De esthetische stijl: wat is het en hoe kun je het toepassen?

Generatie Z heeft sociale media overspoeld met een esthetiek die vintage en moderne elementen combineert. Ontdek hoe je de ‘esthetische’ stijl kunt identificeren en deze zowel in je kleding als in je inrichting kunt toepassen.
De esthetische stijl: wat is het en hoe kun je het toepassen?

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 12 maart, 2024

Pastelkleuren, geruite overhemden, schouderlange kapsels en helder en harmonieus ingerichte kamers. Hoewel deze beschrijvingen misschien weinig met elkaar te maken lijken te hebben, maken ze allemaal deel uit van de esthetische stijl, een veelomvattende mode die veel meer omvat dan een manier van kleden.

De term esthetisch is verbonden met schoonheid, harmonie, en alles wat aantrekkelijk is om naar te kijken. In dit brede scala aan mogelijkheden is het definiëren van de grenzen van stijl ingewikkeld. Toch zijn er enkele kenmerken die aanwezig moeten zijn.

Ontdek hoe je een trend kunt implementeren die retro en actuele elementen combineert in de persoonlijke outfit, in de kamer en in de algemene inrichting.

Wat is esthetische stijl?

Dit is een trend die op grote schaal wordt geadopteerd door jongeren en volwassenen die behoren tot Gen Z – dat wil zeggen, de groep mensen geboren tussen 1993 en 2001. Het werd populair door sociale netwerken, vooral Pinterest, Instagram en TikTok, sites waar video’s, afbeeldingen en outfits die met de esthetische stijl worden vereenzelvigd veel voorkomen.

Maar deze mode overstijgt een manier van kleden; het bestaat uit een levensstijl, die accessoires, decoratie en digitale profielen omvat. De term “esthetisch” wordt geassocieerd met alles wat een visuele harmonie vertoont. Kunst, natuurlijke schoonheid en alles wat het oog bevalt vormen de ruggengraat van deze mode.

Of het resultaat nu dichter bij elegantie of een meer stedelijke look ligt, het kan worden uitgevoerd met talrijke kledingstukken en in verschillende formaten. Het is een breed universum dat gemakkelijk kan worden aangepast aan je persoonlijke voorkeuren.

Zozeer zelfs dat het is onderverdeeld in tal van categorieën, sommige verbonden met gothic, andere met grunge, en weer andere met jaren negentig pop.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
12 eeuwenoude schoonheidstrucjes die nog altijd worden gebruikt

Vrouw tussen de bloemen
De esthetische stijl kan zowel in kleding als in huisdecoratie worden toegepast.

Waar komt het vandaan?

Om over esthetiek te spreken betreden we een historische filosofische categorie. Een artikel (Spaanse link) in Sophia, het filosofieblad van de Salesiaanse Polytechnische Universiteit van Ecuador, suggereert dat esthetiek zich richt op het moeilijke probleem van schoonheid en haar relatie tot artistieke objecten, de natuur en de mensheid.

In de mode hebben jongeren echter de term esthetiek overgenomen om te verwijzen naar een stijl die schommelt tussen vintage en actueel. De laatste jaren worden zoekmachines (Spaanse link) als Pinterest en TikTok geplaagd door resultaten die met het woord te maken hebben.

De oorsprong ervan is terug te voeren op de vintage mode van de jaren tachtig en negentig, zij het gecombineerd met actuele elementen. Dit is de reden waarom men het niet beschouwt als een 100% vintage stijl.

Velen beschouwen zijn eerste verschijning als op het sociale netwerk Tumblr. Daar begonnen mensen die deze stijl toepassen de outfits van die decennia te mengen met de gothic trend en moderne details.

Hoe de esthetische stijl in kleding te implementeren

Met de hierboven genoemde elementen ontstond een trend die op verschillende gebieden tot uiting komt, hoewel hij zijn centrale plaats heeft in kleding, haar en make-up.

De esthetische stijl combineert geruite overhemden met baggy broeken, samen met sportschoenen en glimmende accessoires. Buiten de subcategorieën die het heeft, zijn de volgende kledingstukken dwars door elkaar heen.

Tops

Om een esthetische stijl bovenop te dragen, kun je kiezen voor kledingstukken als oversized sweaters, tops, of croptops (als het warm weer is). Als je je outfit wilt oriënteren op de grunge-esthetiek, passen geruite shirts of shirts met lange mouwen heel goed bij de trend.

Billen

Er is een grote diversiteit aan kledingstukken die men in het lagere segment kan toepassen. Wat broeken betreft, worden jeans met wijde pijpen of joggingbroeken veel gebruikt, omdat het loszittende kledingstukken zijn. Bikerbroeken komen ook veel voor, maar in dit geval zijn ze strakker. Als alternatief is het mogelijk om te kiezen voor geruite rokken.

Schoeisel en accessoires

De esthetische stijl wat is het en hoe kun je het toepassen
De esthetische stijl die in de kleding wordt toegepast varieert naargelang het subtype (gothic, grunge, pop, enz.).

