De eigenschappen en voordelen van kamelenmelk

De eigenschappen van kamelenmelk maken het een geweldige aanvulling voor een menselijk eetpatroon, vooral onder bepaalde omstandigheden. In het artikel van vandaag vertellen we je meer over de eigenschappen en de voordelen voor de gezondheid.
De eigenschappen en voordelen van kamelenmelk
Florencia Villafañe

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Florencia Villafañe.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Heb je al eens gehoord van kamelenmelk? Het is vrij populair in sommige regio’s van de wereld. Soms is het zelfs de enige keuze voor melkproducten op die plekken.

Melk wordt overal op de planeet gebruikt. Hoewel traditioneel gezien de soort die het vaakst voorkomt koemelk is, is er een grote verscheidenheid aan soorten. Mensen drinken het onder andere van:

  • kamelen
  • schapen
  • buffels

Hoewel alle melk waardevolle voedingsstoffen levert, is de samenstelling ervan afhankelijk van het dier waarvan het afkomstig is. Houd er bovendien rekening mee dat de consumptie ervan afhankelijk is van het geografische gebied en de beschikbaarheid.

Een kameel kan 1 tot 12 liter melk per dag produceren, afhankelijk van de kwaliteit van haar voedsel en de hoeveelheid water die ze drinkt. Een onderscheidend kenmerk van deze soort (Engelse link) is dat ze een constante productie kan handhaven, ook als er weinig voedsel beschikbaar is.

Eigenschappen van kamelenmelk

Net als de melk van elk ander dier bevat kamelenmelk veel voedingsstoffen die het menselijk lichaam veel voordeel kunnen opleveren. Wat is dan de chemische samenstelling van kamelenmelk? Wat is het verschil met koemelk? Lees verder om daarachter te komen.

Vitaminen en mineralen

Met uitzondering van natrium zijn deze in principe hetzelfde als de mineralen en vitaminen die in koemelk worden aangetroffen, en ook in vergelijkbare hoeveelheden. Het gehalte aan mineralen varieert in concentratie tot 5% in situaties van waterbeperking.

Een glas (250 ml) kamelenmelk levert 150 calorieën. Het bevat ook dezelfde hoeveelheid calcium als zeven sardines met graten, en evenveel kalium als een banaan. De vitaminen zijn dezelfde als die in koemelk, maar dan in verschillende verhoudingen. Bovendien levert het minder:

Daarnaast levert het tot vijf keer meer niacine en vitamine C.

Volgens de Wereldvoedsel- en landbouworganisatie (FAO) (Engelse link) is deze melk een vitale bron van vitamine C voor mensen die in aride en semi-aride gebieden leven. Dit is goed omdat deze bevolkingsgroepen vaak geen toegang hebben tot groenten en fruit.

Melk wordt in een glas geschonken

Eiwitten en lipiden

Het eiwit in kamelenmelk is vergelijkbaar met het eiwit in koemelk. De concentratie is ongeveer 3,5 ml per 100 ml. Ook bevat een glas kamelenmelk evenveel eiwitten als een ei.

Wat betreft vetten heeft kamelenmelk een gehalte van 1,7 ml per 100 ml, dat bestaat uit onverzadigde vetzuren. Er zit minder cholesterol in 250 ml van deze melk dan in 100 gram vis, en minder vet dan in 250 gram rundvlees.

Koolhydraten

Het lactosegehalte van kamelenmelk is afhankelijk van de wateropname van het dier. Het gehalte daalt tot 5%, waardoor de melk minder zoet smaakt wanneer het aanbod beperkt is.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kamelenmelk?

Onderzoekers hebben vastgesteld dat kamelenmelk kan helpen bij het herstel van voedselallergieën, omdat het bijdraagt aan de verbetering van het darmslijmvlies. Ook zijn de gezondheidsvoordelen groter bij de consumptie van kamelenyoghurt (chal of shubat).

Ook veroorzaakt het geen lactose-intolerantie, ondanks het feit dat het bijna dezelfde hoeveelheid van deze stof bevat als koemelk. Studies tonen aan dat mensen die lactose-intolerant zijn, kamelenmelk kunnen drinken zonder negatieve symptomen. Er is echter nog geen verklaring voor.

Kamelenmelk is ook in verband gebracht met verbetering in gevallen van infectieziekten zoals tuberculose. Dit is het gevolg van de immunoglobulinen bij kamelen met een hoge antigene affiniteit. Het geeft hen een hogere immuunbescherming.

Tot slot draagt de inname van kamelenmelk bij aan het behoud van een optimaal niveau van calcium in de botten, een effect dat meestal gepaard gaat met het lactosegehalte. Dit is een botversterkende optie voor vrouwen met een hoog risico op osteoporose.

Een illustratie van melk dat in een bot wordt gegoten

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen en gezondheidsvoordelen van kamelenmelk?

De consumptie van dit soort melk is niet populair over de hele wereld, maar de eigenschappen ervan maken het zeer geschikt voor menselijke consumptie. Bovendien is het een uitstekende bondgenoot voor de preventie en verbetering van diverse gezondheidsproblemen. Het is zeker ook een goede bondgenoot voor de preventie van osteoporose, allergieën en intoleranties.

Deze melk is niet makkelijk te vinden, maar probeer het als je ooit de kans krijgt. Het is altijd goed om je grenzen te verbreden. Vooral als de voordelen voor het menselijk lichaam bewezen zijn. We hopen dat je dit artikel met plezier hebt gelezen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ronald de Almeida C. Leche de camello: Características y perspectivas para su uso en clínica. Rev Chil Nutr. 2011; 38(2):211-218.
  • Shabo Y, Barzel R, Margoulis M, Yagil R. Camel milk for food allergies in children. Israel Med Assoc J 2005;7:796-798.
  • Fao.org. Composición de la leche. Recuperado el 8 de junio de 2020. Disponible en: http://www.fao.org/dairy-production-products/products/composicion-de-la-leche/es/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.