De beste groenten om af te vallen
We hebben het in deze blog al heel vaak over de noodzaak van fruit op het menu gehad om met succes af te vallen. Waarom werpen we niet ook een blik op groenten als we graag enkele kilootjes kwijt willen?
Natuurlijk is het eten van voldoende groenten sowieso altijd gezond, maar bedenk dat als je ze wil inpassen in je vermageringsdieet, het ook van belang is hoe ze met elkaar gecombineerd worden en hoe ze klaargemaakt worden.
Hieronder nemen we een kijkje naar welke groenten je het beste op het boodschappenlijstje zet als je graag enkele kilo’s kwijt wil door gezond te eten en natuurlijk ook voldoende te bewegen. Zelfs door dagelijks kleine stapjes te zetten, raak je hiermee al een heel eind op weg.
Wat zijn nu de beste groenten om af te vallen en hoe worden ze het beste klaargemaakt?
1. Spinazie
Wist je dat spinazie tot de dezelfde groentefamilie behoort als bietjes en snijbiet? Het is een heerlijke bladgroente die fantastisch verwerkt kan worden in heel wat gerechten en die een geweldige bondgenoot is op je pad naar die mooie, slanke lijn. Hieronder ontdek je waarom:
- Spinazie bestaat voor het grootste deel uit water en eiwitten.
- Er zitten heel weinig koolhydraten in spinazie.
- De stengels zijn bovendien heel rijk aan vezels. Knip ze dus nooit van de blaadjes.
- Weet je hoeveel voedingsstoffen de blaadjes zelf bevatten? Ontelbaar veel! Vooral vitamine A, C, E, K, B1, B2 en B6 steken er met kop en schouders boven uit, samen met ijzer, magnesium, calcium en een gevarieerde cocktail van antioxidanten.
Hoe maak je spinazie klaar om af te vallen?
- In een beetje plantaardige olie gestoofde spinazie is de beste wijze om met deze groente af te vallen. Kook de blaadjes niet, want op deze manier gaan alle voedzame stoffen zoals calcium, magnesium en ijzer verloren.
- Spinazie is ideaal tijdens de lunch of het diner. Het kan gestoofd worden met een teentje knoflook en olijfolie of combineer gewoonweg de rauwe blaadjes met partjes ananas en pijnappelpitjes om te genieten van een lekkere frisse salade.
2. Komkommer
Heerlijk en verfrissend, komkommer is dé groente bij uitstek om aan je dieet toe te voegen als je enkele pondjes wilt afvallen. Het wijnsteenzuur dat zich in de pulp bevindt, verhindert namelijk dat koolhydraten omgezet worden in vet.
Vergeet bovendien niet dat de aanwezige cellulose in de komkommer zorgt voor een betere spijsvertering, het wegvoeren van afvalstoffen en het verminderen van het slechte cholesterolgehalte in het bloed.
Recept voor een komkommersapje
Wat heb je hiervoor nodig?
- Een komkommer
- Een liter water
- Het sap van 1 citroen
- Een theelepel chiazaden
Bereidingswijze
- Start met het goed reinigen en schillen van de komkommer. Mix daarna de komkommer samen met het water en citroensap in de blender. Heel eenvoudig!
- Voeg de chiazaden toe aan je eerste glas komkommersap, maar laat ze een aantal minuutjes weken alvorens van je sapje te genieten. De zaden zullen het verliezen van extra gewicht stimuleren.
- Om een optimaal resultaat te bereiken, wordt aangeraden een glas te drinken twintig minuten voor elke maaltijd.
- Volg deze kuur gedurende vijf dagen en las vervolgens een rustpauze van tien dagen in. Volg regelmatig deze detoxroutine en je zal gegarandeerd succes boeken met je vermageringsdieet.
Lees ook: De waarheid over komkommer
3. Paprika’s
Misschien ben je verbaast om deze groente op het lijstje terug te vinden, omdat paprika’s een heel uitgesproken smaak hebben en bij sommigen heel zwaar op de maag kunnen liggen. Het geheim om paprika’s te gebruiken om af te vallen zit in de gebruikte bereidingswijze. Eet ze voornamelijk rauw en in kleine hoeveelheden en dan zal je merken dat:
- Je sneller calorieën zal verbranden, volgens het Center for Human Nutrition at the University of California.
- De capsaïcine in rode, groene en gele paprika’s de lichaamstemperatuur opvoert, waardoor de stofwisseling versnelt en daardoor sneller gewichtsverlies optreedt.
Hoe gebruik je paprika’s om gewicht te verliezen?
Eet paprika’s altijd rauw en in kleine hoeveelheden, heel fijn gehakt of in kleine reepjes gesneden. Voeg ze toe aan een lekkere, frisse salade die je bij voorkeur elke dag aan je menu toevoegt.
4. Tomaten
Tomaten zijn het ideale detoxvoedsel. Ze zijn rijk aan antioxidanten, flavonoïden, vitamine A, B, C, B3 en K, mineralen zoals fosfor, calcium, zink, magnesium, kalium, natrium en mangaan. Bovendien bevatten ze heel weinig calorieën. Dat maakt ze een van de groenten bij uitstek als je besloten hebt enkele kilo’s gewicht te willen verliezen.
Een afslankend tomatensapje
Ingrediënten
- 1 tomaat
- Twee kopjes water
- Het sap van een halve citroen
- Twee wortelen
Hoe maak je dit tomatensap klaar?
- Was eerst de tomaten en wortelen en pureer ze samen in de blender. Als het vruchtensapje goed gepureerd is, voeg je de kopjes water toe en het sap van de halve citroen.
- Je kan dit slankmakende groentesap twintig minuten voor elke maaltijd drinken gedurende vijf dagen. Las een pauze in van vijf dagen en start vervolgens opnieuw met deze gezonde kuur.
- Combineer deze detox met een gezond voedingspatroon en voldoende beweging en je merkt dat de overtollige kilootjes er vanzelf afvliegen. Het recept voor dit gezonde tomatensapje is een lekkere aanvulling in dit gezonde voedingspatroon.
Misschien ook interessant om te lezen: Waarom is geraspte bevroren citroen zo gezond?
5. Ui en knoflook
Zowel uien als knoflook zijn uitstekend geschikt om te gebruiken tijdens je vermageringsdieet en zorgen bovendien voor een goede gezondheid in het algemeen. Ze zorgen voor het verwijderen van gifstoffen en opgestapeld vet uit het lichaam, stimuleren de leverfunctie en beschermen de gezondheid van je hart- en bloedvaten.
Ze worden aangeraden als preventief natuurlijk middel tegen vochtophoping en kunnen als natuurlijk antibioticum tegen verschillende kwaaltjes gebruikt worden. Je zou ze voor minder toevoegen aan je dagelijkse dieet!
Hoe gebruik je ui en knoflook om af te vallen?
- Start de dag met een rauw teentje knoflook en een glas lauw water op je nuchtere maag.
- Voeg telkens wat fijn gesneden stukjes ui toe aan je gezonde maaltijdsalades. Rauwe ui behoudt namelijk beter de gezondheidsbevorderende eigenschappen en heeft een veel sterkere, reinigende werking dan de warm bereide ui.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Álvarez, J. (2009). Carbohidratos. Bioquímica: Carbohidratos. http://doi.org/10.1073/pnas.1415467112.
-
Vera. (2008). Cereales, Legumbres, Leguminosas y Productos Proteínicos Vegetales. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentaciòn y la Agricultura.
-
Nutribrinca. (2013). Vitaminas. Journal of Chemical Information and Modeling. http://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004.