De eigenschappen van het exotische roze drakenfruit

Drakenfruit is een zeer gewaardeerde plant als het om sierdoeleinden gaat. Het eetbare fruit is echter de laatste een trendy gastronomische optie geworden.
De eigenschappen van het exotische roze drakenfruit
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het exotische roze drakenfruit is de vrucht van de cactus Hylocereus cacteus. Het komt uit het zuiden van Mexico en Midden-Amerika en er zijn verschillende soorten van deze tropische vrucht. Onder hen is de variëteit met de roze huid die pulp van dezelfde kleur of kan hebben of wit kan zijn met enkele kleine zwarte zaden erin.

Ondanks dat het een exotisch uiterlijk heeft, heeft het een smaak die op die van veel ander fruit lijkt. Een aantal mensen omschrijven het als een smaak tussen die van een kiwi en een peer. In het volgende artikel vertellen we je over de samenstelling en kenmerken ervan.

De eigenschappen en gezondheidsvoordelen van drakenfruit

Drakenfruit heeft de afgelopen jaren vanwege het aanzienlijke gehalte aan voedingsstoffen de interesse van de wetenschap gewekt. Wetenschappers hebben daarom enkele van de belangrijkste effecten ontdekt, zowel als voedingsmiddel als voor de cosmetische industrie. Onder de belangrijkste voordelen vallen onder andere de volgende op.

Antioxidante eigenschappen

Blokjes drakenfruit

Dit is een van de belangrijkste positieve effecten van drakenfruit. Zoals we al lang weten, bevat het verschillende verbindingen die als antioxidanten dienen. Moleculen die de cellen van het lichaam tegen de werking van vrije radicalen beschermen.

Er is voldoende wetenschappelijk bewijs (Engelse link) dat vrije radicalen met bepaalde chronische ziekten in verband brengen zoals artritis, kanker, diabetes en hartaandoeningen. Hoewel vrije radicalen niet de enige oorzaak zijn, kan een dieet dat rijk is aan antioxidanten preventief werken.

Oligosacchariden met een prebiotische werking

Een deel van de voedingswaarde van drakenfruit bestaat uit koolhydraten. Afgezien van glucose en fructose, bevat het opmerkelijke hoeveelheden oligosacchariden. Dit zijn min of meer lange ketens van suikers.

Deskundigen hebben vastgesteld dat maagsappen en enzymen dit soort vezels niet af kunnen breken. Het komt daardoor onverteerd in de dikke darm terecht, waar het als voedsel voor darmbacteriën dient.

We kunnen daarom zeggen (Engelse link) dat de consumptie van het exotische roze drakenfruit de groei van een aantal gezonde probiotische stammen kan stimuleren, zoals bifidobacteriën en Lactobacillus.

Er valt nog veel te ontdekken over de relatie die er tussen een gezonde microbiota en een goede gezondheid bestaat. Tegenwoordig weten we dat het bepaalde situaties beïnvloedt (Engelse link), zoals:

Het versterkt het immuunsysteem

Het vermogen van het lichaam om met ziekteverwekkers om te gaan, hangt van bepaalde voedingsfactoren af. Zo hebben cellen, ook die van het afweersysteem, alle voedingsstoffen die ze nodig hebben om optimaal te functioneren.

Deskundigen wijzen erop (Engelse link) dat de rol van vitamine C en zink, die beide in drakenfruit aanwezig zijn, opvalt. Het is ook belangrijk om dat van vitamine A te onthouden (in dit geval bètacaroteen, een van de voorlopers ervan).

Deze voedingsstof heeft het vermogen om infecties te voorkomen (Engelse link), terwijl ascorbinezuur verschillende cellulaire functies van het aangeboren en verworven immuunsysteem ondersteunt (Engelse link). Een groot deel van deze cellen bevindt zich in het lymfoïde weefsel dat met de darm is geassocieerd.

De darmmicrobiota reageert met deze cellen, dus alle voedingsmiddelen met een prebiotische werking houden de microbiota in goede conditie en faciliteren dit positieve effect op het immuunsysteem.

Het exotische roze drakenfruit bevat ijzer

Drakenfruit is een van de weinige verse fruitsoorten die een aanzienlijke hoeveelheid ijzer bevatten. Zoals we later zullen zien, bevat 1,9 mg per 100 gram van dit voedsel ongeveer 10% van de dagelijkse behoefte aan dit ijzer. Het bestaan van vitamine C vergemakkelijkt bovendien de opname ervan.

