De negatieve gevolgen van uitdroging op je lichaam

Water is niet alleen goed om onze dorst te lessen, maar zorgt er ook voor dat onze hersenen scherp en onze spieren soepel blijven en dat ons lichaam wordt gezuiverd van onzuiverheden. Let op de volgende negatieve gevolgen van uitdroging.
De negatieve gevolgen van uitdroging op je lichaam

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Water is essentieel om in leven te blijven; het lichaam heeft het nodig om bepaalde chemische processen uit te voeren. Naast andere processen is het bijvoorbeeld van essentieel belang om voedingsstoffen te absorberen en afval te verwijderen. Ook dient het om uitdroging te voorkomen.

Ondanks het belang van water krijgen de meeste mensen er nog altijd niet genoeg van binnen. Na verloop van tijd ontstaan er hierdoor verschillende ernstige gezondheidsproblemen.

Het is inderdaad zo dat ons lichaam in staat is om zichzelf te zuiveren. Een gebrek aan water kan dit echter bemoeilijken, waardoor er tegelijkertijd ook meer gifstoffen in het lichaam aanwezig zullen zijn.

Als gevolg hiervan wordt het lichaam gevoeliger voor ontstekingen, wordt de kans op chronische aandoeningen groter en kun je last krijgen van een reeks symptomen die je levenskwaliteit ernstig beïnvloeden.

Het is daarom aangeraden om dagelijks minstens twee liter water te drinken. Hier horen natuurlijke vruchtensapjes, fruit en soep etc. ook bij. Minder water drinken dan de aanbevolen hoeveelheid kan uitdroging veroorzaken en bepaalde inwendige en uitwendige reacties opwekken.

We zijn ons ervan bewust dat veel mensen niet op de hoogte zijn van deze gevolgen van uitdroging. Daarom delen we hieronder in detail welke gevolgen dit kunnen zijn.

Let goed op!

Spijsverteringsproblemen

Spijsverteringsproblemen door uitdroging

Problemen in het maag-darmkanaal zijn de eerste gevolgen van uitdroging.

Negentig procent van het maagslijmvlies bestaat uit water. Wanneer het lichaam dus te weinig water binnenkrijgt, kan de zuurgraad dit slijmvlies aantasten. Hierdoor veroorzaakt het indigestie, constipatie en maagzuur.

Gewrichtspijn

Geschat wordt dat ongeveer tachtig procent van het kraakbeen dat de gewrichten beschermt uit water bestaat. Dit zorgt ervoor dat een gebrek aan water direct invloed heeft op de gewrichten zelf.

Iemand die voortdurend last heeft van uitdroging heeft meer dan zestig procent kans om last te krijgen van artritis en andere ontstekingsziektes. Uitdroging kan ook invloed hebben op de tussenwervelschijven in de wervelkolom en vergroot de kans op een hernia.

Droge mond en huid

Droge mond en huid door uitdroging

Uitdroging is een probleem dat van buitenaf heel goed te herkennen is. De gevoelige huidlaag die over de lippen zit wordt droog en bij onvoldoende vocht kunnen er zelfs scheurtjes in ontstaan. Tegelijkertijd verandert de natuurlijke aanmaak van oliën in de huid, waardoor de lippen er dof en droog uit gaan zien.

En hoewel er genoeg producten bestaan om de lippen vettig te houden, is het belangrijk om jezelf van binnenuit goed te hydrateren om droge lippen te voorkomen.

Laag energiegehalte door uitdroging

Negentig procent van het bloedplasma in ons bloed bestaat uit water. Wanneer je dus te weinig water binnenkrijgt, heeft je hart moeite om het bloed door je lichaam te pompen en zuurstof te verspreiden naar alle lichaamscellen in je lichaam. Hierdoor zul je minder energie hebben en moeite ervaren om een goede lichamelijke of mentale staat te bereiken.

Nierproblemen

Nierproblemen door uitdroging

Aangezien de nieren de organen zijn die verantwoordelijk zijn voor het verwijderen van gifstoffen en het produceren van urine, maken ze een zeer belangrijk deel uit van je gezondheid. Bovendien zijn je nieren natuurlijk grotendeels afhankelijk van water.

Mensen die last hebben van uitdroging hebben vaak grotere hoeveelheden gifstoffen in hun bloed. Bovendien hebben ze vaak last van vochtretentie en opgeblazenheid.

Uitdroging zorgt ervoor dat de kans op urineweginfecties en de kans op nierstenen groter wordt.

Problemen met de bloedsomloop

Bij een gebrek aan water in ons systeem wordt onze bloedsomloop trager. Na een paar dagen kan het bloed zich hierdoor op plekken gaan ophopen en zo spataderen veroorzaken.

Het is heel belangrijk om deze situatie onder controle te krijgen. Na een tijdje vergroot het namelijk de kans op een hoge bloeddruk, hartaanval of beroerte.

De spiermassa neemt af

De spiermassa neemt af door uitdroging

Spieren hebben water nodig om voedingsstoffen goed in zich op te nemen en sterk te blijven. Wanneer je lichaam uitgedroogd is, kun je dus aanzienlijk veel spiermassa verliezen. Tegelijkertijd worden je spieren slap en wordt de kans op spierletsels groter.

Wanneer je zware krachttraining doet, dan is het van essentieel belang om dagelijks meer vocht binnen te krijgen. Hierdoor zullen er voldoende elektrolyten in je lichaam aanwezig blijven. De hoeveelheid vocht die je verliest door meer te zweten kun je zo weer aanvullen en zul je een opgeblazen gevoel kunnen vermijden.

De kans op depressie wordt groter

Niet voldoende water drinken heeft direct invloed op je emotionele gezondheid. Een gebrek aan vloeistof in het hersenweefsel zorgt er namelijk voor dat het cortisolgehalte stijgt. Je ervaart dan meer stress. Als gevolg hiervan kun je last krijgen van ernstige periodes van depressie.

Honger

Honger door uitdroging

Wanneer je niet voldoende vocht binnenkrijgt, zul je veel meer honger hebben. Vaak zorgt dit ervoor dat je meer calorieën binnenkrijgt dan nodig is. Gedurende de dag heb je voortdurend de behoefte om even in de koelkast te gluren en er iets uit te pakken dat veel vocht bevat.

Het probleem ontstaat wanneer deze voedingsmiddelen langzaam verteerd worden en daardoor gewichtstoename veroorzaken. Bij een gebrek aan water is je lichaam minder snel in staat voedsel te verteren, waardoor je aanzienlijk veel kunt aankomen.

Hoeveel water krijg jij per dag binnen? Nu je op de hoogte bent van enkele van de gevolgen die uitdroging kan hebben, is het de bedoeling dat je er omwille van je gezondheid vanaf nu voor gaat zorgen dat je wel voldoende vocht binnenkrijgt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.