De gezondheidsvoordelen van handlettering

Handlettering is een geweldige hobby voor decoratie, maar is ook een anti-stresstherapie. Iedereen kan het en een aantal mensen verdienen er zelfs geld mee!
De gezondheidsvoordelen van handlettering

Laatste update: 02 november, 2022

Heb je weleens van handlettering en van de gezondheidsvoordelen ervan gehoord? Dit is de kunst van het tekenen van letters, in plaats van ze als symbolen te gebruiken om mee te communiceren. Je gelooft het misschien niet, maar het is eigenlijk heel therapeutisch. Nee, het is niet hetzelfde als kalligrafie.

Iedereen kan er in uitblinken, het enige wat je moet doen is enkele basisregels van handvaardigheid te volgen, zoals vaker schrijven. Er zijn bovendien geen dure materialen voor nodig, je hebt alleen voldoende motivatie nodig om aan de slag te gaan. Je zult zien hoe je door oefening al snel een expert wordt, want het is cruciaal om de techniek te leren.

Handlettering gaat over het er mooi uit laten zien van woorden en mensen gebruiken het tegenwoordig overal. Er zijn verschillende gezondheidsvoordelen aan handlettering toegeschreven, zoals bijvoorbeeld anti-stresstherapie. Laten we er eens naar gaan kijken!

De gezondheidsvoordelen van handlettering

Velen geloven dat het niet de moeite waard is om tijd te investeren in het onder de knie krijgen van de kunst van handlettering. De waarheid is echter dat de gezondheidsvoordelen en andere voordelen van handlettering variëren van het verlagen van stressniveaus tot het genereren van extra inkomsten.

1. Handlettering verbetert de creativiteit

Vrouw met een schrift en pen

De hersenen worden gedwongen om beslissingen te nemen bij het uitvoeren van deze techniek. Denk hierbij aan welk lettertype en welke kleuren te gebruiken, en hoe de beoogde compositie er uiteindelijk uit zal zien. Het is ideaal om iemands creatieve proces te verbeteren, want schoonheid is het resultaat.

2. Je kunt er geld mee verdienen

Met handlettering kun je tegenwoordig geld verdienen, zeker als je er talent voor hebt. De mogelijkheden variëren van het openen van een online winkel om je diensten aan te bieden tot het maken van op maat gemaakte producten. Dit soort kunst trekt veel aandacht, geloof het of niet!

3. Het is therapeutisch

Volgens een studie gepubliceerd door de Amerikaanse National Library of Medicine (Engelse link), kan kalligrafie mensen met een hoge mate van stress ontspannen, tot het punt dat het met de effecten van meditatie vergelijkbaar is.

Zoals je kunt zien, is handlettering op zich al een ontspannende bezigheid. Geen wonder dat video’s van deze activiteit viraal gaan op sociale netwerken. Dit komt omdat ze een gevoel van plezier en rust uitstralen en zelfs de wens om het uit te proberen oproepen.

4. Je leert iets nieuws

De mensen van APeL (Spaanse link) suggereren dat het leren van iets nieuws sociale voordelen heeft. Dit komt omdat het een manier is om een algemene cultuur te verwerven en mensen met dezelfde interesses te ontmoeten. Het heeft bovendien ook voordelen op fysiek niveau, omdat het het taalcentrum in de hersenen vergroot.

5. Je deelt iets positiefs

Je weet als je begint te oefenen nooit welke impact de woorden die in kunst zijn veranderd op andere mensen kunnen hebben. Velen die deze techniek al beheersen delen motiverende zinnen op sociale media. Het lijkt dus een positieve invloed op de wereld om je heen te hebben. Dat is nogal een impact!

6. Handlettering stimuleert motorische vaardigheden

Een van de gezondheidsvoordelen van handlettering is dat het je motoriek verbetert, evenals je handcoördinatie. Je moet de techniek wel onder de knie hebben. Dit, in combinatie met de andere hierboven genoemde factoren, zal je helpen om er steeds beter in te worden en ongelooflijke resultaten te behalen.

