De beste tips om je vergeet-mij-nietje bloeiend te houden

Romantisch en wild, het vergeet-mij-nietje is een prachtige soort. We laten je hier zien hoe je exemplaren van deze plantensoort kunt verzorgen.
De beste tips om je vergeet-mij-nietje bloeiend te houden

Laatste update: 12 mei, 2023

Het vergeet-mij-nietje boeit met zijn kleurrijke bloemen, subtiele uiterlijk en de elementaire verzorging die hij nodig heeft. Alleen al het gemak van de verzorging maakt het een favoriet voor tuinen of voor het interieur van het huis.

Deze plant valt op door zijn vermogen om zware omstandigheden te weerstaan. Een kwaliteit die nogal eens onderschat wordt, vanwege zijn compacte en decoratieve uiterlijk.

De aantrekkelijkheid is niet exclusief voor het uiterlijk; er zit een romantisch verhaal achter dat zijn naam heeft doen ontstaan en dat tot op de dag van vandaag liefhebbers van bloementeelt aantrekt. Laten we er meer over leren.

Vergeet-mij-nietje, een plant vol betekenissen

Vergeet-mij-nietje
De bloemen van deze plant zijn zo opzichtig, dat het onmogelijk is ze niet in de tuin te willen hebben.

“Vergeet-mij-nietje” is de naam van de bloemen die ontspruiten uit het geslacht Myosotis, dat behoort tot de familie Boraginaceae. De naam komt van de Duitse legende die het verhaal vertelt van twee geliefden.

Volgens het populaire verhaal zag een dame een mooie bloem drijven in het water van de Donau, dus vroeg ze haar minnaar om die te redden en bij haar te brengen. Zonder aarzelen ging de man de rivier in op zoek naar die bloem; hij bereikte haar, maar slaagde er niet in uit het water te komen. En voordat hij verdronk, had hij tegen zijn geliefde gezegd: “Vergis mich nicht!” wat in het Engels “Vergeet mij niet betekent.

Een andere benaming ontstond in de vrijmetselaarsloges van Duitsland, die de bloem van het vergeet-mij-nietje het symbolische karakter gaven van het verzet tegen het nazisme. Zij namen als embleem de 5 blauwe blaadjes van het “vergeet-mij-nietje” aan.

De bloemen van het vergeet-mij-nietje zijn blauwachtig met een geel hart, hoewel er ook paarse, roze en witte zijn.

Bijzonderheden en voordelen van de plant “vergeet-mij-nietje”

Het Virtueel Herbarium van het Westelijk Middellandse Zeegebied tekent de plant als een vertakt kruid, bladachtig en met enige beharing. De bladeren zijn langer dan breed, gesteeld en variëren van 2 tot 13 centimeter lang.

Er zijn minstens 100 soorten vergeet-mij-nietjes die, volgens Flor de Canarias, worden onderscheiden door de toon. Ook de door kwekers van Myosotis gecreëerde variëteiten vertonen bijzonderheden in de teelt, naar de kleuren van hun bloemblaadjes.

Bijvoorbeeld, de witte alba en indigo blauw zijn voor potten of borders; de donkerblauwe en mauve roze zijn voor potten, borders of rotstuinen, terwijl het lichtroze voor rotstuinen of borders is.

De bloei van het vergeet-mij-nietje is eenjarig of meerjarig, de laatste in het voorjaar. De plant wordt niet hoger dan 80 centimeter, terwijl de bloem zelf ongeveer 1 centimeter meet.

Qua voordelen wijst het Journal of Plant Physiology op (Engelse link) het potentieel van natuurlijke olie-extracten van Myosotis om essences te maken die bijdragen aan de remming van bacteriële micro-organismen.

Misschien vind je dit artikel ook leuk:
Zomerbloemen: zes mogelijkheden voor je tuin

Aanbevelingen voor een mooie bloei van vergeet-mij-nietje

Een blauw vergeet-mij-nietje
De plant kan niet in het water staan, maar heeft wel vocht nodig voor de bloei.

Hoewel het vergeet-mij-nietje geen intensieve verzorging nodig heeft, is het de moeite waard te weten wat de tips zijn die de ontwikkeling en bossige bloei bevorderen. Laten we dat uitzoeken.

Verlichting

Voor een bossige bloei kun je de plant het beste op een plek zetten waar hij zonlicht of halfschaduw krijgt. Vergeet niet dat dit een in het wild gewortelde soort is, dus hij doet het goed buiten.

Maar als je hem binnen hebt staan, zet hem dan bij een raam, op het balkon, of zet hem minstens 3 uur in de zon. Omgevingen met weinig licht beïnvloeden haar bloei.

Vermenigvuldiging

Voortplanting van vergeet-mij-nietje gebeurt via zaden die in het vroege voorjaar gezaaid moeten worden. Dit kan hetzij direct in de grond, hetzij in een pot. Laat ze voor het planten 24 uur weken in water; verwijder na die tijd de zaden die niet drijven, want die zullen niet ontkiemen.

Breng de zaden vervolgens naar een klein bakje dat dient als zaaibed en dat aan de wanden geperforeerd is, zodat het water wegloopt. Voeg substraat toe en steek de zaden er 1 centimeter diep in.

Geef water en wacht 2 weken om naar de ontkieming te kijken. Zodra de plant minstens 10 centimeter is opgekomen, uitplanten op de definitieve plaats.

Bemesting

De vergeet-mij-niet-plant heeft voedselrijke mest nodig, bij voorkeur organisch. Enkele gunstige preparaten voor de grond van de Myosotis zijn die met wormenkorrels.

Bovendien bevordert het verdunnen van meststoffen met kalium in de irrigatie, om de anderhalve week, de bloei. Laat in de winter de bemesting met speciale stoffen echter geheel achterwege of verminder deze.

Water geven

In de lente-zomer de Myosotis om de 2 dagen water geven of het proces vervroegen, afhankelijk van de eigenschappen van de grond. Geef in de winter en de herfst twee keer per week water, om de grond niet te verzadigen of de struik ziek te maken.

Het doel is om het substraat vochtig te houden, maar zonder overdaad. Om erachter te komen of het nog voldoende vocht heeft, steek je een houten stokje in de grond en als het er modderig uitkomt is dat omdat het voldoende water heeft.

Temperatuur

Vergeet-mij-nietjes kunnen tegen lage temperaturen. Je kunt ze echter het beste beschermen tegen wind.

Ziektepreventie

Zoals elke plant zijn vergeet-mij-nietjes niet gevrijwaard van ziek worden. Slakken, naaktslakken en echte meeldauw zijn veel voorkomende aandoeningen van deze soort. Niet op tijd reageren vergroot de kans dat het exemplaar verdort.

Om de invasie van de schimmel te voorkomen, doe je in eerste instantie een beroep op zelfgemaakte preparaten die zuiveringszout, vloeibare zeep en water mengen. Als de ziekte vordert, is het aangewezen om de besmette delen te snoeien en fungicide te spuiten. Wat het verwijderen van weekdieren betreft, is het aangewezen om molluscicide toe te passen.

Een extra verzorging voor het vergeet-mij-nietje

Het is niet nodig dat de plant besmet is om verwelkte bladeren te verwijderen. In feite helpt veelvuldig snoeien bij het behoud van voedingsstoffen die nodig zijn voor de bloei.

Dit is een extra, soorteigen verzorging. Het succes van deze tip ligt in het uitvoeren van de sneden boven een kwart van de bladeren. Zo zullen de toppen van deze soort Boraginaceae er weelderig uitzien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.