De belangrijkste symptomen van zwangerschap
De belangrijkste symptomen van zwangerschap manifesteren zich tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, maar het lichaam van de moeder begint veranderingen te ondergaan vanaf het moment van bevruchting. Er zijn echter geen standaardregels omdat elke vrouw anders is. Laten we dit daarom eens nader bekijken!
Gonadotrofine en zwangerschapssymptomen
Gonadotrofine, of hCG, is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de eerste symptomen van zwangerschap. De niveaus van dit hormoon nemen gestaag toe tot week 10 of 12. Na die tijd heeft het de neiging om te stabiliseren of zelfs af te nemen.
Gonadotrofine wordt tijdens de zwangerschap in de placenta geproduceerd. Zwangerschapstests proberen daarom de aanwezigheid van het hormoon of bij andere tests het exacte niveau te detecteren.
De verhoging van gonadotrofine veroorzaakt in het begin meestal milde effecten. Hoofdpijn, gastro-intestinale stoornissen, acne of huidveranderingen komen vaak voor. Het is meestal pas detecteerbaar tot 10 dagen na de bevruchting.
Lees ook eens:
Wat is een schijnzwangerschap of pseudocyesis?
Belangrijkste lichamelijke symptomen van zwangerschap
Meestal zijn de belangrijkste symptomen van zwangerschap tijdens de eerste vier weken de volgende:
- Uitblijven van de menstruatie of amenorroe. Dit is een van de duidelijkste symptomen, vooral als de vrouw een regelmatige menstruatiecyclus heeft.
- Gevoelige borsten. Dit is ook een van de eerste symptomen die zich voordoen. De borsten van de aanstaande moeder groeien namelijk en worden erg gevoelig bij aanraking. Dit komt door hormonale veranderingen en vetophoping.
- Misselijkheid en overgeven. Veel vrouwen ervaren dit vanaf de eerste dagen van de zwangerschap. Dit gebeurt bijna altijd ‘s ochtends, hoewel het op elk moment van de dag kan voorkomen.
- Vermoeidheid en slap gevoel. Een zwangere vrouw voelt zich vermoeider dan normaal. Deze verandering treedt plotseling op en is te wijten aan de vele processen die tijdens de zwangerschap in het lichaam plaatsvinden.
- Veranderingen in de reukzin. De reukzin wordt ook erg gevoelig en veroorzaakt afwijzing van bepaalde aroma’s.
- Maagproblemen. De geleidelijke groei van de baarmoeder geeft sommige vrouwen het gevoel dat hun maag van streek is of dat ze een zware maag hebben. Anderen hebben plotseling brandend maagzuur, wat zeker vervelend is.
- Veranderingen in eetlust. Soms is er overmatige honger en soms is er een gebrek aan eetlust. Het is ook niet ongewoon om afkeer te hebben van bepaalde voedingsmiddelen waar je normaal gesproken van zou genieten.
- Frequent urineren.
- Pijntjes en kwaaltjes. Soms in de rug, soms in de onderbuik.
- Vreemde smaak in de mond. Een constante metaalachtige smaak.
- Licht vaginaal bloedverlies. Lichte bloeding, die donkerder is en wat men implantatiebloeding noemt.
Ook interessant om te lezen:
Wat gebeurt er in de 9 maanden van de zwangerschap?
Psychologische symptomen
Sommige vrouwen beginnen zich ook vreemd of anders te voelen. Ze hebben namelijk het gevoel dat er iets in hen is veranderd en dat kan voor onrust zorgen. Stemmingswisselingen komen steeds vaker voor, met episodes van verdriet en prikkelbaarheid die overheersen. Emotionele uitbarstingen zijn heel gewoon en ook normaal.
Alle sensaties samen kunnen vervolgens een staat van verbijstering opwekken. Er zijn waarneembare en onmerkbare veranderingen die uiteindelijk het gevoel van overweldiging veroorzaken, zonder precies te weten waarom. Dit is intenser bij vrouwen die niet zwanger wilden worden of die niet zo goed geïnformeerd zijn over het hele zwangerschapsproces.
In de meest extreme gevallen treedt een aandoening op die bekend staat als zwangerschapsontkenning. Artsen noemen het ook een ‘cryptische zwangerschap’ of ‘afgewezen zwangerschap’.
Het hangt namelijk samen met het feit dat de vrouw onbewust besluit de veranderingen in haar lichaam te negeren. Dit blijkt uit deze studie uitgevoerd door een team van het Royal Alexandra Hospital in Paisley (Verenigd Koninkrijk – Spaanse link).
Het tegenovergestelde geval kan ook voorkomen: een vrouw kan ervan overtuigd zijn dat ze zwanger is terwijl ze dat niet is en alle typische symptomen vertoont. Deze aandoening noemt men psychologische of valse zwangerschap.
Bezoek je arts als je symptomen van zwangerschap vertoont
Dit zijn slechts enkele van de klassieke symptomen van een vroege zwangerschap. Je moet echter niet in paniek raken. Houd ze in de gaten en denk erover na in relatie tot de data van je laatste menstruaties en je vruchtbare dagen volgens je menstruatiecyclus.
Als sommige van deze symptomen te intens zijn, gebruiken artsen specifieke en veilige behandelingen die geen invloed hebben op de baby. Je moet je arts erover vragen als je vermoedt dat je zwanger bent of als je dit al hebt bevestigd en de tekenen van het eerste trimester je overweldigen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Purizaca, M. (2010). Modificaciones fisiológicas en el embarazo. Revista peruana de Ginecología y Obstetricia, 56(1), 57-69.
- VV.AA. (2011).Denial of pregnancy – a literature review and discussion of ethical and legal issues. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3128877/