Schoeisel hangt af van de kledingstukken die gekozen zijn voor de bovendelen. Binnen de esthetische trend zijn sneakers zoals Jordan of Air Force 1 erg populair.

Voor meer formele opties is het mogelijk om plateaulaarzen op te nemen. Wat accessoires betreft, zijn de hoofdrolspelers de baguettes, samen met kettingen, riemen en hoge kousen.

Kapsel

Het haar is een van de centrale aspecten in deze trend. De algemene regel is dat de lengte niet voorbij de schouders mag komen. Binnen dat bereik kan het los, in vlechten, omhoog of in knotjes worden gedragen. Net als in andere details krijgen pastelkleuren voorrang, dus het verven van enkele lokken met grijs of roze past heel goed.

Make-up en sociale netwerken

In de make-up toont de esthetische trend zijn diversiteit en openheid. Je kan deze aanpassen aan het gewenste subgenre. Het is mogelijk om een natuurlijke stijl toe te passen of te kiezen voor het experimentele. Wat meestal beoefend wordt door degenen die deze stroming aanhangen, is het publiceren van afbeeldingen vol emoji’s.

De kleine overdreven filters op het gezicht en het gebruik van editors zoals PicsArt regeren de esthetische trends van Instagram, TikTok en Pinterest. Ook voor de achtergronden wordt gezorgd, die bezet kunnen worden door bibliotheken in gotische stijl, geplooide gordijnen, of bureaus met schriften en stiften in pasteltinten.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Inrichten met gerecycled vintage meubilair

Verschillende categorieën esthetische stijlen

Inrichten met gerecycled vintage meubilair

De breedte en verscheidenheid van deze trend leidde tot het ontstaan van talloze subcategorieën. Zoveel dat een gebruiker van Tumblr, het netwerk waar de beweging ontstond, een hele encyclopedie creëerde om ze te beschrijven. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste:

  • Indie. Deze is gericht op het bruine gamma, deze substijl geeft voorrang aan denim stoffen en hoge tailles.
  • Art Hoe. Dit is een van de meest gedragen outfits in de trend, die voorrang geeft aan tie-dye prints, fietsmaillots en een algemene esthetiek die verbonden is met kunst.
  • Ruimte. Zoals de naam al aangeeft, is deze gericht op de ruimte. Hiervoor worden vaak kledingstukken met sterren toegepast, met ruimte- of NASA-achtergronden. Je kunt kiezen voor astronautachtige metallic glitters.
  • Minimaal. Minimalisme kan men toepassen op tal van esthetische takken. Binnen de mode staan neutrale kleuren centraal, samen met rechte en eenvoudige lijnen.
  • Vintage. Veel van het esthetische gevoel komt voort uit de trends van de jaren tachtig en negentig. Om de nadruk te leggen op de vintage (Spaanse link), kun je spijkerrokjes, coltruien of T-shirts met opschriften dragen.
  • Grunge. Het aannemen van een grunge stijl binnen deze trend behelst het gebruik van de bekende geruite overhemden. Die kan men combineren met visnetkousen en soortgelijke prints. Wijde kledingstukken met roodachtige, witte en zwarte kleuren hebben de hoofdrol in de esthetische grunge stijl.
  • Coquette. Kenmerkend voor deze substijl is antieke, historische esthetiek, met voorrang voor roze en pasteltinten. Bloemenprints, kettingen en hoeden zijn er in overvloed.

De esthetische stijl in decoratie

Het concept van schoonheid dat deze trend kenmerkt kan ook worden overgebracht naar harmonieuze decoratie. In het algemeen presenteren esthetische kamers goed verlichte ruimtes met slingers en neonborden. Aan natuurlijke elementen, zoals houten meubels en planten, ontbreekt het niet.

Daarnaast valt de integratie op van details die verwijzen naar vintage, zoals platenspelers of zinnebeeldige foto’s. Wat betreft de kleuren van muren, meubels en stoffen moet het hoofdassortiment bestaan uit zachte en pasteltinten. Bijvoorbeeld roze, beige, bruin en zelfs lichtblauw.

Een integrerende en aanpasbare stijl

Tot slot is het belangrijk te benadrukken dat deze trend zeer aanpasbaar en gevarieerd is, omdat hij zo allesomvattend is. Veel specialisten stellen dat hij op verschillende gebieden kan worden tentoongesteld, zoals decoratie, kleding en zelfs het digitale profiel. Het belangrijkste is om de persoonlijke stijl aan te passen aan een van de categorieën ervan.

Er zijn veel referenties in de mode, muziek en sociale netwerken die de stijl op de voorgrond brengen en bij wie je dus inspiratie kunt zoeken. Onder hen zijn de zangeressen Olivia Rodrigo en Natalia Lacunza. Bovendien is de algemene esthetiek van de serie Euphoria en de stijl van de hoofdpersonen ervan nauw verbonden met deze trend.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.