De benodigde uren slaap per leeftijd
Experts weten nu dat slaappatronen veranderen afhankelijk van de levensfase. Er zijn verschillen in de benodigde uren slaap voor elke leeftijd, omdat de behoeften en levensstijl van je lichaam in de loop van de tijd veranderen.
Het is dus erg belangrijk om voldoende slaap te krijgen op basis van je leeftijd. Niet genoeg slapen kan vervelende gevolgen hebben. Te veel slapen is echter ook niet aan te raden. Slaap is een fundamenteel proces voor het goed functioneren, vooral voor de hersenen.
De hoeveelheid tijd dat elk individu moet slapen hangt van veel factoren af. Ja, er zijn benodigde uren slaap naar leeftijd, maar dit is slechts een algemene indicator. In bepaalde gevallen kunnen er variaties zijn, afhankelijk van de omstandigheden en toestand van het individu.
Het belang van voldoende slaap krijgen
De benodigde uren slaap per leeftijd zijn niet exact te bepalen. Het is eigenlijk heel moeilijk om nauwkeurig de exacte reeksen te bepalen. Sommige jonge volwassenen kunnen zich prima redden met zes uur slaap, terwijl anderen negen uur moeten slapen.
Weten of je genoeg slaapt hangt meer af van de tekenen dat je niet genoeg rust krijgt. Over het algemeen krijgen mensen die overdag slaperig en prikkelbaar zijn waarschijnlijk niet voldoende rust.
Op dezelfde manier, als iemand ‘s ochtends wakker wordt en binnen enkele minuten weer in slaap valt, dan heeft diegene waarschijnlijk geen goede nachtrust gehad.
Een zeer betrouwbare test om te bepalen hoeveel slaap je nodig hebt is om 15 dagen op rij te slapen zonder enige beperkingen of afleiding (je kunt dit tijdens een vakantie doen). Als je geen slaapstoornis hebt en je slaaptijden aan het einde van deze periode regelmatig zijn, dan kun je ervan uitgaan dat je voldoende slaapt.
De benodigde uren slaap per leeftijd
Zoals we hierboven al hebben opgemerkt, zijn de juiste slaapuren echter afhankelijk van onze leeftijd. De National Sleep Foundation (NSF) presenteerde een lijst met de minimale en maximale slaapuren voor elke leeftijdsgroep.
Het is gebaseerd op het laatste wetenschappelijke onderzoek over dit onderwerp. Op basis van dat rapport zijn de benodigde uren slaap per leeftijd als volgt:
- Pasgeborenen (0-3 maanden): tussen 14 en 17 uur.
- Baby’s (4-11 maanden): tussen 12 en 15 uur.
- Peuters (leeftijd 1-2): tussen 11 en 14 uur.
- Kleuters (3-5 jaar): tussen 10 en 13 uur.
- Schoolgaande kinderen (leeftijd 6-13): tussen 9 en 11 uur.
- Jongeren (leeftijd 14-17): tussen 8 en 11 uur.
- Jonge volwassenen (leeftijd 18-25): tussen 7 en 9 uur.
- Volwassenen (leeftijd 26-64): Tussen 7 en 9 uur.
- Oudere of oudere volwassenen (65 jaar en ouder): tussen 7 en 8 uur.
Waarom beïnvloedt leeftijd de benodigde uren slaap?
Baby’s hebben meer slaap nodig dan volwassenen, omdat dit essentieel is voor hun juiste fysieke en psychologische ontwikkeling. Tijdens de slaap produceren de kinderlichamen namelijk meer groeihormonen. Dit is essentieel om de groei van organen en de rijping van het zenuwstelsel te moduleren.
Ook leren baby’s en kinderen constant. Slaap is noodzakelijk om de informatie die ze gedurende de dag hebben ontvangen te kunnen ordenen en consolideren. Naarmate ze ouder worden, hebben ze minder uren slaap nodig.
Daarnaast is er tijdens de adolescentie een tijdelijke onbalans van het circadiane ritme, wat een soort interne biologische klok is. Dit zorgt ervoor dat ze later in de nacht in slaap vallen en daarom moeilijker vroeg wakker kunnen worden. Naarmate we ouder worden, hebben we namelijk minder slaap nodig.
De hypothese van de opa die niet goed slaapt
Een studie gepubliceerd in een belangrijk academisch tijdschrift stelt dat een van de redenen waarom slaappatronen veranderen met de leeftijd, een evolutionaire aanpassing zou kunnen zijn. Die mogelijkheid staat bekend onder de naam van de opa-die-niet-goed-slaapt-hypothese.
Volgens hem was een van de factoren die onze voorouders hielpen overleven, het feit dat een persoon ‘s nachts wakker bleef. Aangezien oudere volwassenen overdag minder activiteiten verrichtten en surveillance geen buitengewone eisen met zich meebracht, waren zij verantwoordelijk voor het uitvoeren van die functie.
In primitieve gemeenschappen is namelijk gebleken dat oudere mensen veel eerder naar bed gaan en bij het ochtendgloren wakker worden. Dit kan een overgeërfd gedrag van onze menselijke voorouders zijn dat dus de uitleg ondersteunt waarom de uren slaap met de leeftijd veranderen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Miró, Elena e Iáñez, Ma. Angeles y Cano-Lozano, Ma. del Carmen (2002). Patrones de sueño y salud. Revista Internacional de Psicología Clínica y de la Salud, 2 (2), 301-326. [Fecha de consulta 7 de junio de 2020]. ISSN: 1697-2600. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=337/33720206
- National Sleep Foundation. “Nuevos tiempos de sueño”. https://www.sleepfoundation.org/press-release/national-sleep-foundation-recommends-new-sleep-times/page/0/1.
- Samson, DR, Crittenden, AN, Mabulla, IA, Mabulla, AZP y Nunn, CL (2017). La variación del cronotipo impulsa el comportamiento nocturno centinela en cazadores-recolectores. Actas de la Royal Society B: Biological Sciences, 284 (1858), 20170967. https://doi.org/10.1098/rspb.2017.0967.
- Solari, BF (2015). Trastornos del sueño en la adolescencia. Revista Médica Clínica Las Condes, 26 (1), 60–65. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2015.02.006.