te stimuleren.
“De ervaringen en prikkels die de hersenen in de eerste levensfasen ontvangen, bepalen de vorming van biologische paden die niet alleen het leren en het gedrag beïnvloeden, maar ook je algemene gezondheid voor je hele leven”, zegt Vladimir Muñoz, kinderarts van de National University.
Op basis van bovenstaande informatie kunnen we afleiden dat een goede gezondheid van de hersenen essentieel is voor je kind om sociale vaardigheden te leren en goed op de vereisten van schoolwerk te reageren. In dit artikel zullen we daarom enkele ideeën presenteren om de gezondheid van de hersenen van je kind te stimuleren.
Hoe de gezondheid van de hersenen van je kind te stimuleren
Fysieke activiteit is voor een goede hersenontwikkeling essentieel. Om de hersenen te stimuleren, raden we aan om ‘neurobics’ te doen, ook wel bekend als hersenaerobics of hersentraining.
Het is in de basis een reeks oefeningen waarmee je door zowel fysieke als mentale activiteiten aan beide kanten van je hersenen kunt werken. Zoals je hieronder zult zien, raden we fysieke en mentale oefeningen aan die het creëren van neurale verbindingen in de hersenen bevorderen.
1. Teken parallel
Vraag je kind om twee potloden te pakken, één in elke hand. Leg een groot vel papier voor hem neer, of twee vellen als je geen grote hebt. Nu is het tijd om aan het werk te gaan: het idee is dat je kind tegelijkertijd met beide handen moet tekenen.
Je kind moet verschillende bewegingen proberen te maken: op en neer, rond, etc. Deze eenvoudige (en leuke) oefening bevordert fijne motoriek (Spaanse link) en schrijven.
2. Kruiswaarts kruipen
Laten we even doen alsof we baby’s zijn en gaan kruipen! Het doel van dit spel is om de coördinatie te verbeteren en door middel van visie en kinesthetisch leren de hersenen te activeren.
Om dit spel te spelen, moet je kind tegelijkertijd zijn tegenovergestelde arm en been bewegen om vooruit te komen, kruipend als een baby. Zodra je kind het ritme te pakken heeft, kun je variaties proberen en de andere zintuigen erbij betrekken. Speel bijvoorbeeld een liedje af om vooruit te gaan en pauzeer het liedje wanneer hij moet stoppen.
3. Geheugenoefeningen
Stimuleer het geheugen van je kind met herhalingsactiviteiten en spelletjes. Geheugenspellen zijn erg leuk om als gezin te spelen, en ze helpen kinderen ook om aan denkgebieden die ze niet vaak oefenen te werken.
Misschien ook interessant om te lezen:
De 5 beste geheugenoefeningen
4. Puzzels
Puzzelen betekent dat kinderen uit kleine stukjes een compleet plaatje moeten maken, wat logische en concentratievaardigheden bevordert. Blijf het aantal stukjes verhogen naarmate je kind zich verbetert, en onthoud dat de door de speelgoedfabrikant aanbevolen leeftijden slechts suggesties zijn.
5. Sudoku
Oudere kinderen kunnen sudoku-puzzels maken, in eerste instantie met hulp. Deze oefeningen zijn namelijk heel goed voor het bevorderen van concentratie, logisch denken en aandacht.
6. Schilderen
Schilderen bevordert creativiteit en drukt emoties uit. Lees je kind een boek voor en vraag hem daarna om te schilderen of een plaatje te tekenen over wat je hebt gelezen. Op deze manier help je hem zijn creativiteit te gebruiken, geheugen te trainen, begrijpend te lezen en emoties te uiten.
7. Muzikale activiteiten
Een instrument leren bespelen is namelijk een geweldige activiteit om de gezondheid van de hersenen van je kind te stimuleren. Pianospelen vereist bijvoorbeeld dat je weet welke noten je leest, hoe je ze ontcijfert en naar handbewegingen vertaalt, die goed gecoördineerd moeten zijn om de melodie goed te laten klinken.
