De belangrijkste dingen om te zoeken in een partner
Wanneer we op zoek zijn naar een partner, vergeten we vaak het belangrijkste ding. Daar voor in de plaats focussen we ons op de oppervlakkige eigenschappen.
We zoeken mensen die passen in ons plaatje: bruin of blond haar, lang of klein, volwassen of kinderachtig, aardig of serieus…
Echter is deze selectieprocedure een probleem op langere termijn, wanneer we ons realiseren dat we niet klikken met onze partner op een dieper niveau. Dat is waar relatieproblemen normaal gesproken beginnen.
Dus waar moet je echt naar op zoek in een partner? Vandaag nemen we hier een kijkje naar.
Het vinden van de geschikte partner is een bewust keuze
Zoeken naar een partner moet een bewuste keuze zijn. Het komt voort uit volwassenheid en weten wat je echt zoekt.
Ten eerste is het waar dat er geen perfecte persoon voor jou is. Je zal niet iemand vinden die alle elementen heeft die jij wilt. Echter is het wel mogelijk om er zeker van te zijn dat je de partner kiest die het beste voor je is.
De sleutel hiertoe is aandacht schenken aan de volgende aspecten:
Hun angsten
Iedereen heeft een bepaalde vorm van angst. Echter, sommige kunnen je negatief belemmeren in je relatie.
Bijvoorbeeld: is de persoon die je gekozen hebt bang om alleen te zijn? Als dat zo is, zal je terechtkomen in een afhankelijke relatie. Je wordt wellicht overweldigd door je partner zijn/haar gedrag.
Dit is vooral het geval met het gedrag wanneer ze zich veilig voelen en de angst hebben dat je hen verlaat.
Ook kan het zijn dat ze wellicht bang zijn dat je overspel pleegt. Dit is vooral zo wanneer ze hiervoor een gelijksoortige ervaring hebben gehad. Als dit het geval is, moet je hier goed over nadenken.
Soms is het een gebrek aan zelfvertrouwen. Dit kan zich vertalen in constante vragen: ”Waar ben je geweest?”, ”Met wie was je?”, en het in de gaten houden van je telefoon en sociale netwerken.
Let op deze angsten en zorg dat je hiervan op de hoogte bent voordat je een serieuze relatie aangaat.
Hun persoonlijkheid
Ze zeggen dat tegenpolen elkaar aantrekken. Echter is de waarheid dat het toch belangrijk is dat je persoonlijkheid enigszins gelijk is aan die van je partner. Bijvoorbeeld: als een van de twee mensen erg geordend is en de andere juist totaal niet, kan dit problemen veroorzaken.
Je kan de persoon waarmee je in een relatie zit niet veranderen. Je moet hier daarom erg duidelijk in zijn. Het is mogelijk dat de grote verschillen is eerste instantie je niet irriteren.
Zorg ervoor dat dit ook in de toekomst zo blijft.
Communicatie
Er zijn mensen die het moeilijk vinden om over bepaalde onderwerpen te praten, terwijl anderen kunnen praten over alles.
Communicatie is essentieel in elke relatie. Als dit faalt, zal alles verloren gaan.
Inhoudsloze discussies en verschillende problemen kunnen voortkomen uit een gebrek aan communicatie en onbegrip. Daarom is het erg belangrijk om de ander zijn/haar communicatiestijl te begrijpen.
Luistert hij/zij echt naar je? Vertelt hij/zij eerlijk wat er speelt? Liegt hij/zij regelmatig?
Door deze dingen te weten, kan je ervoor zorgen dat je relatie succesvol is.
Wat maakt de ander zo aantrekkelijk?
Wanneer je opzoek bent naar een relatie, zal het perfecte plaatje je verblinden. Dit zal ervoor zorgen dat je alles vergeet wat we zojuist hebben benoemd. Toch is het erg belangrijk om realistisch te blijven.
Uiteindelijk, wanneer de tijd verstrijkt, vervaagt de magie en zullen jullie beiden moeten werken aan de relatie. Dit gaat niet vanzelf.
Wat houdt jullie samen? Er moet iets zijn. Het kan een gevoel voor humor zijn of iets anders wat je aantrekt in de ander. Het moet iets speciaals en unieks zijn. Als dit niet het geval is, heb je wellicht nog niet de juiste persoon gevonden.
Het vinden van een partner is niet altijd een doel. Soms willen we liever wachten om te zien waar het leven ons naartoe brengt en wie dat met zich mee brengt. Als je jezelf herkent in deze actieve zoektocht, onthoudt dan het bovenstaande advies om een goede basis te creëren voor je toekomst.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Kreimer, R. (2010). Falacias del amor. ¿Por qué anudamos amor y sufrimiento? Reseñas trabajo Social N.o.
- García Andrade, A., & Cedillo, P. (2011). Tras los pasos del amor: un recuento desde las ciencias sociales. Estudios Sociológicos. https://doi.org/10.2307/23043406
- Serrano, G., & Carreño, M. (1993). La teoria de sternberg sobre el amor. Analisis empírico. Psicothema. https://doi.org/10.1007/s11219-012-9177-8