De helende werking van gember

Wist je dat gember niet enkel de spijsvertering stimuleert, maar ook gebruikt kan worden om pijnlijke menstruatiekrampen te verlichten? Gember is een fantastische bron van vitamine C, het verzacht eveneens migraine en bevordert de bloedcirculatie.
De helende werking van gember

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ben jij bekend met de werking van gember? Het is niet alleen heerlijk, maar ook nog eens heel gezond.

Gember is een plant die groeit in tropische gebieden en die behoort tot de familie van de knollen. De gemberwortel die je koopt in de supermarkt of in de winkel om de hoek komt meestal uit Peru of China.

Het is een graag gezien kruid in de meeste keukens dankzij het heerlijk aroma en de licht pittige smaak, afkomstig van gingerol in de plant.

Gember wordt niet enkel gebruikt om zijn lekkere smaak, maar ook omdat de plant onnoemelijk veel medicinale eigenschappen heeft. Veel wetenschappelijke studies hebben reeds aangetoond dat gember inderdaad een helend effect heeft.

De plant werd hierdoor steeds populairder en alsmaar meer gebruikt in de verschillende keukens over de hele wereld. Bovendien kent gember zo veel toepassingen en kan het niet alleen gebruikt worden om thee te bereiden of gerechten te kruiden, maar ook om olie en zelfs smoothies op smaak te brengen.

Heb je een drukke periode voor de boeg en niet veel tijd om te koken? Gemberpoeder is ook als voedingssupplement verkrijgbaar in capsules.

Ken jij alle ongelooflijke voordelen van de helende werking van gember? Dit artikel zet alle gezondheidsvoordelen op een rij, zodat ook jij vanaf nu weet waarom je het beste regelmatig gember aan je menu toevoegt.

De helende werking van gember

Gember stimuleert de spijsvertering

Platte buik

De bekendste eigenschap van gember is ongetwijfeld dat het een goede spijsvertering bevordert. Het is in staat ontsteking in het lichaam te verminderen, waardoor het een onmisbaar kruid in de keuken is als je maagklachten op een natuurlijke manier wil aanpakken.

Gember is verder eveneens in staat om:

  • misselijkheid en duizeligheid te verlichten
  • ontsteking ter hoogte van de maag aan te pakken
  • irritatie van het spijsverteringskanaal te verminderen
  • een opgeblazen gevoel en lucht in de darmen te bestrijden
  • bovendien wordt de pancreas gestimuleerd om enzymen te produceren die de opname van voedingsstoffen vergemakkelijken

Gember levert antioxidanten aan

Antioxidanten zijn nuttige elementen die de vrije radicalen, verantwoordelijk voor celbeschadiging in het lichaam, aanpakken en vernietigen. Opstapeling van vrije radicalen leidt in vele gevallen tot het ontstaan van kanker en andere ernstige gezondheidsaandoeningen.

De gemberwortel is rijk aan antioxidanten, waardoor het tegelijkertijd een lekker en fantastisch voedingsmiddel is dat kan worden ingezet tegen celveroudering en tal van verschillende gezondheidsproblemen.

Gember bestrijdt griep en verkoudheid

Gember tegen verkoudheid

Gember is een fantastische bondgenoot tijdens de winter als je griep en verkoudheid op natuurlijke wijze uit het huis wil houden.

De ontstekingsremmende eigenschap van dit kruid helpt om irritatie van de luchtwegen te voorkomen. Warm gembersap drinken zorgt er bovendien voor dat slijm en andere schadelijke stoffen makkelijk kunnen worden opgehoest.

Gember bevordert de bloedsomloop

Als je regelmatig gember in je recepten verwerkt, dan heeft dit eveneens een positief effect op de slechte cholesterol in de bloedbaan, waardoor aders minder snel verstopt raken. Deze eigenschap maakt gember ook heel geschikt om hart- en vaatziekten te bestrijden en de bloedsomloop gezond te houden.

Gebruik gember echter met mate en raadpleeg eerst je arts als je dit kruid graag wil gebruiken om hartaandoeningen te genezen. De combinatie met sommige geneesmiddelen wordt namelijk afgeraden.

Jouw arts kan je hierover alle nuttige informatie bezorgen.

Gember verlicht gewrichtspijn

Regelmatig gember eten zorgt ervoor dat ontsteking minder snel de kans krijgt de kop op te steken in het lichaam.

Hierdoor kan je gewrichtspijn, veroorzaakt door artritis, ook op een natuurlijke manier verlichten zonder dat je hoeft te grijpen naar dure medicijnen die bijkomend heel wat maagklachten kunnen veroorzaken.

Niet enkel ontsteking wordt aangepakt, maar gember heeft ook bewezen door zijn antispasmodische werking dat het spierkrampen en menstruatiepijn kan verlichten.

Gember tegen migraine

Hoofdpijn verhelpen met gember

Migraine ontstaat als de productie van prostaglandines ervoor zorgt dat de bloedvaatjes in de hersenen te strak gaan samentrekken. Hierdoor ontstaat zwelling van het hersenweefsel en een verhoogde bloeddruk, die beide aanleiding geven tot het typische ziektegevoel en zware hoofdpijn, eigen aan een migraineaanval.

Gember is in staat de werking van deze prostaglandines te beperken. Voedseldeskundigen raden het eten van een beetje gember aan als je een aanval van migraine voelt aankomen.

Gember vermindert ontsteking

Hierboven kon je reeds lezen dat de gemberwortel gingerol bevat. Het is een ontstekingsremmende stof die tegen heel wat gezondheidsaandoeningen kan worden ingezet.

Deze eigenschap van gember is een van de meest bestudeerde en gezondheidsexperts overal ter wereld ontdekten dat gember perfect kan worden ingezet tegen chronische aandoeningen zoals artritis en colitis.

Gember kan de symptomen van diabetes verlichten

Gemalen gember

Als je regelmatig gember gebruikt in de keuken, dan kan je hierdoor ook zonder medicijnen te nemen de suiker in het bloed met dertig procent verlagen. Ook werd ontdekt dat gember de insulineproductie met tien procent kan verhogen bij type 2 diabetespatiënten.

Vraag raad aan je arts als je graag je reguliere medicijnen tegen diabetes met gember wilt combineren.

Gember kan kanker helpen voorkomen

De talrijke bioactieve stoffen, antioxidanten, vitaminen en mineralen die men aantreft in gember hebben een helende invloed op ons lichaam en verlichten hierdoor de druk op het immuunsysteem.

Het lichaam slaagt er beter in kankercellen te verwijderen nog voor die enige schade in het lichaam kunnen aanrichten. Heel wat onderzoek toonde aan dat het gebruik van gember helpt tegen eierstok- en borstkanker en prostaatkanker.

Ben je al overtuigd van de geweldige werking van gember? Denk er echter aan altijd matig te zijn en ook het gebruik van gember in de keuken niet te overdrijven, zodat geen bijverschijnselen kunnen optreden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.