Weet dus dat dit proces doorzettingsvermogen vereist, vooral voor beginners. De beweging van de pols is essentieel, maar laat je niet ontmoedigen. Iedereen kan het leren.

Hoe moet je het doen?

Misschien wil je om te beginnen een beetje kalligrafie oefenen, omdat het je zal helpen om je hand los te maken om de beweging te leren die nodig is om letters te tekenen. Je moet de streken en de kenmerken van elke letter beheersen, afhankelijk van de tools die je gebruikt. De benodigde materialen zijn onder andere:

 • Kalligrafiemarker met penseelpunt.
 • Zacht grafietpotlood.
 • Gum.
 • Speciaal papier voor dit doel.
 • Liniaal.
 • Kladblok.

Je zult zien hoe je vervolgens nieuwe materialen kunt toevoegen, zoals gekleurde stiften, markeerstiften, kleurpotloden en alles waarvan je denkt dat het je werk na een tijdje zal perfectioneren. Wees niet bang voor een blanco pagina, begin gewoon met schrijven en stop niet totdat je behendigheid hebt bereikt.

Enkele van de basisbewegingen

 • Voer diagonale en rechte, dunne opwaartse en neerwaartse bewegingen uit. Door tussen dun en dik te variëren, kun je de letters B, D, L, P en dergelijke maken.
 • De beweging moet dun zijn bij het naar beneden gaan. De beweging moet dik zijn wanneer je opwaartse lijnen maakt. Dit specifieke type helpt je bij het maken van de V, W en Y.
 • Lussen zijn niet gemakkelijk, maar oefening zal je een expert maken. Het gaat vooral om het maken van stijgende en dalende bewegingen die als basis voor de letters F, J, Q en Z dienen.
 • Ovalen zijn misschien wel een van de moeilijkste bewegingen voor beginners om onder de knie te krijgen, maar we raden je aan om ze te oefenen. Ze zijn handig voor de letters A, O, C, D en E.

Nadat je deze bewegingen onder de knie hebt, is de manier om letters te leren maken in feite oefenen, oefenen en oefenen. Maak alfabetten met verschillende vormen, maten, afwerkingen en kleuren. Er zijn online veel video-tutorials die je als gids kunt gebruiken.

Regelmatig schrijven is van fundamenteel belang, dus begin met een paar woorden. Begin dan met het maken van zinnen en zelfs paragrafen met deze techniek. Zoek inspiratie in onderwerpen waar je gepassioneerd over bent of in gedachten van ervaringen uit het verleden.

Je kunt een handletteringsprofessional worden

Vrouw zit bij het water te schrijven

Je kunt om te beginnen een aantal cursussen volgen en de eerste bewegingen leren en hoe je ze onder de knie kunt krijgen. Vergeet niet dat je met deze techniek geld kunt verdienen, dus beschouw het als een investering.

Iets dat je goed zal helpen als het om het leren van handlettering gaat, is dat de beweging die naar beneden gaat altijd dun is en die naar boven gaat altijd dik. Dit principe geldt voor alle handlettering, ongeacht het lettertype dat je gebruikt. Wees echter niet bang om met nieuwe stijlen te spelen.

Als je eenmaal wat ervaring hebt opgedaan, dan kun je andere details aan de letters toevoegen, zoals glitter, schaduwen, staarten, kleuren en linten of strepen als extra decoratie. Er zijn in de wereld van handlettering geen grenzen aan creativiteit. Het hangt allemaal van jou en de resultaten die je wilt bereiken af!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Calligraphy and meditation for stress reduction: an experimental comparison [Internet]. NCBI. 2013 [citado 19 abril 2021]. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3928403/
  • Flor, Martina. The Golden Secrets of Lettering. Estados Unidos da América: Princeton Architectural Press, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.