De 6 beste tips om een longontsteking te voorkomen

Longontsteking is een infectie van de longen die meestal veroorzaakt wordt door andere aandoeningen zoals een verkoudheid of een griep. Vandaag geven we je een aantal tips om een longontsteking te helpen voorkomen.
De 6 beste tips om een longontsteking te voorkomen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Een longontsteking is een longinfectie die normaal gesproken wordt veroorzaakt door onderliggende aandoeningen zoals griep of verkoudheid. Vandaag vertellen we je de beste strategieën om je te helpen dit probleem te voorkomen.

Een longontsteking kan op elke leeftijd voorkomen, maar baby’s en oudere volwassenen hebben een grotere kans om het te ontwikkelen. Wat kun je doen om een longontsteking te voorkomen?

Tegenwoordig zijn er verschillende strategieën om te voorkomen dat deze ziekte zich ontwikkelt. In feite zijn er twee soorten vaccins die het risico verminderen, vooral bij de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste opties die kunnen helpen om je tegen deze aandoening te beschermen.

6 tips om longontsteking te voorkomen

Longontsteking is geen besmettelijke ziekte, hoewel het meestal ontstaat na een luchtweginfectie, zoals verkoudheid of griep. Deze ziekten worden veroorzaakt door virussen, bacteriën en andere micro-organismen en zijn wel besmettelijk. Gelukkig kunnen enkele preventieve maatregelen de sleutel zijn om de ontwikkeling van deze ziekte te voorkomen.

1. Vaccinatie

Een kind dat een vaccin krijgt

Het pneumokokkenconjugaatvaccin kan ziektes door maximaal 13 soorten bacteriën bij zowel kinderen als volwassenen helpen voorkomen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem , ongeacht hun leeftijd, moeten ook een dosis van dit vaccin krijgen.

Het pneumokokkenpolysaccharidevaccin kan je beschermen tegen maximaal 23 soorten bacteriën. Het wordt echter niet aanbevolen voor kinderen. Het wordt meestal gegeven aan volwassenen ouder dan 65 jaar, omdat zij het andere vaccin al toegediend hebben gekregen.

Waarschuwingen

In sommige speciale gevallen is het vaccin tegen longontsteking gecontra-indiceerd en moet het worden vermeden. Dit omvat mensen die allergisch zijn voor het vaccin of de componenten ervan, zwangere vrouwen en patiënten met ernstige verkoudheid of griep.

Daarnaast kunnen beide vaccins bijwerkingen hebben zoals roodheid en pijn rond de injectieplaats, spierpijn, matige koorts en verkoudheid.

2. Vermijd tabaksgebruik

Overmatige consumptie van tabak is een van de hoofdoorzaken van chronische aandoeningen van de luchtwegen. Hierdoor hebben rokers een grote kans op het ontwikkelen van een longontsteking. Dus zeker in het geval van (terugkerende) luchtweginfecties is het essentieel om volledig te stoppen met roken.

3. Was je handen regelmatig

Handen wassen

Hoewel je ze met het blote oog niet kunt zien, hopen zich veel soorten bacteriën en virussen op het oppervlak van je handen op die tot ernstige infecties kunnen leiden.

Om een longontsteking te voorkomen is het daarom belangrijk om je handen meerdere keren per dag te wassen, bij voorkeur met warm water en antibacteriële zeep. Zorg ervoor dat je regelmatig je handen wast en vooral:

 • Nadat je in contact bent gekomen met oppervlakken waar ook anderen aangezeten hebben.
 • Voor en nadat je naar de badkamer bent geweest.
 • Voordat je eet of je mond, neus en/of ogen aanraakt.

4. Vermijd contact met zieke mensen

Zoals we al zeiden, is een longontsteking niet besmettelijk. De ziekten die het kunnen veroorzaken zijn dat echter wel. Daarom moet je voorzichtig zijn als familieleden of vrienden ziek zijn. Draag een masker en handschoenen of vermijd eenvoudigweg in de buurt van die personen te zijn om het oplopen van een ziekte die tot een longontsteking kan leiden te voorkomen.

5. Goed slapen om longontsteking te voorkomen

Slapende vrouw

Goed slapen is cruciaal voor het bestrijden van ziekten die worden veroorzaakt door een verzwakt immuunsysteem. Om een longontsteking te voorkomen is het dus belangrijk om voldoende tijd te nemen om te rusten, vooral als je een luchtweginfectie hebt.

Terwijl je rust, worden mechanismen geactiveerd die de sleutel zijn tot het succesvol bestrijden van virussen en bacteriën. Vind je het moeilijk om te slapen? Probeer dan het volgende eens uit:

 • Mediteer een tijdje voordat je naar bed gaat.
 • Bereid de kamer voor voordat je naar bed gaat (temperatuur instellen, gordijnen sluiten, etc.)
 • Drink thee met kalmerende eigenschappen zoals valeriaanthee.
 • Lees een stukje of luister naar ontspannende muziek.

6. Zorg voor een gezond voedingspatroon

Voeding is de sleutel tot het behouden van een sterk immuunsysteem. Het eten van voedsel dat rijk is aan vitamines en mineralen verbetert de reactie van de afweermechanismen van je lichaam en versnelt daarom je herstel van infecties.

Als je een luchtwegaandoening hebt en je wilt een longontsteking voorkomen, zorg er dan voor dat je de volgende voedingsmiddelen regelmatig in je dieet opneemt:

 • Citrusfruit
 • Bessen en rood fruit
 • Peren en appels
 • Bananen
 • Groene bladgroenten
 • Wortels
 • Tomaten
 • Vette vis
 • Mager vlees
 • Gedroogd fruit en noten
 • Peulvruchten
 • Volkoren granen

Bedenk dat longontsteking een ernstige complicatie is die wordt veroorzaakt door luchtweginfecties. Daarom adviseren we je om je arts te raadplegen als je symptomen ervaart die op een longontsteking kunnen wijzen. Hoe eerder je hulp krijgt, hoe beter de prognose. Wellicht ook interessant voor jou

Longontsteking: symptomen en remedies
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Longontsteking: symptomen en remedies

In dit artikel bespreken we de symptomen van longontsteking en geven we een aantal tips om de aandoening zelf thuis te behandelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.