De beste tips voor jonge, vitale hersenen

Om langer van jonge, vitale hersenen te kunnen profiteren, is het essentieel om een betere kwaliteit van leven na te streven. Om dit te bereiken, moet je je actief houden en goed verzorgen.
De beste tips voor jonge, vitale hersenen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Met jonge, vitale hersenen kun je profiteren van een beter geheugen en een beter gevoel van helderheid. Naarmate je ouder wordt, zullen je hersenen echter ook minder goed worden. Daarom is het belangrijk om naar enkele tips te kijken om je hersenen zo lang mogelijk jong te houden.

Naarmate je ouder wordt, zul je dingen vaker vergeten en heb je meer moeite om dingen uit je hoofd te leren. Je kunt dit alles echter uitstellen door bepaalde gewoontes aan te houden.

Beweging is de sleutel tot neuroplasticiteit

Neuroplasticiteit verwijst naar het vermogen van de hersenen om te veranderen en zich aan te passen aan de omgeving. Dit komt doordat de neuronen in staat zijn om zich te regenereren en nieuwe verbindingen te creëren. Hoe helpt lichaamsbeweging bij neuroplasticiteit?

Als je beweegt, neemt de bloedstroom in de hersenen toe, net als het volume van het bloed en het aantal bloedvaten. Dit veroorzaakt een toename van zuurstof en glucose in de hersenen, wat een goede bron van voedingsstoffen is die de celgroeiprocessen zal helpen.

Dit alles zal de cognitieve processen verbeteren. Dit zijn:

 • aandacht
 • perceptie
 • geheugen
Oudere mensen wandelen in de natuur

Mindfulness is essentieel voor vitale hersenen

Mindfulness is ook essentieel om je hersenen jong en vitaal te houden. Deze praktijk heeft veel voordelen, waaronder het helpen verminderen van stress. Ook al is een kleine mate van stress prima, het is normaal dat de een overmaat ervan je meer kwaad dan goed doet.

Het probleem met stress is dat de impact ervan op de hersenen zeer ernstig is. Als je gestresst bent, stijgt je cortisolniveau, waardoor je geheugen achteruit gaat. Als stress chronisch wordt, kunnen de neuronen blijvend gewond raken.

Wanneer de hersenen hoge doses cortisol krijgen, worden de verbindingen tussen de neuronen aangetast. Als dit niet op tijd wordt opgelost, kunnen ze uiteindelijk sterven. Dit zal een aanzienlijke invloed hebben op het geheugen.

Houd je hersenen actief

Om te profiteren van jonge, vitale hersenen, is het belangrijk om, naast het toepassen van al het bovenstaande, je geest actief te houden. Dit gebeurt door het werken met oefeningen en het implementeren van verschillende gewoontes:

 • Het onthouden van telefoonnummers. Hoewel dit vandaag de dag niet echt noodzakelijk is, is het een goede oefening om je hersenen te dwingen om aan het geheugen te werken. Ook kun je proberen om andere dingen uit het hoofd te leren, zoals een boodschappenlijstje of de namen van de straten in de buurt.
 • Leer iets nieuws. Een cursus, een nieuwe taal of een nieuw woord… Er is een aantal dingen die je kunt doen om elke dag iets nieuws te leren. Kies de optie die bij jou en je voorkeuren past.
 • Lees boeken. Lezen is goed voor je verbeelding en heeft grote voordelen voor de hersenen. Zodra je de gewoonte hebt, zul je je realiseren dat je steeds sneller gaat lezen, elke keer dat je het doet. Het is een hele leuke activiteit.
 • Schrijf in een dagboek. Schrijven helpt de geest ook om actief te blijven. Het maakt niet uit wat of waar je schrijft; wat belangrijk is, is dat je consequent bent.

Kijk ook eens naar dit artikel:
Zo kun je scherp van geest blijven

Goede eetgewoontes zijn noodzakelijk

Lezen is goed voor de hersenen

Tot slot, als je jonge, vitale hersenen wilt, moet je aandacht besteden aan het voedsel dat je eet. De hersenen gebruiken glucose als belangrijkste energiebron. Daarom is het belangrijk om voldoende koolhydraten, vitaminen en eiwitten te consumeren.

Een tekort hebben aan een essentiële voedingsstof kan je zenuwstelsel aantasten. Een slechte voeding met een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen kan leiden tot apathie, gebrek aan aandacht, nervositeit of vermoeidheid. Daarom moet je altijd goed eten.

Naast al het bovenstaande moet je er rekening mee houden dat om jonge, vitale hersenen te hebben en te houden, het noodzakelijk is om je niet ongerust, angstig en pessimistisch te voelen. Een geest vol negatieve gedachten kan leiden tot een toestand van stress en angst.

Het handhaven van je welzijn, rust en het doen van activiteiten die je kunnen helpen om je actief en gezond te houden is belangrijk voor de hersenen. Hoewel je het voorbijgaan van de jaren niet kunt stoppen, ligt het nog steeds in je eigen handen om bepaalde gezonde maatregelen te nemen naarmate je ouder wordt.

Wacht niet tot je op een oudere leeftijd bent met deze tips in de praktijk te brengen. Ze kunnen dan immers al niet meer effectief zijn. Begin nu met het uitoefenen van goede gewoonten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gómez-Pinilla, F. (2008). Brain foods: The effects of nutrients on brain function. Nature Reviews Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nrn2421
 • Hötting, K., & Röder, B. (2013). Beneficial effects of physical exercise on neuroplasticity and cognition. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 37(9), 2243-2257.
 • Hölzel, B. K., Carmody, J., Vangel, M., Congleton, C., Yerramsetti, S. M., Gard, T., & Lazar, S. W. (2011). Mindfulness practice leads to increases in regional brain gray matter density. Psychiatry research: neuroimaging, 191(1), 36-43.
 • Dauncey, M. J. (2012). Recent advances in nutrition, genes and brain health. Proceedings of the Nutrition Society, 71(4), 581-591.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.