Het belang van fruit

Het is belangrijk om de waarde van de drakenfruit als onderdeel van de fruitvoedselgroep te benadrukken. De meeste vruchten vertonen positieve voedingskenmerken. Het opnemen van de vruchten in je dagelijkse inname heeft over het algemeen positieve effecten op onze gezondheid en ons welzijn.

Het eten van 3 tot 5 porties fruit en groenten per dag draagt bij aan een lagere incidentie van obesitas en een aantal soorten kanker (Engelse link). Het vermindert ook risicofactoren die met cardiovasculaire problemen, zoals de bloeddruk verband houden. Het verbetert bovendien ook de conditie van de darmflora.

Nutritionele samenstelling

Alle gezondheidseigenschappen van drakenfruit zijn aan enkele van de componenten ervan te danken. De voedingswaarde is vergelijkbaar met die van de meeste soorten fruit met een hoog gehalte aan water, vezels en vitamines. De samenstelling (Engelse link) per 100 gram fruit is als volgt:

 • Water: 87 gram.
 • Eiwit: 1,1 gram.
 • Vetten: 0,4 gram.
 • Koolhydraten: 11 gram.
 • Vezels: 3 gram.

Binnen de samenstelling vallen ook enkele vitamines van de B-groep op, zoals B1, B2 en B3. Het heeft ook een opmerkelijke hoeveelheid vitamine C en mineralen zoals calcium, ijzer, fosfor en zink. Tot slot is de aanwezigheid van fytonutriënten zoals lycopeen (in de rode pulpvariëteiten), carotenen en fenolen het benoemen waard.

Hoe het exotische roze drakenfruit te kiezen en te eten

Gesneden pitaja

Het drakenfruit kan in salades of als sap worden geconsumeerd. Bij het selecteren van drakenfruit moet je zorgen dat ze helderrood van kleur zijn. Anders, als ze nog groen zijn, zijn ze niet op het juiste punt van rijpheid. Het is normaal dat ze wat vlekjes op hun huid hebben. Als er echter veel zijn, dan is dat een teken dat ze al erg rijp zijn.

Om het op te eten, snijd je ze met een scherp mes in de lengte doormidden. Je kunt het vruchtvlees met een lepel scheiden, net als bij een avocado.

Het is belangrijk om op eventuele stukjes schil te letten, aangezien dit deel van de vrucht niet eetbaar is. Eenmaal geschild en daar gesneden, zijn er verschillende manieren om ervan te genieten. Je kunt bijvoorbeeld het volgende doen:

 • Snijd het in blokjes en eet het alleen of samen met ander fruit.
 • Verwerk het als een ander ingrediënt in salades.
 • Drink het als sap of in smoothies met ander fruit.
 • Je kunt het ook aan yoghurt of melk toevoegen.

Roze drakenfruit is een exotisch fruit met een geweldige voedingswaarde

Het is belangrijk om fruit in je dagelijkse voeding op te nemen, gezien de vele voordelen die het voor je lichaam biedt. Een geweldige optie is drakenfruit. Het is zonder twijfel een van de meest aantrekkelijke exotische opties op de markt.

Drakenfruit is niet alleen licht, maar het draagt ook bij aan vezels en een groot aantal vitamines en mineralen. Het eten ervan draagt bovendien bij aan het voorkomen van chronische ziekten. Tot slot verbetert het de toestand van de darmmicrobiota en versterkt het het immuunsysteem.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ames BN, et al. Oxidants, antioxidants, and the degenerative diseases of aging. Procedings of the National Academy of Sciences of the  U S A. Septiembre 1993.90(17):7915-7922.
 • Carr A.C, Maggini S. Vitamine C and Inmune Function. Nutrients. Noviembre 2017. 3;9(11):1211.
 • Chew B.P, Park J. S. Carotenoid action on the immune response. Nutrients. enero 2004. 134(1):257S-261S.
 • Childs CE, et al. Diet and Immune Function. Nutrients. Agosto 2019.11(8):1933.
 • Ghezzi P, et al. The oxidative stress theory of disease: levels of evidence and epistemological aspects. British Journal of Pharmacology. Junio 2017.174(12):1784-1796.
 • Quigley EM. Gut bacteria in health and disease. Gastroenterology and Hepatology  (N Y). Septiembre 2013.9(9):560-569.
 • Slavin JL, Lloyd B. Health benefits of fruits and vegetables. Advances in Nutrition. Julio 2012.3(4):506-516.
 • Sonawane M.S. Nutritive and medicinal value of dragon fruit. The Asian Journal of Horticulture. Diciembre 2017. 12(2):267-271.
 • Wichienchot S., et al. Oligosaccharides of pitaya (dragon fruit) flesh and their prebiotic properties. Food Chemistry. Junio 2010. 120(3):850-857.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.