8. Speel met boetseerklei
Boetseerklei is een uitstekende optie om fijne motoriek te stimuleren, terwijl het ook aan de hand-oogcoördinatie werkt. Je kunt met je kind spelen om allerlei soorten dieren te maken en het spel zelfs in verband brengen met een verhaal dat je hebt gelezen, om ook aan begrijpend lezen te werken en het verhaal na te spelen.
Andere tips om stimulatie van de hersenen te bereiken
Sport en sociale vaardigheden zijn basisaspecten van de gezondheid van de hersenen van kinderen. Mentale training is niet de enige manier om de gezondheid van de hersenen van je kind te stimuleren. In feite is het uiterst belangrijk dat je:
- Met je kinderen praat, zelfs als ze net geboren zijn: als je je kind vanaf jonge leeftijd aan taal blootstelt, dan kan hij begripsvermogen ontwikkelen en tegelijkertijd zijn moedertaal en de culturele componenten ervan internaliseren.
- Stel ze niet aan langdurige stress bloot: het is aangetoond dat blootstelling van kinderen aan langdurige stress hun cognitieve ontwikkeling kan beïnvloeden.
- Lees je kinderen voor: net als met ze praten, is voorlezen een fundamentele activiteit om sociale vaardigheden en taalontwikkeling te stimuleren.
- Kijk naar je kinderen: visueel contact helpt hen namelijk om emotionele relaties te ontwikkelen en sociaal gedrag te leren.
- Knuffel je kinderen: fysiek contact is voor sociale en emotionele ontwikkeling essentieel.
- Promoot de liefde voor sport bij je kinderen: openluchtactiviteiten helpen je kinderen namelijk om aan hun emoties, motorische vaardigheden en sociale vaardigheden te werken.
Als je de gezondheid van de hersenen van je kind wilt stimuleren, praat dan met een specialist. Deze zal dan zeker andere opties kunnen aanbevelen om aan de mentale vermogens van je kleintje te werken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Riofrío Archuleta, M. C. (2013). El uso de gimnasia cerebral como estrategia de movimiento en el aula para mejorar la atención y concentración en clases de niños de tres años Un estudio de caso (Bachelor’s thesis, Quito, 2013). http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/2196
- MERCHÁN, A. L. H. (2014). El arte infantil como herramienta pedagógica de motricidad fina en niños y niñas de cinco años(Doctoral dissertation, UNIVERSIDAD DEL TOLIMA). https://core.ac.uk/reader/51068290
- VEGA, T., & MARIBEL, J. (2017). MEJORAR EL APRENDIZAJE A TRAVÉS DE LA GIMNASIA CEREBRAL EN NIÑOS Y NIÑAS DE 4 AÑOS DE EDAD. GUÍA DE ACTIVIDADES PARA LA MEMORIA, DIRIGIDO A DOCENTES DEL CENTRO INFANTIL” MAMÁ YOLI”, UBICADO EN COOPERATIVA PABLO ARTURO SUÁREZ, SECTOR ATUCUCHO, DISTRITO METROPOLITANO DE QUITO, PERÍODO ACADÉMICO 2017 (Bachelor’s thesis). https://dspace.cordillera.edu.ec/handle/123456789/3142
- Villavicencio Becerra, G. (2018). Los Juegos De Rompecabezas Y Su Influencia En El desarrollo Del Razonamiento Lógico De Los estudiantes Del Nivel Primario, De La Institución educativa N° 16104 De San Francisco, Colasay, Jaén. http://repositorio.ucv.edu.pe/handle/20.500.12692/33363
- Soria-Urios, G., Duque, P., & García-Moreno, J. M. (2011). Música y cerebro (II): evidencias cerebrales del entrenamiento musical. Neurología, 53(12), 739-746. https://www.researchgate.net/publication/331129295_Musica_y_cerebro_II_evidencias_cerebrales_del_entrenamiento_musical